Ukrajina o štvrté EURO v rade, Island o prvé po ôsmich rokoch. Na víťaza čaká Slovensko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ukrajina o štvrté EURO v rade, Island o prvé po ôsmich rokoch. Na víťaza čaká Slovensko

Mudryk sa bude snažiť dostať Ukrajinu na ďalší záverečný šampionát.
Mudryk sa bude snažiť dostať Ukrajinu na ďalší záverečný šampionát.Profimedia
Ukrajinskí futbalisti hrajú v utorok o účasť na štvrtých majstrovstvách Európy za sebou, proti nim bude stáť Island. Vzhľadom na pretrvávajúci konflikt v krajine by bolo pre Ukrajinu pozoruhodným úspechom kvalifikovať sa do Nemecka. Zverenci Serhija Rebrova (49) už viac ako dva roky nemohli odohrať zápas na domácej pôde. Víťaz tohto duelu bude vo Vroclave oslavovať postup na EURO a zamieri do vopred určenej skupiny E, v ktorej vyzve Slovensko, Belgicko a Rumunsko.

Ukrajinci vyhrali štvrtkové semifinále v Bosne a Hercegovine 2:1, oba góly vsietili v závere a odvrátili prehru. V utorok ich čaká ďalší člen "slovenskej" kvalifikačnej J-skupiny. Vo finále play-off boli aj pred svetovým šampionátom v Katare, no na pôde Walesu prehrali 0:1.

Modro-žltí si úspešným semifinále predĺžili svoju sériu neporaziteľnosti na štyri strety (3-1-0). V záverečných dueloch baráže, ktoré musia prekonať, aby si zabezpečili účasť na letnom turnaji, však majú znepokojujúcu bilanciu. Zo siedmich takýchto bojov o majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy vyhrali iba jeden (proti Slovinsku v roku 2015).

"Island bude náročnejší protivník než Bosna. Ak sa však chcete dostať na EURO, musíte poraziť kohokoľvek. Všetko je v poriadku. Tréningový proces bol fajn, zostáva rozhodujúci zápas. Je potrebné, aby sme boli čo najlepšie pripravení a vydali zo seba všetko," vyjadril sa pre národný web pred výkopom brankár Andrij Lunin.

Posledné vzájomné stretnutia.
Posledné vzájomné stretnutia.Flashscore

Island hrá o účasť na druhých ME a treťom veľkom turnaji vôbec. Vo svojej premiére na EURO 2016 prekvapil, keď vypadol až vo štvrťfinále s Francúzmi (2:5), ktorí postúpili do finále. V predošlom zápase prešli cez Izrael, s ktorým si poradili na neutrálnej pôde v Budapešti 4:1.

Ak im ich forma niečo našepkáva, tak azda to, že majú veľkú šancu dostať sa do Nemecka. Ich súčasná séria troch víťazstiev po sebe je ich najlepšou od januára 2020, pričom každá z týchto výhier pôsobivo prišla na cudzom trávniku.

Na cestách majú problémy poraziť ťažších súperov. Od úspechu v Turecku v októbri 2017 nedokázali vyhrať vonku proti žiadnemu tímu z prvej tridsiatky rebríčka FIFA.

B-vetva:

Ukrajina - Island (utorok, 20:45)