Udalosti FL: Keď vyhráme všetky zápasy, sme majstri. V opačnom prípade ním bude DAC

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti FL: Keď vyhráme všetky zápasy, sme majstri. V opačnom prípade ním bude DAC
Tréner Vladimír Weiss bod z trnavskej pôdy prijal. Zdôraznil, že jeho zverenci majú stále všetko vo svojich rukách.
Tréner Vladimír Weiss bod z trnavskej pôdy prijal. Zdôraznil, že jeho zverenci majú stále všetko vo svojich rukách.TASR
Po reprezentačnej prestávke sa o slovo prihlásila najvyššia slovenská futbalová súťaž so svojím tretím nadstavbovým kolom. Bol to víkend príjemných návratov po zranení, ale tiež navyšovania náskoku či zmeny na barážovej priečke. Tradične sme sa pozreli na tie najzaujímavejšie udalosti, ktoré sa vo Fortuna lige udiali.

Stretnú sa dve najlepšie ofenzívy. Na domácej strane 46 gólov, na hosťujúcej 49. Želajú si plné tribúny. Tribúny plné boli. Ale takmer desaťtisíc fanúšikov si želalo atraktívny futbal od oboch aktérov, ktorí chcú bojovať, resp. bojujú o titul. Nič z toho sa na Štadióne Antona Malatinského v 167. najväčšom slovenskom derby nenaplnilo. Ako Trnava, tak i Slovan predviedli veľmi málo. Do priestoru jednej či druhej brány smerovalo po jednom zakončení. Niet divu, že sa súboj odvekých rivalov skončil bez gólov.

Belasí zostali za svojimi očakávaniami. Medzinárodná prestávka im, zdá sa, nepomohla. Ich emočné vypätie, ktorým sa prezentovali v predchádzajúcich zápasoch, pominulo. Spartak, poučený z Tehelného poľa (1:4, pozn. red.) stavil na pevný defenzívny blok, ktorý mu vychádzal. S loptou bol aktívnejší, nebezpečnejší, no chýbala mu finálna fáza. A možno Kelvin Ofori, ktorý sa javí ako mimoriadne kvalitná posila. Chuť si môžu napraviť počas týždňa v domácej odvete semifinále Slovnaft Cupu s Trenčínom.

Gólových šancí bolo v derby ako šafránu.
Gólových šancí bolo v derby ako šafránu.Opta by Stats Perform

Zaváhanie druhého mužstva tabuľky dokonale využil líder zo Žitného ostrova. Dunajská Streda doma zdolala Žilinu. Adrián Guľa našiel recept na svojho bývalého zamestnávateľa a Ramadan vystrelil DAC šesťbodový náskok. "Keď vyhráme všetky zápasy, budeme majstri. V opačnom prípade ním bude niekto iný," prízvukoval v Trnave na tlačovej konferencii tréner Vladimír Weiss. Má pravdu, matematicky jeho slová sedia.

Avšak netreba zabúdať, že Dunajskostredčania sú v pohode a laufe. Naposledy prehrali na konci augusta proti trenčianskemu AS. Odvtedy ťahajú osemnásťzápasovú sériu bez prehry. So žlto-zelenými si pripísali šiesty triumf v rade. V nedeľu cestujú na pôdu Slovana, kde môžu ísť do deväťbodového trháku a pomaly chladiť šampanské.

Tabuľka skupiny o titul.
Tabuľka skupiny o titul.Flashscore

Pod hradom Matúša Čáka zostaneme, aj keď Trenčania hrali v Poprade. Už pod vedením českého kormidelníka Františka Straku. Ako sa hovorí, nová metla, dobre metie a platilo to na 100 %. Kapitán Bainovič strelil dva góly a prerušil desaťzápasovú šnúru bez víťazstva. Tak potrebnú! AS sa o bod posunul z barážovej priečky na desiatu. Odsunul na ňu ViOn, ktorý prebral od dvojnásobného majstra Fortuna ligy čakanie na tri body. Nepodarilo sa mu to ani v piatok, keď v predohrávke si rozdelil so Skalicou bod. Sedem kôl pred koncom musí klub od rieky Žitava zabrať, pretože "barážového Čierneho Petra" má práve v rukách. 

