Bitka o finále FA Cupu, Tradičné derby na Slovensku, ligové El Clásico i návrat F1 do Číny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bitka o finále FA Cupu, Tradičné derby na Slovensku, ligové El Clásico i návrat F1 do Číny
Citizens a Blues sa pobijú o finálovú účasť v FA Cupe.
Citizens a Blues sa pobijú o finálovú účasť v FA Cupe.Profimedia / Flashscore
Tretí aprílový víkend bude patriť veľkým futbalovým bitkám, ktoré doplní kráľovná motošportu. Anglicko sa teší na semifinálové duely FA Cupu, o jeden z nich sa postarajú City a Chelsea. Niké liga uvidí ďalšiu kapitolu Tradičného derby, v Španielsku sa chystá pútavé El Clásico a Čínu po piatich rokoch opäť rozozvučia motory monopostov Formuly 1.

Manchester City - Chelsea (sobota, 18:15)

Sny o obhajobe titulu z Ligy majstrov a zisku ďalšieho treble sa tímu Citizens rozplynuli v strede týždňa, keď ho Real Madrid po penaltovom rozstrele nepustil do semifinále. Pep Guardiola napriek koncu v súťaži pochválil prístup svojich hráčov, ktorí teraz majú za úlohu prienik do finále FA Cupu. Vo Wembley ich čaká odhodlaná Chelsea.

Pre Sky Blues je to šiesta semifinálová účasť v rade, čím sa stali prvým tímom, ktorý to dosiahol. Z doterajších piatich duelov poslednej štvorky ale vyťažili iba dva postupy do finále. Jedna z troch prehier prišla práve proti Chelsea v sezóne 2020/21. 

Londýnčania si na slávnom štadióne zahrajú po drvivom ligovom triumfe 6:0 nad Evertonom, ktorým predĺžili svoju sériu bez prehry na osem zápasov vo všetkých súťažiach. Šnúru odštartovali práve po súboji vo Wembley, kde na konci februára prehrali vo finále Ligového pohára proti Liverpoolu. Blues sa môžu pochváliť zaujímavou štatistikou - v FA Cupe vyhrali posledných päť po sebe idúcich semifinále, v ktorých sa predstavili.

City si budú musieť dávať pozor na svojho bývalého hráča Colea Palmera, ktorý už pôsobí v Chelsea a v poslednej dobe sa prezentuje parádnou formou. Spomínanému Evertonu dal štyri góly a je na čele tabuľky strelcov Premier League. V druhom semifinále sa v nedeľu stretnú Coventry a Manchester United.

Trnava - Slovan (nedeľa, 17:30)

Slovenskú najvyššiu súťaž čaká ďalšia kapitola Tradičného derby. Bitka Spartaka so Slovanom napíše už svoju 172. časť. Vo veľkej pohode do nej môžu vstupovať hostia, ktorí si v minulom ligovom kole zaistili šiesty titul v rade. Istú dávku eufórie a uvoľnenia zo strany svojho rivala budú chcieť Trnavčania využiť na upevnenie svojho druhého miesta.

Domácich môže poháňať dopredu pozitívny výsledok ostatného vzájomného duelu - v druhom kole nadstavby aktuálneho ročníka uspeli v Bratislave pomerom 2:0. V ligovom prostredí tak Trnava zdolala svojho soka po troch rokoch a na desiaty pokus. 

Výsledky ostatných duelov Trnavy so Slovanom.
Výsledky ostatných duelov Trnavy so Slovanom.Flashscore

"Vynechali sme analýzy, štýl sme trochu vedeli. Chalani by pred zápasom Slovan najradšej viac tlačili, potom som im však vysvetlil, že to skúsime inou cestou, aj keď menej futbalovou," vravel vtedy po súboji Gašparík, ktorý konečne zdolal oponenta Weissa staršieho.

Ďalšiu výhru nad svojím náprotivkom by trnavský lodivod rád pridal pred domácimi fanúšikmi. Ziskom cenných troch bodov by urobil dôležitý krok na ceste k pozícii vicemajstra. Po takomto scenári by Spartak mal istotu minimálne šesťbodového náskoku na tretiu Žilinu a do konca sezóny by ostávalo odohrať ešte štyri duely.

Real Madrid - Barcelona (nedeľa, 21:00)

Španielsko sa opäť môže tešiť na slávne "El Clásico". Pred pútavým súbojom sa spomínajú kontrastné osudy Realu a Barcelony v Lige majstrov. Kým Los Blancos dokázali pokoriť obhajcu z Manchestru City a postúpiť do semifinále, Katalánci si vylámali zuby na Parížanoch.

Výhodu domáceho prostredia bude mať líder La Ligy, ktorý by triumfom rád ukončil myšlienky rivala na prípadný zisk titulu. V 257. súťažnom zápase oboch celkov bude mať publikum na Santiago Bernabéu viacero dôvodov na radosť a vytvorenie poriadnej atmosféry, sú nimi osembodový náskok na Blaugranas a práve prienik do poslednej štvorky Ligy majstrov.

Októbrové stretnutie v Barcelone prinieslo výhru hostí 2:1, ktorú dvomi presnými zásahmi režíroval Jude Bellingham. Xaviho zverenci dobre vedia, že káder ich protivníka prináša aj iné hrozby, o čom sa presvedčili aj v januári vo finále Španielskeho Superpohára, po ktorom sa z výhry 4:1 a trofeje tešil Real. Zaujímavosťou je, že v každom z posledných siedmich ligových derby týchto gigantov padli góly v oboch polčasoch.

Veľka cena Číny (nedeľa, 09:00)

Ďalší triumf Verstappena a double Red Bullu alebo iný scenár? To je otázka, ktorú sa už dlhšiu dobu pýtajú fanúšikovia Formuly 1. Rovnako to pravdepodobne bude aj pred pretekmi v Číne. Z doterajších štyroch podujatí si holandský majster sveta pripísal tri prvenstvá, raz sa tešil Carlos Sainz.

Prvý tréning a kvalifikácia na sobotný šprint v Šanghaji však dala priestor aj na prípadné víťazstvo iného pretekára. Piatkové tréningové jazdy ovládol Lance Stroll pred Piastrim, daždivú kvalifikáciu na sobotný šprint vyhral Norris, ktorého v prvej trojici doplnili skúsení jazdci Hamilton a Alonso.

Viac smerom k pretekom či k možnosti prvého miesta Verstappena môže povedať tempo a rýchlosť pretekárov v spomínanom šprinte. Do hry však môže zasiahnuť aj faktor počasia, ktorý ovplyvnil piatkové dianie. Čínsky víkend F1 sa naposledy konal v roku 2019, preteky vtedy ovládol Lewis Hamilton, ktorý na prvenstvo čaká od 5. decembra 2021. Domácich priaznivcov by rád potešil tamojší jazdec Čou Kuan-jü.