Haraslín rozhodol o výhre Sparty, Liverpool si zabezpečil prvé miesto. Postupuje aj Slavia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Haraslín rozhodol o výhre Sparty, Liverpool si zabezpečil prvé miesto. Postupuje aj Slavia

Aktualizované
Haraslín sa stal hrdinom Sparty.
Haraslín sa stal hrdinom Sparty.Profimedia
Futbalisti Sparty Praha vyhrali v zápase 5. kola základných skupín Európskej ligy proti Betisu a udržali si šancu na postup. O jediný gól sa postaral slovenský krídelník Lukáš Haraslín (27). Postup do jarnej fázy súťaže si definitívne zabezpečili West Ham, Freiburg, Rennes, Sporting a Brighton. Liverpool získal istotu prvého miesta v skupine E.

Skupina A

Freiburg - Olympiakos 5:0

Fantastický zápas odohral domáci útočník Michael Gregoritsch, ktorý v prvom polčase strelil čistý hetrik, ešte aj pridal asistenciu na štvrtý zásah Sildilliu. Freiburg si doma hladko poradil s gréckym súperom a zabezpečil si postup zo skupiny. O prvé miesto bude hrať v priamom súboji proti West Hamu. Olympiakos na záver programu doma privíta Bačku Topolu. Na udržanie tretej priečky a tým pádom presunu do Konferenčnej ligy mu stačí remíza.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Bačka Topola - West Ham 0:1

West Ham čakal na gól až do úplného záveru, rozhodol záložník Souček. Čech sa presadil už v treťom zápase za "Hammers" po sebe, skóroval aj do sietí Nottinghamu a Burnley, postupne sa trafil v 88., 90. a 89. minúte. West Ham od začiatku sezóny 2021/22 vyhral v pohárovej Európe až 22 zápasov, čo je najviac zo všetkých a zároveň rovnaký počet ako Real Madrid. Anglický tím má rovnako ako Freiburg dvanásť bodov, takže tieto dva tímy si to proti sebe rozdajú o výhru v skupine. Bačka Topola ešte môže putovať do Konferenčnej ligy, no musí vyhrať nad Olympiakosom.

Aktuálna tabuľka skupiny A.
Aktuálna tabuľka skupiny A.Flashscore

Skupina B

AEK Atény - Brighton 0:1

V drese Brightonu nastúpil na pozícii pravého obrancu Jack Hinshelwood, ktorý sa vo veku 18 rokov a 233 dní stal od februára 2022 najmladším Angličanom so štartom v pohárovej Európe. Napodobnil tak Bellinghama, ktorý mal v stretnutí proti Rangers na deň presne rovnaký vek. Skóre stretnutia otvoril z pokutového kopu útočník João Pedro a s piatimi gólmi sa dostal na prvé miesto tabuľky strelcov. 

Brazílčan sa stal iba tretím hráčom anglického tímu, ktorý v jednej sezóne európskych pohárov premenil štyri penalty. Dokázali to John Wark (1980/81) a Bruno Fernandes (2020/21). Proti aténskemu tímu sa v piatom stretnutí zahrávala už šiesta penalta. Zakrátko videl červenú kartu domáci Gačinovič.

Brighton si po výhre zaistil postup, ale prvé miesto ešte isté nemá. V priamom súboji bude o neho hrať s Marseille. Na AEK čaká rovnako dôležitá konfrontácia o tretiu priečku proti Ajaxu.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Marseille - Ajax 4:3

Skvelá prestrelka sa hrala na francúzskej pôde. Marseille trikrát vyhrával, Ajax tri razy vyrovnal. Poslednýkrát napriek tomu, že už hral bez vylúčeného Berghuisa, ale hrdinom sa stal hetrikový Aubameyang. Ten z penalty v 90. minúte skompletizoval hetrik a na konte má päť gólov, tak s Pedrom z Brightonu je najlepším strelcom Európskej ligy. Olympique je na prvom mieste, o prvé miesto bude hrať v priamom súboji s Brightonom. Ajax musí poraziť AEK, inak nepostúpi ani do Konferenčnej ligy.

