Kto postúpi do EKL? Podbrezová chce prepísať históriu, Ružomberok napraviť ročník

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kto postúpi do EKL? Podbrezová chce prepísať históriu, Ružomberok napraviť ročník
V baráži sa bude bojovať o každú loptu.
V baráži sa bude bojovať o každú loptu.Milan Štefánik/jimifoto.sk
Slovan je majstrom, Liptovský Mikuláš vypadol do 2. ligy, ale sezóna vo Fortuna lige ešte nekončí a až do záverečného hvizdu naozaj bude o čo hrať. Na rad prichádzajú barážové stretnutia o Európsku konferenčnú ligu.

Systém je veľmi jednoduchý. Tímy, ktoré skončili na štvrtom až siedmom mieste, sa podľa postavenia v tabuľke stretnú v semifinále a víťazi vo finále. Tam si jeden celok zabezpečí miestenku v prvom predkole tretej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže. Výhodu domáceho prostredia má vždy lepšie postavený tím.

Semifinále

MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina

FK Železiarne Podbrezová - MFK Ružomberok

Finále

26. mája o 17:30

Ružomberok už raz Podbrezovej ukradol Európu

Podbrezová ukončila dlhodobú súťaž na štvrtom mieste, čo je najlepší výsledok v histórii klubu a vylepšenie piatej priečky z ročníka 2016/17. Práve k tomu je veľmi zaujímavé vrátiť sa, pretože "Železiari", vtedy vedení Marekom Fabuľom, boli nesmierne blízko k účasti v predkole Európskej ligy.

Takisto pozbierali veľa bodov proti kvalitným tímom, niekoľko kôl sa nachádzali na čele Fortuna ligy. Jar im však vôbec nevyšla. Šnúra bez výhry sa začala ešte v decembri a trvala až do apríla. V tom čase počas desiatich zápasov päťkrát remizovali a rovnaký počet duelov prehrali.

Následne prišli výhry nad Zlatými Moravcami a Prešovom, ale pekný náskok už bol stratený. Vyústilo to až k tomu, že v predposlednom kole celok z Horehronia v priamom súboji o tretie miesto hostil Ružomberok a prehral 0:1.

Nakoniec podľahol Žiline, klesol až na konečné piate miesto. Práve "Ruža" išla z "bronzovej" pozície do Európskej ligy a zahrala si aj proti Evertonu. Podbrezová si situáciu pokazila sama.

Teraz je zloženie celého klubu úplne iné, na tento aspekt sa určite myslieť nebude. Ako varovný prst to na pripomenutie nie je zlé.

Podbrezovčania vstupujú do baráže ako jediný z kvarteta tímov, ktorý ešte nehral európske súťaže, no zároveň v najlepšej pozícii, keďže doma by hrali aj prípadné finále, čo je určite obrovská pomoc.

Umiestnenie tímov prvej šestky, ktoré si zahrajú baráž o EKL.
Umiestnenie tímov prvej šestky, ktoré si zahrajú baráž o EKL.Flashscore

Liptáci môžu otočiť hodnotenie sezóny

Keď Ružomberok v závere základnej časti nezvládol dva zápasy a putoval do skupiny o udržanie sa, bola to pre klub menšia katastrofa. V predošlom ročníku totiž MFK skončil na druhom mieste za majstrovským Slovanom a teraz mal hrať s Liptovským Mikulášom a ďalšími tímami, ktoré bojovali o záchranu.

Situácia sa môže zmeniť, ak zverenci trénera Struhára zvládnu dva zápasy po sebe vyhrať. Tým pádom by zase išli zastupovať Slovensko do Európy. Sú v najhoršej pozícii, nakoľko dlhodobo im chýbajú merania síl s kvalitatívne aj takticky vyspelejšími tímami Fortuna ligy, navyše sa nepredstavia doma.

Negatívom môže byť zlá forma. Z posledných štyroch stretnutí Ružomberok trikrát prehral, naposledy podľahol aj Mikulášu. Skupinu o udržanie vyhral o sedem bodov pred Skalicou. S Podbrezovou na jeseň remizoval 2:2 a v Zelpo Aréne vyhral 2:0.

Ružomberok vyhral európsku baráž na konci sezóny 2019/20, keď ju hral zatiaľ posledný raz. Najskôr doma zdolal Michalovce 1:0 a následne vonku Trnavu (2:0).

Ružomberok hladko vyhral skupinu o udržanie sa, ale bude to stačiť aj v baráži?
Ružomberok hladko vyhral skupinu o udržanie sa, ale bude to stačiť aj v baráži?Flashscore

Dukla chce zmeniť vnímanie nováčikov

Z troch nováčikov Fortuna ligy sa najviac hovorí o Podbrezovej - zaslúžene, ale aj banskobystrická Dukla dokazuje, že s ňou treba počítať. V konečnom dôsledku by mohla byť ešte úspešnejším tímom.

Jeseň jej nevyšla až tak dobre ako "Železiarom", dvakrát s nimi aj prehrala, ale hlavne rozdielový Polievka dopomohol k tomu, že pod Urpínom sa hrala prvá šestka.

Jar bola slušná, zrodili sa hneď dve výhry proti Podbrezovej. Hoci nakoniec Dukla skončila piata, nemusela povedať posledné slovo. Žilinu zo štyroch pokusov porazila len raz, dvakrát remizovala. V nadstavbe od "Šošonov" inkasovala šesť gólov.

Faktormi by mohli byť okrem kapitána Polievku aj Depetris, Rymarenko či Balič, ktorí sa rozohrali k výborným výkonom.

Žiline budú chýbať "dvadsiatkári"

Pod Dubňom sú určite radi, že sa vyhli Podbrezovej, pretože proti tomuto tímu prehrali všetky štyri vzájomné stretnutia sezóny. Vzájomná bilancia s Duklou je o poznanie lepšia, aj keď takéto veci pôjdu bokom. Je to jeden zápas, v ktorom sa môže stať hocičo. Stačí, aby sa priklonilo na jednu či druhú stranu trochu šťastia a bude rozhodnuté.

"Šošoni" nebudú môcť počítať s viacerými hráčmi, ktorí sú na majstrovstvách sveta do 20 rokov, ale už v takto mladom veku sú stálicami v zostave trénera Hyneka. Kopásek ani Šnajder toho za áčko zatiaľ až tak veľa neodohrali.

Mário Sauer o niečo viac, no najvýraznejšiou stratou je útočník Timotej Jambor, autor ôsmich gólov. Z tímového hľadiska ich zaznamenal viac iba Kaprálik.

Žilina je z kvarteta jediným tímom, ktorý hral baráž aj pred rokom. V semifinále však bol úspešnejší Trenčín, ten potom podľahol Dunajskej Strede. Dve sezóny dozadu MŠK ukázalo, že vie dve stretnutia vyhrať. Celok spod Dubňa porazil doma Sereď i Zlaté Moravce.