Udalosti Fortuna ligy: Historická pečať Slovana, baráž o EKL či boj o holý život

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: Historická pečať Slovana, baráž o EKL či boj o holý život
Pod Urpínom vypukli belasé oslavy.
Pod Urpínom vypukli belasé oslavy.TASR
Predposledné nadstavbové kolo Fortuna ligy ponúklo fanúšikom opäť množstvo zaujímavostí. Definitívne sme spoznali majstra - bratislavský Slovan, ale na mužstvo, ktoré sa ako štvrté predstaví v európskom predkole, si musíme počkať. Rovnako ako na barážového protivníka Prešova.

Ani deviate kolo najvyššej slovenskej futbalovej súťaž nezostalo svojej povesti nič dlžné a prinieslo množstvo zaujímavostí, ktorým sa venujeme v tradičných udalostiach. Trnavskí futbalisti po siedmich kolách pocítili, ako chutí víťazstvo, Zemplínčania sa nevedia dostať z problémov. V oveľa väčších ale pokračujú hráči Zlatých Moraviec. 

Dunajskostredčania cestovali na umelý žilinský trávnik s malou nádejou. Na chvíľu sa stali najväčšími fanúšikmi Banskej Bystrice. Ani podpora či modlitby nepomohli. Pomohol psychologický trik trénera Guľu, keď cez polčas hráčom oznámil, že Bystrica vyhráva.

Výsledky 9. kola nadstavbovej časti
Výsledky 9. kola nadstavbovej častiFlashscore

Nakoniec ale víťazstvo nebolo platné k tomu, čo chceli. Zariadil ho Krstovič svojim sedemnástym gólom v sezóne. Smeruje si tak pre korunu kráľa strelcov. Zozadu na neho útočí Čavrič, no kolo pred koncom stráca dva zásahy. Adrián Guľa sa so svojími zverencami radoval z druhej výhry v ostatných piatich zápoleniach. Po stretnutí zdôraznil, že majstrovské očakávania boli. DAC sa pohyboval veľmi blízko. Musí prijať vicemajstrovskú priečku. Čo je pozitívne, že vyrovnali svoje doterajšie ligové maximum v počte víťazstiev (19). A môžu ho prekonať. "S odstupom času si to vyhodnotíme, že chlapci písali veľmi pekný príbeh. Mal slušnú emóciu. Máme najlepšiu obranu, môžeme mať najlepšieho strelca. Historické rekordy búrali. Bayern je prvý, Dortmund druhý. To neznamená, že odviedli zlú prácu, rovnako ako Arsenal v porovnaní so City," hodnotil Guľa po záverečnom hvizde. 

Program posledného kola Fortuna ligy
Program posledného kola Fortuna ligyFlashscore

Skaličania previedli ďalší výborný výkon. Na svojom "Letňáku" sa lúčili s fanúšikmi štvorgólovým triumfom s Mikulášom. Tradične sa s loptou na kopačke bavil najviac Andrej Fábry, ktorý jeden gól dal, na jeden prihral. Jeho štatistiky sú impozantné - 9+5. Najmä vďaka nemu sa Záhoráci môžu tešiť na Fortuna ligu aj v budúcej sezóne.  

Trnava zariadila baráž o Európsku konferenčnú ligu

Pred posledným kolom je jasná štvorica, ktorá si zahrá o posledné miesto v pohárovej Európe. Keďže Trnava vyhrala Slovnaft Cup a tretíkrát po sebe skončila na treťom mieste Fortuna ligy, je potrebné určiť ešte jedno mužstvo. Na scénu sa tak znova vracia baráž o Konferenčnú ligu, pričom v najlepšej pozícii do nej idú nováčikovia Podbrezová a Banská Bystrica. Dopĺňajú ich Žilina s Ružomberkom.

Forma Podbrezovej
Forma PodbrezovejFlashscore

Podbrezová mala skvelú hlavne jeseň, keď pozbierala množstvo bodov. Na jar nebola taká dominantná, no stále drží, na nováčika, veľmi pekné štvrté miesto. S rovnakým počtom ako druhý nováčik Dukla (44). "Železiari" cestujú na pôdu majstrovského Slovana, ktorý si chce doma užiť oslavy, a tak určite súboj "nevypustia". Na štvrté miesto môže poskočiť spomínaná Banská Bystrica, čo by bola určite ideálna bodka pre Róberta Polievku, jedného z najlepších hráčov tejto sezóny, keďže vábenie lukratívnejších ponúk je jednoducho čoraz silnejšie. Tím spod Urpína má pre zmenu slušnú formu počas jarných bojov, v ktorých si zabezpečil miesto medzi prvou šestkou, aj keď to tak najskôr nevyzeralo.

