Hrali tak, aby na nich ľudia spomínali aj po rokoch. Lukáč: Poučná sezóna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hrali tak, aby na nich ľudia spomínali aj po rokoch. Lukáč: Poučná sezóna
Patrik Lukáč patril k najdôležitejším hráčom Zlatých Moraviec. Na snímke sa raduje po chytenej penalte Dolného.
Patrik Lukáč patril k najdôležitejším hráčom Zlatých Moraviec. Na snímke sa raduje po chytenej penalte Dolného.Jozef Bedej
V minulom ročníku ušiel ViOn "hrobárovi z lopaty" vďaka neudeleniu licencie Seredi a Senici. Tento rok sa z nej musel škriabať a bojovať až do samého konca. V dvojzápase s Prešovom. Zverenci Ivana Galáda (60) to, po výbornom domácom výkone, zvládli. V rozsiahlom rozhovore Flashscore Správ hodnotí sezónu brankárska opora klubu PATRIK LUKÁČ (28).

Zlatomoravčania vymenili v priebehu súťaže dvoch trénerov. Jána Kociana nahradil Ivan Galád. Po základnej časti obsadili ôsmu priečku. Na vtedy jedenástu Skalicu mali náskok štyri body. Príchodom nového trénera sa dostali na pozitívnu vlnu, prehrali iba so Slovanom Bratislava. Lenže na jar akoby s mužstvom uťalo. Nie a nie vyhrať. Po domácom debakli s Michalovcami (2:5) prišlo trápenie, ktoré vyvrcholilo barážovým - úspešným - bojom. ViOn si zahrá Fortuna ligu štrnásty rok po sebe. "Asi sme tam boli zaslúžene. Malo to takto byť," hovorí v rozhovore Lukáč

Keď dal Mondek na 3:0, alebo až po záverečnom hvizde zvládnutej baráže ste si úplne vydýchli? 

"Myslím, že keď padol tretí gól, tak sme si vydýchli. Vedeli sme, že je nejaká 90 minúta. Prešov už nemal čas na strelenie dvoch gólov. Bola to prvotná eufória. Tá druhá a hlavná prišla na konci. Najväčšia, samozrejme, vypukla v šatni. Oslávili sme to."

Spadol vám veľký kameň zo srdca?

"Určite. Každému jednému v klube, meste a všetkým, ktorí fandia ViOnu. Ľudia si to budú pamätať. Tréner Galád nám pred výkopom zdôraznil, že máme hrať tak, aby na to ľudia spomínali aj o desať rokov. Verím, že si to budú vážiť. Síce to bola nevydarená sezóna, ale v poslednom zápase sme ju otočili vo svoj prospech."

Mondek strieľa druhý gól v zápase a potvrdzuje záchranu pre ViOn
Mondek strieľa druhý gól v zápase a potvrdzuje záchranu pre ViOnJozef Bedej

Zlaté Moravce vstúpia do štrnástej sezóny v najvyššej súťaži v rade. Doprial vám majiteľ špeciálne odmeny?

"Doprial. Mali sme za záchranu vypísané odmeny. Čiastku nebudem špecifikovať. Každopádne, dovolenka bude krajšia (smiech). Ďakujeme mu za to."

Zmenili ste niečo, resp. inak sa pripravovali na domácu odvetu po nezvládnutom dueli v Ličartovciach?

"Azda sme prešli na systém 3-4-3, pretože v prvom súboji nám robili problém najmä v úvodnom dejstve. Bednár bol vykartovaný, Suľa sa tak posunul vzadu na tretieho stopéra. V defenzívnej činnosti sme išli do piatich. To bolo dôležité, pretože nám to pomohlo k organizovanosti a kompaktnosti. Prešov sme do ničoho nepúšťali."

Mužstvo ste podržali vonku, ale najmä doma chytenou penaltou. Ako odchovanec Prešova ste mali motiváciu navyše? 

"Nenazval by som to motiváciou. Hrám za ViOn. Klub, ktorý ma platí. Hrám aj za svoje meno. Jasné, bol to špecifický zápas. V prvom rade išlo ale o záchranu. Chcel som pomôcť svojmu tímu. Penalta? Asi to bol dôležitý, možno zlomový moment. Od tej chvíle sa to otočilo k nám. Neinasovali sme. Následne sme dominantným výkonom potvrdili Fortuna ligu."

V čom vidíte hlavnú príčinu, že ste o ňu museli bojovať v baráži? 

