Klinické fialky, kat belasých blízko vyradenia. Súboj bývalých európskych šampiónov bez gólov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Klinické fialky, kat belasých blízko vyradenia. Súboj bývalých európskych šampiónov bez gólov

Aktualizované
Kat belasých blízko vyradenia. Súboj bývalých európskych šampiónov bez gólov
Kat belasých blízko vyradenia. Súboj bývalých európskych šampiónov bez gólovProfimedia
Tretia najprestížnejšia európska klubová súťaž mala vo štvrtok na programe úvodné zápasy osemfinálovej fázy. S výhodou do odvety putuje Lille či Maccabi Tel Aviv. Ajax sa s Aston Villou rozišiel bez gólov. Fiorentina predviedla mimoriadny obrat na neutrálnej pôde s Maccabi Haifa. Teší sa aj Dinamo Záhreb. Český zástupca Plzeň uhrala bezgólovú remízu.

Ajax - Aston Villa 0:0

Mal to byť najpútavejší duel osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Na trávniku sa stretli dvaja bývalí európski šampióni. Ajax, ktorý je iba tieňom svojho bývalého "ja", v ostatnom období proti anglickým tímom hrať nevie. Prehral každý z posledných piatich domácich stretov a dokonca v štyroch v rade nedokázal skórovať. Aston Villa cestovala arény Johanna Cruyffa v pozitívnej nálade s tromi ligovými výhrami po sebe. Mimo svoj štadión neprehrala šesť duelov (4-2-0).

Štatistika bezgólovej remízy.
Štatistika bezgólovej remízy.Opta by Stats Perform

Zverenci van 't Schipa svoju negatívnu bilancu pretrhli. Mrzieť ich mohol akurát záver, keď nevyužili od 83. minúty presilovku o jedného muža v poli naviac. Predčasne pod sprchy putoval po druhej žltej karte Konsa. Trvala len necelé štyri minúty, pretože Gooijer napodobnil Konsu. Stretnutie príliš futbalového vzruchu neprinieslo. Dokopy vystrelili obaja do priestoru troch žrdí trikrát. 

Molde - Club Bruggy 2:1

Molde sa v osemfinále jednej z troch európskych súťaží predstavuje po druhý raz v histórii. Keďže sa ich domáca liga končí v decembri, v aktuálnom roku stihli odohrať iba šesť stretnutí (4-1-1). Pozitívom pre nich môže byť fakt, že proti belgickému celku na svojom trávniku ešte neprehrali (1-2-0). A presne na túto štatistiku nadviazali aj po úvodnom dueli. 

Štatistika triumfu Molde.
Štatistika triumfu Molde.Opta by Stats Perform

V 43. minúte mieril presne domáci Stenevik. Bruggy ale neboli ľahkým sústom, keďže nezlyhali ani raz v skupine (5-1-0) a každú z ostatných piatich sezón strávili v skupine Ligy majstrov. Skúseností dostatok. Využili ich v samom závere, keď v 84. minúte vyrovnal z penalty De Cuyper. Všetko smerovalo k remíze, no v druhej nadstavenej minúte rozjasal domáce tribúny Gulbrandsen. Molde tak cestuje do odvety s miernou výhodou.

Olympiakos - Maccabi Tel Aviv 1:4

Olympiakos si vybojoval osemfinále cez úspešné play-off s Ferencvárosom. Od prepustenia Carlosa Carvalhala po prehre 0:2 na pôde Panathinaikosu začiatkom minulého mesiaca mal grécky gigant skvelú formu - vyhral sedem zápasov v rade a inkasoval len trikrát. Pozitívnu bilanciu mu už v prvom dejstve úplne zbúral celok Maccabi Tel Aviv, ktorý do tridsiatej minúty strelil tri zásahy. 

Štatistiky dvojgólového Zahaviho.
Štatistiky dvojgólového Zahaviho.Opta by Stats Perform

Gréci boli po zmene strán aktívni, snažili sa o ďalšie zásahy v sieti Mishpatiho, lenže boli to hostia, ktorí sa presadili ešte raz. V 74. minúte dal pečať rezultátu Peretz. Futbalistov Olympiakosu čaká vonku náročná úloha. Už po prvom meraní síl sú blízko rozlúčke s európskou súťažou. V deviatom vystúpení proti izraelským tímom Olympiakos uspel iba raz (1-3-4). Jediný triumf prišiel práve proti Maccabi Tel Aviv ešte v treťom predkole Európskej ligy 10/11. Zverenci Robbieho Keana vyhrali skupinu B a premiérovo v histórii si užívajú miesto medzi šestnástimi najlepšími v Európe.

Sturm Graz - Lille 0:3

Kat bratislavského Slovana v play-off si, paradoxne, v osemfinále vyskúšal kvalitu skupinového víťaza - v ktorej bojovali belasí - francúzske Lille. V novodobej histórii sa Sturm Graz do osemfinále niektorej z európskej súťaže prebojoval prvýkrát. Problémom ale je ich domáca séria, keď z trinástich ostatných stretov v Európe vyhrali iba tri (3-3-7).