Forma Banskej Bystrice
Forma Banskej BystriceFlashscore

Súpermi týchto celkov budú šiesta Žilina a siedmy Ružomberok. "Šošoni" na úvod nadstavby prekvapivo zdolali Slovan a v desaťgólovej prestrelke si poradili aj s Duklou, lenže odvtedy počas siedmich duelov získali len dva body a ak by ostali v platnosti aktuálne postavenie, hrali by s Podbrezovou, proti ktorej prehrali všetky štyri stretnutia. Zverenci trénera Hyneka skúsenosti s barážou majú už spred roka. Vypadli hneď v semifinále po prehre proti Trenčínu.

Forma Žiliny
Forma ŽilinyFlashscore

Kvarteto uzatvára Ružomberok, no jeho najväčšou nevýhodou je, že prišiel o merania síl s najlepšími, keďže ročník ukončil na siedmom mieste, kam spadol v závere základnej časti. Navyše prehral v Zlatých Moravciach a aj so Skalicou, takže formu nenačasoval ideálne. Každopádne, ak by sa pod Čebraťom podarilo prekvapenie a prišli by dve výhry po sebe, opakovala by sa účasť v Európe a to by bola potrebná náplasť na nevydarený ročník.

Forma Ružomberka
Forma RužomberkaFlashscore

František Straka a jeho úspešná misia

Na konci marca došla vedeniu Trenčína trpezlivosť. Desať kôl bez víťazstva a rútenie sa do baráže bolo priveľa. A tak, na prekvapenie všetkých, vytiahli z klobúka meno František Straka. V ligovom kolotoči nie je žiadnou neznámou, veď už skôr pôsobil na lavičke bratislavského Slovana či Ružomberka. Rok a pol bol bez futbalu po tom, ako skončil v Třinci. Splnil svoju úlohu - zachránil mužstvo. S rovnakou misiou prišiel pod hrad Matúša Čáka a má rovnaký koniec. Od prvého dňa priniesol do tímu život. Energiu. Entuziazmus. Hráčom nedal dýchať.

Trenčania pod vedením Františka Straku
Trenčania pod vedením Františka StrakuFlashscore

Vyhrali hneď na úvod jeho pôsobenia s Liptovským Mikulášom. Celkovo prehrali iba raz - pod Čebraťom. V uplynulom kole zvládli "šesťbodový" súboj pri Žitave s ViOn-om, s ktorým otáčali nepriaznivý vývoj z 0:1 na konečných 2:1. Obrovská eufória v kabíne. V Trenčíne môžu hodovať a konečne ochutnať toľko spomínaný "tataráček" trénera Straku. Áno, môžu si vydýchnuť. Ale je toto cesta, ktorou chcú ísť? Posledné roky má trenčianska sezóna rovnaký podtón. Odpoveď necháme na kompetentných. 

Boj o holý život na Zemplíne

Michalovčania nezažívali nič nové, keď nedosiahli na miesto medzi najlepšími šiestimi tímami. Dokonca v nadstave ťahali dlho sériu bez prehry. Vydržala im šesť zápasov. Lenže z nich štyrikrát po sebe remizovali, kým súperi pozbierali po tri body. Prišla prehra so Skalicou, doma s Trenčínom a razom sú zverenci Norberta Hrnčára iba dva body od baráže. Nezvládli ani stretnutie v Ružomberku. Dobrú náladu či formu by fanúšik na Zemplíne v týchto dňoch hľadal márne. V záverečnom 32. fortunaligovom kole ich čaká zápas o "holý život". 

Tabuľka skupiny o záchranu
Tabuľka skupiny o záchranuFlashscore

Ale to aj Zlaté Moravce. V prvej polovici nadstavbovej časti ani raz nevyhrali. Zdvihli sa v Skalici a doma s Ružombečanmi. Prišlo jedno z kľúčových meraní síl, "šesťbodový" zápas v Poprade s Liptovským Mikulášom, v ktorom "Galádovci" zlyhali. Domov sa vracali len s bodom, ktorý ich znova odsunul do barážových vôd. Rozhoduje sa, samozrejme, na ihrisku. V minulom roku ich od podobného osudu zachránila Senica so Sereďou. Teraz si ViOn musí všetko vybojovať sám. Má to vo vlastných rukách. Ak sa chce zachrániť, musí vyhrať. V opačnom prípade ho čaká dvojzápas proti Prešovu. Na Zemplíne v najvyššej lige nevyhral s Michalovcami ani raz. Je najvyšší čas, aby túto negatívnu bilanciu zmenil.