Tabuľka skupiny o záchranu.
Tabuľka skupiny o záchranu.Flashscore

Naopak, keď niekde góly nechýbali, tak na Zemplíne a Štiavničkách. Michalovce vyhrávali, následne po príchode na trávnik Šefčíka, ktorý v krátkom slede strelil dva rýchle góly, prehrávali. V nadstavenom čase Ružomberčania nepotešili potrestaného trénera Petra Struhára sledujúceho duel z tribúny. Zlyhali pred svojim brankárom, už sa videli v autobuse s tromi bodmi, a tak prišiel Jánošík. Svojej historickej povesti nezostal nič dlžný - 37 bodovému Ružomberku zobral, 28 bodovému Zemplínu doprial. Hlavou mieril presne, oslávil podobne druhý gól v zápase a bod pre svoj tím. Pod Urpínom pokračovala herná mizéria Podbrezovej. V nadstavbe ešte nebodovala. Na trojbodový zápis čaká päť kôl. V kurze bol návrat Michala Faška, ktorému sa venujeme nižšie. 

Výsledky uplynulého kola.
Výsledky uplynulého kola.Flashscore

Podbrezovej chýba líder

Podbrezová bola na jeseň najpozitívnejším prekvapením Fortuna ligy. Mužstvo hralo atraktívny ofenzívny futbal a bralo body najväčším favoritom, ale v jarnej časti vyhralo iba jediný zápas, pričom po rozdelení súťaže trikrát prehralo. Za tento čas inkasovali "Železiari" až jedenásť gólov. Ak k tomu pripočítame aj predošlé dve remízy, tím trénera Skuhravého nevyhral päťkrát po sebe, čo sa naposledy stalo v roku 2019 pri vypadnutí do 2. ligy.

Vtedy Podbrezovčania ťahali šnúru dvanástich duelov bez výhry, prehrali polovicu z nich. Aj keď sú v kádri kvalitní mladí futbalisti, začína sa ukazovať absencia skúsených lídrov. Počas zimy odišli Grendel, Breznanik a na poslednú chvíľu i Godál. Hlavne skúsený stopér chýba v zadných radoch, ktoré nepôsobia tak kompaktne a robia čoraz viac chýb. V Bystrici navyše chýbal aj vykartovaný Bartoš.

Aktuálna forma Podbrezovej.
Aktuálna forma Podbrezovej.Flashscore

Inak dobre hrajúci Bakaľa deklaroval toto konštatovanie svojim zaváhaním - zlou rozohrávkou pred gólom Polievku. Vpravo stále iba zbiera skúsenosti Šikula. Nedá sa povedať, že hral zle, potrebuje ešte výkonnostne vyrásť. Niekoľko vystúpení vynechal stredopoliar Paraj, čím sa stratila súbojovosť v strede poľa. Zo starších futbalistov ostali v kádri už iba Kukoľ, ktorý dostáva príležitosť zo striedačky a Kuzma.

Na druhej strane ale musíme doplniť, že Podbrezová strelila aspoň jeden gól v každom súboji jarnej časti. Okrem nej to dokázali už iba Dunajská Streda a Banská Bystrica.

Dojemný návrat Michala Faška

Veľmi ťažké obdobie zažil banskobystrický stredopoliar Michal Faško, ktorý na začiatku jarnej časti Fortuna ligy inkasoval v zápase nebezpečný úder do obličky a okamžite musel ísť do nemocnice. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdalo, jeho stav bol vážny a samotný futbalista dokonca sám priznal, že už uvažoval o tom, ako to ovplyvní jeho život mimo futbalových trávnikov.

Michal Faško mal na víťazstve veľký podiel.
Michal Faško mal na víťazstve veľký podiel.Opta by Stats Peform/MFK Dukla Banská Bystrica

Našťastie všetko dobre dopadlo. Do hry sa vrátil po 54 dňoch, pričom to nebol hocijaký návrat. Róbet Polievka mu proti Podbrezovej prenechal kapitánsku pásku a Faško okrem výborného výkonu strelil aj krásny otvárací gól do siete. Priznal slzy, ktoré mu vyhŕkli po strelenom góle. "Som asi najšťastnejší človek. Po góle sa mi všetko premietlo. Či budem mať obličku, či vôbec budem môcť fungovať v bežnom živote," povedal.