Štatistiky dvojgólového Davida.
Štatistiky dvojgólového Davida.Opta by Stats Perform

Lille ukončilo cez víkend šnúru piatich ligových súbojov bez víťazstva mimo svoj štadión (1:0 v Remeši) a s čistým kontom odchádzajú aj zo Štajerska. Dvomi zásahmi sa blysol David. V 71. minúte potvrdil tohtosezónnu vonkajšiu neporaziteľnosť Fonsecovho mužstva Zhegrova. Francúzi sú blízko prvého štvrťfinále v histórii. 

Dinamo Záhreb - PAOK 2:0

Dinamo Záhreb vstúpilo do tretieho osemfinále veľkej európskej súťaže od roku 2018. V play-off si, prekvapivo, poradilo s Betisom. PAOK sa musel mať na pozore, pretože domáci neprehrali ostatných deväť súťažných stretov (6-3-0). Zaujímavosť? Všetkých šesť triumfov v sérii prišlo s čistým kontom. Hostia však taktiež nemali formu na zahodenie - uspeli v posledných troch svojich dueloch.

Dvojgólový Bruno Petkovič a jeho čísla.
Dvojgólový Bruno Petkovič a jeho čísla.Opta by Stats Perform

Mimo svoj štadión zaváhali z trinástich vystúpení len dvakrát (11-0-2). Ale vo štvrtok večer prialo domácim. Po dvoch góloch Petkoviča si vypracovali ideálne pozíciu do odvety pre prípadnú prvú štvrťfinálovú účasť od ročníka 20/21. 

Maccabi Haifa - Fiorentina 3:4

Dlhých 17 rokov čakal tím Maccabi Haifa na osemfinále európskej súťaže. V správny čas, veď z posledných dvadsiatich šiestich stretnutí našla Haifa iba dvoch premožiteľov (18-6-2). Zverenci Messaya Degu však v tomto zápase nemali výhodu domáceho prostredia, keďže sa hralo na neutrálnom území v Maďarsku pre konflikt v Izraeli. Ich odolnosť chcel otestovať vlaňajší neúspešný finalista Fiorentina. Posledné výsledky talianskeho tímu sú ale podpriemerné. Fialky nevyhrali päť stretnutí vonku (0-2-3) a v roku 2024 získali len tri z 11 ligových a pohárových súbojov (3-3-5). 

Štatistiky divokej prestrelky.
Štatistiky divokej prestrelky.Opta by Stats Perform

V Maďarsku sa začalo svižne. Už v druhej minúte viedli Taliani po zásahu Nzolu. Hráči Haify stihli do konca prvého dejstva otočiť rezultát vo svoj prospech. Kompaktnosť a koncentráciu ale nedokázali udržať do záverečneho hvizdu. Po zmene strán sa strhla otvorená partia. Najskôr Beltran vyrovnal. Po druhý raz Maccabi viedlo vďaka gólu Khalailiho, ale na vytúžený triumf to nestačilo. V záverečnej pätnásťminútovke vyrovnal Mandragora. O sedem minút na to videl Show po druhej žltej karte červenú a oslabil nádeje Haify. Dokonale to v piatej nadstavenej minúte využil striedajúci Barák.

Royale Union SG - Fenerbahce 0:3

Turecký veľkoklub sa musel mať na pozore, pretože tímu Royale Union SG to na európskej scéne svedčí. V play-off dokázal zvrátiť dvojgólové manko s Frankfurtom a postúpiť. S mužstvami z Turecka písal prvú skúsenosť. Štatisticky sa ho nemusel obávať - z posledných 11 európskych zápasov ako hostitelia prehrali len dvakrát (6-3-2). Na ihrisku to ale vyzeralo, samozrejme, inak. Fenerbahce od ponižujúcej prehry 1:6 s Nordsjaellandom v skupine EKL prehral iba raz v ďalších 19 súbojoch (15-3-1). 

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Opta by Stats Perform

Svoju kvalitu potvrdilo výhrou rozdielom triedy. O víťazný zásah sa postaral už v dvadsiatej minúte Batshuayi. Až v samom závere poistili trojgólovú výhodu do domácej odvety Oosterwolde a v nadstavenom čase sa z bieleho bodu nemálil Tadič.

Servette - Plzeň 0:0

Zverenci Reného Weilera privítali doma Plzeň pozitívne naladení so šesťzápasovou sériou bez prehry (5-1-0). V play-off o osemfinále si poradili s Ludogorcom a mohli sa tak vydať na svoju prvú bitku medzi šestnástimi najlepšími. Švajčiari s českým futbalom z prebiehajúcej sezóny mali dostatočnú skúsenosť. V Európskej lige dvakrát nestačili na pražskú Slaviu, od ktorej inkasovali zakaždým minimálne dva góly. Lenže na Stade de Genève boli vo všetkých súťažiach neporazení štrnásť duelov (10-4-0).

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Opta by Stats Perform

Hráči Miroslava Koubeka v tomto roku v európskych súťažiach vyzerali suverénne, keď vyhrali 11 z 12 doterajších zápasov vrátane kvalifikácie (11-1-0). Vo Švajčiarsku to žiadna futbalová hitparáda nebola. Nepriniesla ani množstvo šancí, a tak je pred odvetou po bezgólovej remíze všetko otvorené.