Moment kola: Majstrovská bodka

Azda len ligoví pamätníci si pamätajú boj o majstrovskú trofej do predposledného kola. Napriek veľkému náporu Dunajskej Stredy to Slovan Bratislava zvládol a najvyššiu ligu ovládol trinásty raz za 30 rokov, pričom išlo o jeho piaty primát po sebe. Od roku 2019 najťažší. Nie nadarmo Čavrič zdôraznil, že si tento titul cení najviac. Jarná časť sa pritom pre belasých nezačala dobre, stratili pozíciu na čele tabuľky a chvíľu mali na DAC až šesťbodovú stratu. Vo vzájomnom stretnutí mohla narásť na deväť bodov a vtedy by asi bolo po nádejách, ale nenarástla.

Tabuľka skupiny o titul
Tabuľka skupiny o titulFlashscore

Slovan naklonil na svoju stranu kľúčový duel, zmazal manko na tri body a následne si šesťzápasovou sériou bez prehry vypracoval päťbodový náskok. Rozhodujúci duel sa hral na Žitnom ostrove a po veľmi dobre známych okolnostiach zo záveru hosťom vystrelil výhru z penalty Weiss. V Banskej Bystrici vypukli majstrovské oslavy. Najviac výhier (21) aj najvyšší počet gólov (65), ako i druhá najlepšia defenzíva (31) svedčia o tom, že titul je z dlhodobého hľadiska v správnych rukách.

V ostatnom období ťahali belasí za kratší koniec len vo finále pohára
V ostatnom období ťahali belasí za kratší koniec len vo finále poháraFlashscore

Belasí napriek niekoľkým zaváhaniam zvládli najdôležitejšie stretnutia. Dunajskú Stredu porazili dvakrát v nadstavbe, predtým dva razy remizovali. Úspešnejší boli aj proti Trnave, s ktorou majú totožnú bilanciu 2-2-0. Jedinou škrvnou na sezóne je prehra vo finále Slovnaft Cupu. Okrem toho chýbalo niekoľko minút od toho, aby si "Weissovci" zahrali štvrťfinále Konferenčnej ligy.

Hráč kola: Abdulrahman Taiwo

Trnava v Podbrezovej spečatila tretie miesto a pri všetkom podstatnom bol nigérijský ofenzívny hráč. Strelil totiž dva góly a vybojoval pokutový kop, po ktorom padol prvý a ako sa neskôr ukázalo, víťazný zásah. Svojou rýchlosťou robil obrovské problémy defenzíve súpera, ktorá na neho nedokázala nájsť recept. Okrem toho sa dostal do ďalších dvoch príležitostí a takmer si strelil po štandardke súpera vlastný gól. Lopta po jeho teči opečiatkovala brvno. 

Štatistiky Taiwa
Štatistiky TaiwaFlashscore

Stal sa jednoznačne najlepším hráčom 31. kola Fortuna ligy. Taiwo hrá svoju piatu sezónu na Slovensku a jednoznačne najlepšiu. Predtým sa predstavil aj za Nitru, Michalovce a Dunajskú Stredu. V malom Ríme je na hosťovaní z dánskeho SønderjyskE a ako prezradil tréner Gašparík, bude to veľmi drahé, no urobia všetko pre to, aby si takéhoto strelca udržali.

Gól kola: Samuel Šefčík

Prakticky takmer v každom kole, odkedy sa po dlhom a vážnom zranení kolena vrátil, dokazuje svoju platnosť v ofenzíve Ružomberka. Na jar nastúpil do dvanástich duelov. V prvých piatich sa rozohrával, aby to potom rozbalil vo veľkom štýle. V ostatných siedmich kolách nastrieľal šesť gólov a pridal dve asistencie. Proti Michalovciam napriahol spoza šestnástky a ľavačkou mieril nechytateľne presne do pravého horného rohu Kožucharovej brány. So Zemplínčanmi mu to páli, už na ich pôde sa prezentoval dvomi zásahmi a rovnako gólom kola, keď Száraza prekvapil z priameho kopu parádnym zakončením na prvú žrď.