Mohol z toho byť aj raritný súboj bratskej dvojice, lenže mladučký Šimon Faško v drese Podbrezovej šancu nedostal a celých 90 minút strávil na lavičke. Napriek tomu tréner Roman Skuhravý priznal, že v ďalšom vzájomnom dueli túto konfrontáciu rodine Faškovcov dopraje.

Moment kola: Neuznaný gól Špyrku

Pokojne by kandidoval na gól roka. Žiaľ, arbitri mu ho neuznali. Podbrezovský stredopoliar Jozef Špyrka sa po ťažkom zranení kolena rozohráva k výborným výkonom a počas posledných týždňov je jedným z najlepších článkov momentálne trápiaceho sa nováčika. Šikovný futbalista, ktorý je schopný nastupovať aj na pozícii falošnej deviatky, napriahol v 21. minúte spred pokutového územia a nádherná strela sa od brvna odrazila niekoľko centimetrov za čiaru.

Bohužiaľ pre "Železiarov" a oko futbalového fajnšmekra hlavný rozhodca Dzivjak a predovšetkým čiarový arbiter Weiss nevideli, že lopta prešla celým objemom za. Odtiaľ sa odrazila naspäť do ihriska, takže ju Hruška chytil a hralo sa ďalej. Keďže nešlo o televízny prenos, VAR k dispozícii nebol. Nuž, obrovských zaváhaní rozhodcov len a len pribúda.

Gól kola: Michal Faško

Váhali sme medzi dvomi adeptmi. Ružomberský Samuel Šefčík z priameho kopu nádherne nachytal brankára Száraza, ktorý čakal center, no dvojgólový stredopoliar nasmeroval loptu k bližšej žrdi. Nakoniec ale vyhráva Michal Faško a to vďaka utešenému pokusu do rohu svätyne Ludhu. Kapitán mužstva z Horehronia si síce na loptu siahol, no tá rozvlnila sieť a odštartovala víťazstvo Dukly. Nad Podbrezovou vyhrala Banská Bystrica prvýkrát po piatich prehrách a vôbec premiérovo v rámci najvyššej súťaže.

Faško a jeho tohtosezónna ligová štatistika.
Faško a jeho tohtosezónna ligová štatistika.Flashscore

Hráč kola: Patrik Lukáč/Filip Bainovič

Vyberáme dvoch. Azda len ťažko by sme v uplynulom kole hľadali lepších, ktorí mali na hru, ale najmä body svojho celku, taký vplyv. Dokazuje to tiež naše najnovšie známkovanie, ktoré si, zatiaľ, môžete pozrieť cez web flashscore.sk. Brankár Patrik Lukáč (8,3) si poriadne nestihol skontrolovať postavenie svojich žrdí a útočník Roman Haša odštartoval proti nemu poriadnu kanonádu.

Skvelým zákrokom pri krížnom pokuse načal cestu za dôležitým bodom, ktorý drží ViOn v nádeji, že sa posunie preč zo zostupových vôd. V ďalšom priebehu sa musel mať na pozore pri strelách Krčíka, hlavičke Yaoa či individuálnej akcii Vlaska. Všetko vyriešil a udržal si šieste čisté konto v ročníku. Na konte má 84 úspešných zákrokov. 

Filip Bainovič a jeho pohybová aktivita proti LM.
Filip Bainovič a jeho pohybová aktivita proti LM.Opta by Stats Perform/TASR

Na opačnej strane rieky sa vo výbornom svetle ukázal kapitán AS Trenčín Filip Bainovič (9,0). Ako správny líder potiahol svoj celok za tromi bodmi výborným výkonom. Vyšperkoval ho dvomi peknými presnými zásahmi. Mohol ich streliť aj viac, no niekoľko jeho pokusov mierilo tesne vedľa troch žrdí brankára Polačeka. Všetko si vynahradil po zmene strán. Radoval sa z piateho, resp. šiesteho gólu v sezóne. Je najlepším strelcom tímu. Okrem toho vymyslel i tri gólové prihrávky.