"V remízových výsledkoch. Nazbierali sme ich najviac zo všetkých (13). Veľa stretnutí sme nedotiahli do víťazného konca alebo prehrali o gól. Viezlo sa to s nami dlhšie. Raz sme boli vyššie, potom zasa dolu. S výmenou trénera sme sa zdvihli, ale zakrátko spadli. Asi sme tam boli zaslúžene. Malo to takto byť. Sme šťastní, že sa nám podarilo zvládnuť baráž. O to viac, ako dopadol prvý duel."

Emócie na trávniku po záverečnom hvizde boli veľké
Emócie na trávniku po záverečnom hvizde boli veľkéJozef Bedej

Načrtli ste výmenu trénera. Ján Kocian odstúpil pre zdravotné problémy. Nahradil ho Ivan Galád. Priniesol impulz, ale následne jeho čaro pominulo. Prečo? 

"Spadla na nás akási deka. Vedeli sme, že hráme v každom zápase o život. Vo vzduchu visela baráž. Nedokázali sme sa dostať na určitú výkonnostnú úroveň a najmä si ju udržať dlhšie obdobie. Nenašli sme ustálenú zostavu. Hráči sa menili. Prichádzali karty, zranenia... Na jar to bolo chaotické. Našťastie, všetci sme sa zomkli a uhrali to." 

Súhlasíte, že najväčším problémom v nadstavbovej časti bol aj fakt, že ste s posledným Mikulášom získali iba bod? 

"Jednoznačne. To bol najväčší problém, prečo sme hrali baráž. Ostatní s nimi brali "povinné" tri body. Doma sme prehrali 0:1, vonku po zlom výkone remizovali 1:1. Potom sme už naháňali všetko neskoro. Na svojom trávniku s Trenčínom a neskôr v Michalovciach. Mali sme to vo vlastných rukách, ale, žiaľ, nevyhli sa tomu. Opakujem, za tieto zápasy sme tam boli zaslúžene."

Prakticky celú sezónu ste sa trápili v ofenzíve, o čom svedčí druhý najmenší počet gólov v sieti súpera. Vnímate aj toto ako jeden z hlavných problémov? 

"Pri tejto štatistike by som rozdelil sezónu na dve časti. Na jeseň to bolo ešte v poriadku, vedeli sme sa presadiť. Dávali sme góly snáď aj zo šatne. Jar nám, v tomto ohľade, nevyšla. Až na jeden súboj, v ktorom sme prehrali s Michalovcami 2:5, sme sa dvakrát už nepresadili. Prišlo to v hodine dvanástej - v odvete baráže. Každopádne, z môjho pohľadu to nie je veľký problém, pretože môžete vyhrávať 1:0, my sme uhrali príliš veľa remíz."

Udržali ste si tretí najvyšší počet čistých kont (8) a vytiahli 113 zákrokov. Iba Hruška mal viac. Ako vnímate svoje štatistiky?

"Všetko sa odvíja od výsledkov. Boli stretnutia, keď na mňa išla jedna strela a potom také, v ktorých ich bolo oveľa viac. Každý zápas je iný. V nadstavbe sme veľa gólov neinkasovali, ale ani nedávali. Vyplývalo to z našej hry, ktorá nebola ideálna."

Lukáč bol jasnou jednotkou v bráne Zlatých Moraviec
Lukáč bol jasnou jednotkou v bráne Zlatých MoraviecJozef Bedej

Z osobného hľadiska ako hodnotíte sezónu? 

"Bol som zdravý, čo je pre mňa najdôležitejšie. Odchytal som všetko. Z tohto pohľadu ju považujem za najúspešnejšiu, aj keď výsledkovo si to nesadlo. Beriem ju ako poučnú do budúcna, pretože mi veľmi pomohla. Dodala mi sebavedomie, potrebný zápasový rytmus. Cítil som sa dobre. Verím, že som mužstvu pomohol dostatočne."

Skončila sa vám zmluva. Pri Žitave ste tri roky. Kde vidíte svoju budúcnosť? 

"Priznám sa, že momentálne neviem. Chcem si najmä fyzicky a psychicky oddýchnuť. Rokovania s ViOnom sa začali. Na stole nie je zatiaľ nič konkrétne, otvorené sú ale aj iné možnosti. Neviem sa k tomu vyjadriť. Chcem si dopriať čas na vypnutie a premyslenie ďalšieho kroku."