Aktuálna tabuľka skupiny B.
Aktuálna tabuľka skupiny B.Flashscore

Skupina C

Sparta Praha - Real Betis 1:0

Sparta potrebovala vyhrať, aby si ešte udržala nádej na postup zo základnej skupiny. Skóre zápasu otvoril po hodine hry slovenský krídelník Lukáš Haraslín, ktorý hrá počas novembra vo výbornej forme. V Európskej lige sa presadil druhý raz po sebe. Na ihrisku vydržal 74 minút, potom ho vymenil Pešek. Pražský tím má na treťom mieste sedem bodov, Betis získal o dva viac. Sparta potrebuje o dva týždne poraziť Aris.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Rangers - Aris Limassol 1:1

Slovenský záložník Július Szöke nechýbal v základnej zostave Arisu ani počas piateho zápasu v skupine. Odohral kompletnú minutáž a videl žltú kartu. Cyperské outsider začal veľmi dobre, gólom Babicku, ale po zmene strán vyrovnal mladý McCausland. Vo veku 20 rokov a 202 dní sa stal najmladším hráčom zo Severného Írska s gólom v európskych pohároch od roku 1989 kedy mal o pár dní menej Michael O'Neill a práve on je trénerom národného tímu tejto ostrovnej krajiny. Nedávno doprial hráčovi Rangers debut v najcenejšom drese.

Aktuálna tabuľka skupiny C.
Aktuálna tabuľka skupiny C.Flashscore

Skupina D

Atalanta - Sporting Lisabon 1:1

Atalanta aj Sporting majú po vzájomnej remíze a výhre Rákowa istotu postupu. Taliansky tím figuruje na prvom mieste, ktoré si udrží, keďže pred portugalským celkom má trojbodový náskok a lepšie vzájomné zápasy. Mužstvo z Bergamo skončí druhé, získalo osem bodov. Rákow a Graz ich majú zhodne po štyri, takže o dva týždne sa rozhodne o tom, kto z tejto dvojice poputuje do Konferenčnej ligy a kto bude posledný.

Sturm Graz - Rákow Čenstochová 0:1

Aktuálna tabuľka skupiny D.
Aktuálna tabuľka skupiny D.Flashscore

Skupina E

Liverpool - LASK Linz 4:0

Liverpool po predošlej prehre doma potvrdil pozíciu favorita a vzhľadom na remízu v druhom stretnutí si zabezpečil prvé miesto v skupine. Presadil sa každý z útočného trojlístka Salah, Díaz a Gakpo, prví dvaja menovaní pridali aj po asistencii. Holanďan sa presadil hneď dvakrát.

Toulouse - Saint-Gilloise 0:0

Aktuálna tabuľka skupiny E.
Aktuálna tabuľka skupiny E.Flashscore

Skupina F

Villarreal - Panathinaikos 3:2

Maccabi Haifa - Rennes 0:3

Skupina G

Šerif Tiraspoľ - Slavia Praha 2:3

Slavia začala výborne, ale domáci Šerif skóre otočil. Českému tímu však patril záver. V dramatickom úseku najskôr Zafeiris vyrovnal a Tijani počas piatej minúty nadstavenia z penalty rozhodol. Pražský tím je na čele svojej skupiny, so ziskom 12 bodov má istotu postupu. Predbehnúť ho ešte môže AS Rím, ktorý len remizoval v Ženeve. Napriek tomu takisto určite postúpi.

Servette Ženeva - AS Rím 1:1

Aktuálna tabuľka skupiny G.
Aktuálna tabuľka skupiny G.Flashscore

Skupina H

Häcken - Leverkusen 0:2

Leverkusen vyhral aj piaty zápas základnej skupiny, prvé miesto má isté a o dva týždne proti Molde si môže udržať stopercentnosť až do konca. Český útočník Schick strelil svoj prvý gól v sezóne a zároveň bol prvý od februára tohto roka, keďže ho sužovali zdravotné problémy.

Molde - Karabach 2:2

Aktuálna tabuľka skupiny H.
Aktuálna tabuľka skupiny H.Flashscore