Zlý výkon, fantastický výsledok. Slováci porazili Luxembursko a sú krok od postupu na EURO

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zlý výkon, fantastický výsledok. Slováci porazili Luxembursko a sú krok od postupu na EURO
Aktualizované
Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska.
Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska.TASR
Slovenskí futbalisti zvíťazili v zápase kvalifikácie ME 2024 na pôde Luxemburska 1:0 a už len krôčik ich delí od postupu na šampionát z druhého miesta tabuľky skupiny J. Dve kolá pred koncom kvalifikačného cyklu majú pred pondelkovým súperom päťbodový náskok a lepšiu bilanciu vzájomných zápasov.

Luxembursko - Slovensko 0:1

V porovnaní s piatkovým duelom s Portugalskom spravil tréner Calzona dve zmeny v základnej zostave. Šancu od začiatku dostali Polievka a Suslov, ktorí nahradili Boženíka s Makom. Slováci začali s loptou na kopačkách aktívnejšie a Suslov potreboval len niekoľko centimetrov, aby v dobrej pozícii zasiahol pas Schranza. Od úvodu bolo počuť aj fanúšikov spod Tatier.

Pred štvrťhodinou hry center Jansa našiel pri päťke úplne voľného Olesena, ten hlavou mieril iba tesne vedľa priestoru brány. Málo chýbalo takisto pokusu Rodriguesa z diaľky. Domáci zatlačili, pramenila z toho šanca Sinaniho, zblízka a mierneho uhla Dúbravku neprekonal. Hostia však príliš ľahko strácali lopty a prehrávali boj o stred poľa.

Na snímke tréner Calzona, ktorý s prvým polčasom nemohol byť vôbec spokojný.
Na snímke tréner Calzona, ktorý s prvým polčasom nemohol byť vôbec spokojný.TASR

V 21. minúte dokonca Vavro v snahe odpratať odrazenú loptu fauloval vo vlastnej šestnástke, takže sa pískala penalta. Tú ale hlavný rozhodca Sánchez po prezretí si záznamu cez VAR zrušil. Luxembursko pokračovalo v aktivite, rýchlu kontru zakončil prudkou strelou Rodrigues, uspel Dúbravka.

Kuriózny moment nastal v 26. minúte, keď Thill prepadol cez reklamné banery vedľa postrannej čiary. Suslov sa ho nedotkol ako si stredopoliar myslel a vykoledoval si tak žltú kartu za nešportové správanie. Týmto momentom sa do hry vkradlo trochu zbytočného napätia, čo okamžite pocítil Pekarík, keďže ho tvrdo sfauloval Jans. Skúsený pravý bek to zakrátko ostrým sklzom Thillovi "vrátil".

Nebezpečný Rodrigues prenikol zo stredu poľa do šestnástky ako nôž maslom, predložil hrací predmet Jansovi, ktorého pokus sa po bloku odrazil späť k šikovnému krídelníkovi, ten sa položil do zakončenia akrobaticky, opäť nechýbalo veľa. Zverenci trénera Calzonu boli smerom dopredu chabí. Zmeniť to chcel Vavro strelou z diaľky, prvý pokus Slovenska medzi tri žrde chytil Moris.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Cez prestávku nestriedal ani jeden tréner. Slováci začali druhé dejstvo aktívnejšie a držali sa na útočnej polovici. Po desiatich minútach sa k priamemu kopu postavil Suslov. Centimetre chýbali, aby loptu poslal presne do vinkla. Na druhej strane tvrdú ranu Rodriguesa musel riešiť Dúbravka. Po hodine hry prišli do hry Boženík a Ďuriš, vystriedali Polievku so Schranzom.

Po zmene strán sa každopádne hralo väčšinou mimo pokutových území. Štvrťhodinu pred koncom sa ale fanúšikovia Slovenska dočkali, pretože Hancko poslal výborný center na zadnú tyč, kde situáciu zavrel striedajúci Dávid Ďuriš a vo výskoku pravačkou vsietil svoj prvý reprezentačný gól, namieril nechytateľne do rohu - 0:1.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Okamžite mohol vyrovnať Rodrigues, delovka pod brvno skončila exkluzívnym zákrokom Dúbravku pravou rukou. Slovensko má po vydretej výhre v Luxembursku na druhej priečke skupiny J šestnásť bodov, o päť viac ako ich pondelkový súper. Kvalifikácia o EURO 2024 vyvrcholí novembrovým dvojzápasom proti Islandu v Bratislave (16.11.) a na pôde Bosny (19.11.).

Bez ohľadu na ostatné výsleky posúva Slovákov na tretí európsky šampionát v histórii aspoň jedno víťazstvo. Na 99 % by Slovensko posunula do Nemecka aj remíza s Islandom, keďže v tom prípade by sa na tím trénera Calzonu mohlo dotiahnuť už len Luxembursko, ale to má horšie vzájomné zápasy a takisto negatívne skóre (8:18), zatiaľ čo Slováci (11:5).

Na EURO postúpia prvé dva tímy z každej z desiatich skupín. Tri miestenky sú vyhradené pre úspešných z play-off Ligy národov. Nemecko má ako organizátor finálového turnaja automatickú účasť.

Aktuálna situácia v tabuľke skupiny J.
Aktuálna situácia v tabuľke skupiny J.Flashscore