Predstavujeme Ludogorec: Bulharský kráľ nemá súpera, trápili sa s ním Real aj Liverpool

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Predstavujeme Ludogorec: Bulharský kráľ nemá súpera, trápili sa s ním Real aj Liverpool

Ludogorec má jasný cieľ a to postúpiť zo skupinovej fázy Konferenčnej ligy.
Ludogorec má jasný cieľ a to postúpiť zo skupinovej fázy Konferenčnej ligy.Profimedia
PFC Ludogorec Razgrad bude prvým súperom Spartaka Trnava v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy. Súčasný kráľ bulharského futbalu nemá vo svojej krajine konkurenciu a úspechy zbieral počas posledných rokov aj na európskej scéne.

História

Klub vznikol v roku 1945 a v priebehu desaťročí prešiel viacerými zmenami názvov alebo zlúčením s niekoľkými tímami. Historicky však nikdy nepatril medzi špičku vo svojej krajine, pretože hral tretiu, nanajvýš druhú ligu. 

Zmena nastala až pred sezónou 2009/10, keď Aleksandar Aleksandrov, riaditeľ vtedajšieho FC Razgrad 2000, zmenil názov klubu na súčasný PFC Ludogorec Razgrad.

Hlavným trénerom sa stal Ivaylo Petev, ktorý najskôr postúpil do druhej najvyššej súťaže a počas ročníka 2010/11 aj do najvyššej. Zrodila sa najslávnejšia éra klubu, ktorý získal od roku 2012 každý jeden ligový titul, aktuálne ich má na konte už dvanásť. Historicky ide o tretie miesto po CSKA Sofia (31) a Levski Sofia (26). Mimochodom, Razgrad získal treble hneď v prvej sezóne po postupe do prvej ligy.

Ludogorec vyhral trikrát Bulharský pohár (2012, 2014, 2023) a rovnako tak tri razy domáce double (2012, 2014, 2023), keďže pridal Superpohár. Ten celkovo ovládol šesťkrát, čo je rekord (2012, 2014, 2018, 2019, 2021, 2022).

Slovenská a česká stopa

Prvý titul vyhral tréner Petev, ale následne odišiel a cez viacero klubov sa tento rok vrátil naspäť, aby zaknihoval svoj ďalší úspech. Jeden z majstrovských úspechov zaznamenal aj na Slovensku veľmi dobre známy Čech Pavel Vrba.

Ľubomír Guldan bol jedným z mála Slovákov v tíme, vyhral dva tituly. Okrem toho neho za toto mužstvo hrali ešte Marián Jarabica a Jakub Hronec. V súčasnosti je kondičným trénerom Csaba Gábriš, ktorý predtým pôsobil v Indii. 

Zaujímavosťou je, že v tomto tíme dvakrát pôsobil aj Milan Borjan, súčasná jednotka Slovana. Vyhral s ním dva tituly a zachytal si aj v stretnutiach Ligy majstrov. Žiadny iný hráč, ktorý nastúpil za Ludogorec pritom neodohral viac stretnutí za národný tím ako tento Kanaďan.

Úspechy v Európe

Ludogorec už zaznamenal aj pekné úspechy v pohárovej Európe, dvakrát sa dostal do skupinovej fázy Ligy majstrov. Hneď pri svojom debute boli jeho súpermi Real Madrid, Liverpool a Bazilej, obsadil posledné štvrté miesto. Doma však potrápil "biely balet", prehral 1:2. S LFC uhral remízu 2:2 a švajčiarskeho majstra dokonca porazil.

Ludogorec - Spartak Trnava (štvrtok 18:45)

Pri svojej druhej účasti medzi európskou špičkou sa umiestnil za PSG a Arsenalom na treťom mieste, tentoraz dokázal s Bazilejom dvakrát remizovať, raz sa mu to podarilo aj s francúzskym tímom, ale prehra 0:6 od "Gunners" bola pre klub najvyššia na medzinárodnej úrovni. Razgradský celok okrem toho hral päťkrát v skupine Európskej ligy, trikrát postúpil. Najlepším výsledkom bol postup do osemfinále zo sezóny 2013/14.

Legenda

Teraz sa premiérovo predstaví v Európskej konferenčnej lige. Kultovou postavou klubu je Cosmin Moți, ktorý vyhral ako člen tímu rekordných 17 trofejí a nesmrteľným sa stal hlavne vďaka tomu, že v odvete play-off Ligy majstrov 2013/14 proti Steaue Bukurešť nahradil v bráne vylúčeného Stojanova. V penaltovom rozstrele jeden gól strelil a dve penalty chytil. Ludogorec najmä vďaka nemu prvýkrát prenikol do skupiny LM.

Rumun je okrem iného hráčom s tretím najvyšším počtom zápasov za bulharské mužstvo a dokonca je ôsmy medzi strelcami. Kariéru ukončil v roku 2021 a odvtedy pracuje ako technický manažér tímu. Ludogorec sa so slovenským súperom stretol v Európe len raz. V druhom predkole LM 2013/14 prešiel cez Slovan Bratislava po výhre 3:0 a prehre 1:2.

Aktuálna forma a cena kádra

"Orli" odohrali zápas na konci augusta, keď porazil Ajax Amsterdam. Odvtedy nehrali šestnásť dní, čo sa mohlo podpísať pod remízu pred vlastnými divákmi s Botevom. Domáci ako jasný favorit viedli po premenenej penalte Verdona, lenže Plovdiv dokázal skóre otočiť. Prekvapenie odvrátil v deviatej minúte nadstavenia Piotrowski.

Po siedmich odohraných stretnutiach ich má Ludogorec len trinásť, je až siedmy. Väčšina tímov však odohrala už deväť stretnutí vrátane Lokomotivu Plovdiv, s 25 bodmi prvého celku bulharského pelotónu.

Hodnota hráčskeho kádra Ludogorcu je necelých 40 miliónov eur. Najvyššiu z hráčov má krídelník Bernard Tekpetey (5,5 mil. eur). Nasledujú Mounir Chouiar (3,2) a kapitán Anton Nedyalkov (3,0). Trnavská hodnota tímu je 8,45 milióna eur.

Ludogorec nezažíva ideálny úvod sezóny.
Ludogorec nezažíva ideálny úvod sezóny.Flashscore