Ščasného škrie prehra so Žilinou, Polievkovi by doprial lepšiu ligu. Dukla neudrží Baliča

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ščasného škrie prehra so Žilinou, Polievkovi by doprial lepšiu ligu. Dukla neudrží Baliča
Tréner Michal Ščasný túžil s Duklou hrať v pohárovej Európe.
Tréner Michal Ščasný túžil s Duklou hrať v pohárovej Európe.TASR
Banskobystrická Dukla ukončila sezónu Fortuna ligy na skvelom piatom mieste, ale hlavný tréner Michal Ščasný (44) dúfal, že to bude ešte lepšie. V semifinále baráže o postup do Konferenčnej ligy hráči spod Urpína prehrali so Žilinou.

Nováčik pritom začal ročník 2022/23 veľmi zle, po šiestich dueloch mal len tri body, no potom sa výsledky aj výkony zlepšili a na začiatku jari si Dukla desiatimi bodmi zo štyroch vystúpení zabezpečila prienik do vrchnej šestky. Tam len o tri body zaostala za štvrtou Podbrezovou. Aj o tom hovoril Ščasný v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy.

Prevláda po sezóne radosť z piateho miesta alebo sklamanie z prehry v baráži?

"U mňa je to stále sklamanie. Aj keď z celkového hľadiska to bola pozitívna sezóna, hlavne na to, ako sa začala, no vo mne stále rezonuje posledný zápas. Cieľom klubu bolo postúpiť do Európy, takže preto som sklamaný."

Čo rozhodlo stretnutie proti Žiline?

"Rozhodujúci bol hlavne prvý polčas a naše podanie futbalu. Neboli sme stopercentní. Nie, že by sme nechceli, ale hrali sme profesorský futbal. Nemali sme nábehy a ako keby sme urazili futbalového Boha. V druhom polčase sme už robili veci lepšie, no zahodili sme jednu, potom druhú šancu, lopta zastavila na čiare, takisto Belko toho chytil veľa."

Napriek tomu musí s piatym miestom panovať veľká spokojnosť...

"Stopercentne. Keď si zoberiem, kde sme boli po šiestom kole a že sa nás dlho týkal boj o záchranu, tak je to výborné umiestnenie. Prvým úspechom bol postup do vrchnej šestky a ďalším konečné piate miesto. Ide o úspešnú sezónu, ktorá však mohla byť ešte úspešnejšia."

Čo ste zmenili po spomínanom šiestom kole, keď ste ani raz nevyhrali?

"Museli sme prekopať veci v defenzíve, zmenili systém, rozostavenie aj posty. Napríklad Willwéber sa zo "šestky" posunul na stopéra, stabilne začal hrávať Uhrinčať. Celé to fungovalo."

Boli to teda správne zmeny a odvtedy sa výsledky aj hra zlepšila?

"Potrebovali sme spraviť rez kádrom, aby sme sa nezakopávali nižšie a nižšie. Niektorí hráči začali hrávať viac. Viacerí prišli z klubov, kde predtým nenastupovali pravidelne, takže po kondičnej stránke potrebovali trochu času, aby išli nahor. Som rád, že majitelia boli trpezliví a vedeli, že si treba počkať, posilniť káder, čo sa nám podarilo napríklad Rymarenkom a dostaneme sa do formy."

Asi nebudete chcieť hovoriť veľmi o jednotlivcoch, ale pri výkonoch Polievku...

"Bol jedným z hráčov, ktorí ťahali mužstvo. V jeho tieni ostali Faško, Rymarenko, Richtárech, Lupták či Willwéber a ďalší. Ja to mám tak, že na výkony a výsledky pracuje celé mužstvo, ale Robove čísla sú také, aké sú, mal ich najvyššie a jednoznačne s pomocou mužstva pre nás získal veľa bodov."

Róbert Polievka bol hlavným dôvodom úspešnej sezóny.
Róbert Polievka bol hlavným dôvodom úspešnej sezóny.TASR

Je už viac-menej isté, že Polievka odíde?

"Jasné zatiaľ nie je nič. Aj v zime sme čakali, čo bude alebo nebude. Cez zimu sme stále neboli zachránení, takže majiteľ nechcel oslabiť tím. Čo sa stane teraz, uvidíme, všetko je možné. Ja osobne by som ale Robovi doprial ešte lepšiu súťaž v kvalitnom klube. Zmluvu zatiaľ má, no zmena môže nastať. V prípade odchodu by nám veľmi chýbal, ale sme pripravení aj na možnosť, že odíde."

Jar vám vyšla o niečo lepšie ako jeseň. Bolo to aj tým, že ste si zvykli na Fortuna ligu?

"Aj to, ale hlavne fakt, že sme začínali so systémom, ktorý sme mali naučený a nemuseli ho meniť. Káder sa výborne doplnil o Baliča a Gorosita, s ktorými prišla kvalita a skúsenosť."

Boli to kľúčové podpisy na ceste za piatym miestom?

"Keď prišla možnosť, že by sme mohli podpísať Gorosita, tak sme to okamžite začali riešiť a som veľmi rád, že sa to podarilo. Aj Uhrinčať pri ňom vyrástol, mal sa od koho učiť. Hrával v Slovane aj v Španielsku. Baličom sme reagovali na zranenie Faška. Bohužiaľ, následne sa zranil aj Richtárech, takže sme nehrali na dve "šestky", ale "desiatky", no vyšlo to super. Aj v nadstavbe sme hrali atraktívny futbal."

Akým smerom sa pozeráte na hráčskom trhu?

"Je to tak ako v každom inom mužstve. Počítame s niektorými odchodmi. Baliča asi neudržíme a Slávik už podpísal s Jabloncom. Máme alternatívy na slovenskom aj zahraničnom trhu. Vybrali sme plochu hráčov, ktorí sú v ponuke a prídu buď na skúšku alebo rovno na prestup."

Aké budete mať ciele v novej sezóne?

"Asi by bolo veľké alibi povedať, že sa chceme zachrániť, ale podľa mňa to bude ešte ťažšia sezóna ako táto, pretože aj teraz v druhej šestke hrali Ružomberok či Skalica, ktoré mohli byť v tej prvej. Navyše prídu Košice, ktoré majú finančné podmienky, elán, štadión a fanúšikovskú podporu. Pre nás však cieľom ostáva znova prvá šestka. Bude to ťažké, ale pobijeme sa o to."