Najstaršia pohárová súťaž prejde zmenami. FA Cup už neponúkne druhú šancu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najstaršia pohárová súťaž prejde zmenami. FA Cup už neponúkne druhú šancu
Trofej pre víťaza FA Cupu.
Trofej pre víťaza FA Cupu.Reuters
Od budúcej sezóny sa FA Cup bude hrať od prvého kola bez opakovaných zápasov, ktoré sú v najstaršej futbalovej súťaži na svete tradíciou. Túto zmenu, ktorá je súčasťou šesťročnej dohody s Premier League, oznámila vo štvrtok Futbalová asociácia (FA).

Do roku 2000 sa v Anglickom pohári, ktorý sa hrá od roku 1871, opakovali duely po remízach vo všetkých fázach vrátane finále. Potom sa pre nabitý program opakovania postupne zrušili až do súčasnej situácie, keď sa nehrajú od piateho kola, teda od osemfinále. Teraz zostanú opakovania len v predkolách, v ktorých hrajú tímy z piatej až desiatej najvyššej súťaže.

Niektorí komentátori v minulosti kritizovali postupné odstraňovanie opakovaných zápasov a poukazovali na znižovanie významu pohárovej súťaže. Po najnovších zmenách však FA aj Premier League hovoria o "posilnení" FA Cupu.

"Všetky kolá sa budú hrať cez víkendy, pričom 4. i 5. kolo a štvrťfinále budú navyše bez konkurencie zápasov Premier League." Futbalová asociácia zdôvodnila zmeny okrem iného zmenami v súťažiach UEFA, v ktorých budú mužstvá hrať osem zápasov namiesto súčasných šiestich v základnej časti.