Skalicu zachránil a priniesol semifinále pohára. Majerník zatiaľ svoj osud nepozná

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Skalicu zachránil a priniesol semifinále pohára. Majerník zatiaľ svoj osud nepozná
Pavol Majerník počas duelu na pôde Žiliny.
Pavol Majerník počas duelu na pôde Žiliny.TASR
Keď preberal opraty nad skalickým tímom, Záhoráci sa po 18 kolách krčili na 11. mieste so 16 bodmi. Nováčik sa prioritne pripravoval na záchranu, ktorú zvládol s prehľadom a bol veľmi blízko nečakanej bodky - finále Slovenského pohára. A to predovšetkým vďaka trénerovi tímu, ktorým sa stal na sklonku decembra 2022 PAVOL MAJERNÍK (44). Pre bývalého hráča Zlatých Moraviec, Košíc, Senca, Skalice či gréckeho Olympiakosu Volou išlo o prvý angažmán v úlohe hlavného kouča.

Nakoniec z toho bolo po 32 zápasoch pre tím Pavla Majerníka historicky najlepšie umiestnenie Skalice medzi slovenskou elitou - ôsma priečka a zisk 40 bodov. 

V rozhovore pre Flashscore Správy sa 44-ročný rodák z Vrbového pozrel na to, čo potreboval urobiť ako prvé po prebratí trénerskej taktovky, pomenoval hráčov, ktorí patrili medzi opory, uviedol, kto na jar zaostal sa očakávaniami, ale i to, kto urobil najväčší progres. Na záver tajomne prezradil, aká budúcnosť ho v Skalici čaká.

Štart do remesla na jednotku

Mužstvo ste prebrali po jesennej časti po Jurajovi Jarábkovi. Ako ste vnímali trénerské postavenie, keďže bolo pre vás v seniorskom futbale úplnou novinkou?

"Čakal som na túto šancu. Chcel som sa tomu postaviť čelom. Prijal som to s výzvou. Samozrejme, postavenie v tabuľke nebolo ideálne, ale spoločne s realizačným tímom sme verili, že máme dobré mužstvo. Vhodne sme ho doplnili. Veľmi dôležité bolo aj to, že chalani uverili tomu, čo sme od nich vyžadovali. To bolo najdôležitejšie."

Zázemie ste detailne poznali, ale čo ste potrebovali v tíme zmeniť ako prvé?

"Chceli sme mužstvo zlepšiť po všetkých stránkach – čo sa týka ofenzívy aj defenzívy, teda brať to komplexne. Chceli sme zlepšovať veci, v ktorých sme podľa nás za súpermi zaostávali. Myslím si, že výsledkami aj postavením v tabuľke sme potvrdili, že sme sa ocitli na správnej ceste."

Asi sa to podarilo, veď z celkov bojujúcich o zostup ste v nadstavbovej skupine získali najviac bodov – 21 (druhý Ružomberok mal 17). Kedy ste si povedali, že je to na dobrej ceste a v lige sa zachránite?

"Vždy sme sa sústredili iba na najbližší zápas, zlepšovali sme sa z duelu na duel. Bolo vidieť, že sa mužstvo zlepšuje, že sú výkony dobré - potom sa k tomu pridali aj výsledky."

Posledné duely Skalice v ročníku 2022/2023.
Posledné duely Skalice v ročníku 2022/2023.Flashscore

Prebudil sa Fábry...

Čo bolo odlišné v porovnaní s jeseňou, keď ste mali veľa šancí, ale trápili ste sa v koncovke?

"Ťažko sa mi to hodnotí. V príprave a na jar sme si niečo nastavili. Ako som už ale povedal, s mužstvom sme chceli riešiť všetko. Bolo potrebné zmeniť viacero vecí a dôležité bolo, aby si mužstvo sadlo a aby sa s tým zžilo."

Na jar ste v skupine o záchranu nastrieľali aj najviac zásahov (19 spoločne s Ružomberkom), čo je rovnako oproti základnej časti akoby až zázračná štatistika (vtedy rovnako 19, menej mal len Liptovský Mikuláš – 17). Čo, alebo kto stojí za streleckým impulzom?

"Veľmi dobré čísla mal Aďo Fábry, pozitívne do toho naskočil. Sekundovali mu aj ostatní chalani ako Adam Morong, Roman Haša či Jany Vlasko. Potom sa už k nim pridávali aj ďalší."

Medzi opory Skalice patril aj Ján Vlasko.
Medzi opory Skalice patril aj Ján Vlasko.Profimedia

Načrtli ste to - výraznou persónou mužstva bol na jar Andrej Fábry. V nadstavbe dal v ôsmich zápasoch päť gólov (celkovo 11 v 30 súbojoch), na štyri prihral, zažil najlepšiu polsezónu i sezónu kariéry. Čím to je, že mu to tak začalo padať?

"Aďo je výborný hráč. Jeho nebolo potrebné veľmi motivovať. Podľa môjho názoru potreboval iba dôveru, ktorú vo mne mal. Bol som presvedčený, že je futbalista, ktorý vie mužstvu pomôcť. Tým, že naskakoval od začiatku, tak sa klubu odvďačil gólmi aj asistenciami."

...najväčší progres urobil Krčík...

Vyrovnať ste sa museli s odchodom skúseného Peter Čögleya, ktorého zastúpil Adam Krčík. Môžeme to kategorizovať ako vydarený zimný transfer, hoci to bolo iba hosťovanie?

