Zastavia nezastaviteľného súpera? Na West Ham čaká v Európskej lige Xabiho Leverkusen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zastavia nezastaviteľného súpera? Na West Ham čaká v Európskej lige Xabiho Leverkusen

Bayer Leverkusen prežíva rozprávkovú sezónu.
Bayer Leverkusen prežíva rozprávkovú sezónu.AFP
West Ham vyhral v roku 2024 len štyri zápasy, pred súbojom s Bayerom Leverkusen v úvodnom dueli štvrťfinále Európskej ligy tak bude mať o motiváciu postarané. Nemecký tím v tejto sezóne ešte neokúsil horkosť porážky.

Leverkusen - West Ham (21:00)

West Ham cestuje do Leverkusenu s nádejou, že sa mu ako prvému tímu podarí zastaviť rozbehnutý vlak Xabiho Alonsa. Je to v ostrom kontraste so zverencami Davida Moyesa, ktorých forma v záverečných fázach sezóny značne stagnuje.

Farmaceuti sú na prahu prvého bundesligového titulu po tom, čo v sobotu zdolali Union Berlín, pričom Bayern Mníchov premrhal dvojgólový náskok pri prehre 2:3 v Heidenheime. Znamená to, že na zisk Meisterschale potrebujú iba tri body zo zostávajúcich šiestich zápasov. Podariť by sa im to mohlo už v nedeľu, a to triumfom nad Werderom Brémy. Alonsov tím sa nachádza v dominantnej pozícii, pretože v aktuálnej sezóne zatiaľ neprehral ani jedno stretnutie.

Táto neuveriteľná štatistika z neho robí mužstvo s obrovskou dynamikou a sebadôverou, ale môže to zafungovať proti nim? Preniknú reči o titule do šatne príliš skoro a budú hráčov rozptyľovať?

Zrejme nie. Mohlo by to znamenať, že nemecký klub sa môže plne sústrediť na West Ham s vedomím, že ligový úspech je takmer istý - ale kladivári to budú očakávať a sú pevne presvedčení, že sa na to pripravili.

"Mohla by to byť zatiaľ najťažšia výzva. Už dlho neprehrali a vieme, ako dobre v tejto sezóne hrajú," povedal v stredu obranca Kurt Zouma. "Stále si však veríme. Vieme, aké máme kvality a ukázali sme to aj proti Freiburgu. Sú to dva zápasy a dúfam, že dosiahneme dobrý výsledok."

Na druhej strane, forma West Hamu je dôvodom na obavy. Hammers síce rozobrali Freiburg 5:0 v druhom zápase osemfinále, ale predstavovalo to jedno z iba štyroch víťazstiev Moyesovho tímu v roku 2024, čo je na 17 odohraných súbojov veľmi nepriaznivá bilancia.

Na konci marca utrpeli kapituláciu aj proti Newcastlu, keď nad Magpies viedli 3:1 a napokon prehrali 3:4. Mužstvo však remizovalo s Aston Villou a Tottenhamom, teda celkami, ktoré sa snažia o Európu, čo naznačuje, že možno existuje svetlo na konci tunela.

Londýnčania majú v poslednom čase dobré výsledky aj v Európe, v roku 2022 sa dostali do semifinále Európskej ligy a minulý rok vyhrali Európsku konferenčnú ligu, keď porazili Fiorentinu.

"V posledných rokoch sa nám naozaj darí, takže sem neprichádzame bez očakávania. Za posledné tri roky sme boli v Európe úspešní. V tomto zápase budeme potrebovať vodcovstvo, pokoj a taktické pochopenie proti tímu, ktorý je neporazený v 41 zápasoch. Musíme sa pokúsiť to zvládnuť," povedal Moyes na stredajšej tlačovej konferencii.

Proti West Hamu navyše pracuje aj fakt, že ich najlepší strelec Bowen bude v dueli chýbať. "Jarrod s nami nie je, podvrtol si koleno. Žiaľ, nemôžeme uviesť žiadne termíny, kedy by sa mohol vrátiť," dodal Moyes.

Anglický celok sa tak bude spoliehať na iného hráča - Mohammed Kudus strelil tri góly v posledných troch zápasoch West Hamu v Európskej lige, z toho dva po 75. minúte.