"Na Aďovi bolo vidieť asi najväčší progres. Sme radi, že nám zalepil miesto pravého obrancu, pretože sme tam trochu tápali. Obidva kraje sme potrebovali doplniť. Na pravej strane sa nám to podarilo, na ľavej možno menej, ale dobre tam zaskočil Maťo Černek, alebo neskôr Ondro Rudzan."

Čo, naopak, stojí za jarným prepadom formy Yanna Yaa, ktorý na jeseň patril medzi najlepších hráčov?

"Každý chalan mal rovnakú šancu hrať v základnej zostave. Ťažko sa mi to hodnotí. Yannyho Yaa by som nerád kritizoval, on potiahol tím pre zmenu v jesennej časti. Vtedy sa mu darilo viac, na jar možno menej, ale dôležité bolo, že mužstvo fungovalo ako jeden celok. Z tohto pohľadu výkony niektorých jednotlivcov možno neboli ideálne, ale potiahli to iní hráči. Skôr si myslím, že za očakávaniami zaostal Žan Medved, ktorému u nás nevyšla polsezóna, ale my mu prajeme všetko dobré."

...sklamal Medved

Kde sa stala pri Medvedovi chyba? Hovorilo sa, že nepristupoval úplne profesionálne k svojim povinnostiam...

"Nemôžem povedať, že by k povinnostiam nepristupoval. Trénoval s nami, odtrénoval prakticky celú prípravu, prvé zápasy odohral. My sme od neho očakávali a myslím si, že aj on sám od seba čakal viac. Bohužiaľ, jednoducho mu to tu nesadlo. Stále ho ale berieme ako dobrého hráča."

Zdalo sa, že vám plány môže prekaziť zranenie brankára Martina Junasa, ale výborne ho zaskočil Igor Šemrinec, ktorý klubu dopomohol k záchrane i postupu do semifinále pohára (Šemrinec uz v klube ďalej pôsobiť nebude, pozn. redakcie). Ako dôležitá je kvalitná brankárska dvojka? 

"Bola to prakticky vynútená zmena, pretože Martin Junas si natrhol sval, ťahalo sa to s ním dlhšie. Skúsil sa vrátiť, ale obnovilo sa mu zranenie. Na druhej strane bolo výborné, že sme mali k dispozícii takú dvojku, akú sme mali v podobe Igora Šemrinca, ktorý to s prehľadom zastrešil. Bolo dôležité, aby nám do brány naskočil skúsený brankár, ktorý pomôže mužstvu."

Udržia káder pokope?

V Slovnaft Cupe ste neboli ďaleko od nečakaného finále. Bitka o pohár a dokonca o Európu by bola skvelá, pre hráčov iste povzbudivá, na druhej strane ste stále bojovali o záchranu a opory boli unavenejšie. Nebáli ste sa negatívneho dopadu?

"Brali sme to ako každý iný zápas. Po zvládnutom pohárovom súboji v Mikuláši chcel každý z chalanov hrať so Slovanom. Z pohľadu motivácie to nebol žiadny problém. Samozrejme, my tréneri sme museli trochu rozmýšľať, ako zarotovať so zostavou. Tým, že sme na Slovane zvládli výsledok hrateľný do odvety, sme sa chceli pobiť aj o postup do finále. Medzi to prišiel duel s Moravcami. Nemyslím si, že to bol slabší zápas, čo sa týka fyzickej stránky, ale mentálnej, pretože prepnúť z takého dobrého duelu so Slovanom znovu na ligu... V tom bol asi najväčší kameň úrazu."

Po výborných výkonoch Fábryho, ale aj Blažeka či Vlaska sa naskytá otázka, či budú pokračovať v kádri aj ďalej. Zachytili ste záujem o viacerých hráčov?

"Všetko je v štádiu riešenia. Samozrejme, chceli by sme si z väčšej časti zachovať kostru kádra, ktorý sme mali. Keď je záujem o hráčov, akým je i Aďo Fábry, ťažko im je v takýchto veciach brániť. Všetko je otvorené a uvidíme po dovolenkách, ako to vypáli. Boli by sme veľmi radi, keby tu chalani zostali."

Andrej Fábry (druhý sprava) oslavuje gól so spoluhráčmi proti Liptovskému Mikulášu.
Andrej Fábry (druhý sprava) oslavuje gól so spoluhráčmi proti Liptovskému Mikulášu.TASR

Budúcnosť

So Skalicou ste ešte ako hráč zažili zostup, teraz sa vám ho podarilo odvrátiť. Aké pocity za polročnú prácu vo vás prevládajú?

"Spokojnosť (smiech). Sme veľmi radi, pretože situácia pred jarnou časťou bola všelijaká, ale ako som už povedal, mužstvo sa s tým dobre popasovalo. Jedným slovom to vystihuje určite spokojnosť."

Aké ciele budete mať do nového ročníka?

"Pre mňa ako trénera by bolo ideálne, keby sa mužstvo zlepšovalo od zápasu k zápasu. Nechceme si teraz dávať ciele... Súťaž je dlhodobá, ťažko predpovedať, kde sa chceme nachádzať v tabuľke. Tím odviedol dobrú robotu za uplynulý polrok – pre nás je ale dôležitý progres."

Aká je vaša dohoda s klubom?

"To je skôr otázka na vedenie. Nerád by som niečo preskakoval, predbiehal."