Udalosti Fortuna ligy: Skalica smerujúca za záchranou, Trenčín za barážou a DAC za titulom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: Skalica smerujúca za záchranou, Trenčín za barážou a DAC za titulom
Dunajskostredčania zvládli dôležitý duel s Trnavou a udržali si štvorbodový náskok na čele.
Dunajskostredčania zvládli dôležitý duel s Trnavou a udržali si štvorbodový náskok na čele.TASR
Druhé nadstavbové kolo Fortuna ligy prinieslo opäť množstvo zaujímavého. Hneď v piatkovej predohrávke si fanúšikovia vychutnali najgólovejší zápas sezóny - pod Dubňom padlo desať gólov. A cez víkend pokračoval tuhý boj o záchranu i titul.

Pokojne by sme mohli napísať, že sa cez víkend žiadne prekvapenia nekonali. Peter Struhár sa rozhodol o svoju stoličku bojovať tak urputne, že v nadstavbe ešte neprehral. Ba čo viac, ani neinkasoval. V sobotu ozbíjal za tri body zlatomoravecký ViOn. Hosťom prakticky nedovolil vystreliť na bránu. Hralo sa podľa ružomberských nôt. Všetko speje k tomu, že deväťbodový náskok bude dostatočný k tomu, aby si, v prípade triumfu Slovana či Trnavy v pohári, mohli zahrať baráž o EKL. 

Naopak, čas je neúprosný v prípade trénera Mariána Zimena. Aj on sám si určite svoju premiéru v pozícii hlavného lodivoda, kam sa prepracoval ako asistent, predstavoval úplne inak. Len päť výhier, šesť remíz a až desať prehier mu robí priemer 1,05 bodu na stretnutie. Trenčín nevyhral desiaty súboj po sebe a povestný zdvihnutý prst je vo veľkej výške. Aj s ohľadom na to, že futbalisti spod hradu Matúša Čáka sa prepadli na barážovú pozíciu. Nezvládli "šesťbodový" zápas so Skalicou, ktorá im odskočila na tri body. Trenčania majú pred sebou s bodovým mankom Zlaté Moravce. 

Záhoráci potvrdili doma pozitívnu fazónu z predchádzajúcich kôl. Už Banská Bystrica či Dunajská Streda mali na mále. Odniesol si to až Liptovský Mikuláš a naposledy Trenčín. Ligový nováčik môže pokojne pomýšľať na ôsmu priečku. Na Michalovce stráca aktuálne dva body. Zemplínčania svojim fanúšikom radosť nepriniesli. Odohrali najmenej zaujímavý súboj kola. S beznádejne posledným Liptovským Mikulášom remizovali 0:0. Ondrej Desiatnik získal s mužstvom prvý bod vo svojom druhom vystúpení. Liptáci to na Michalovce vedia, neprehrali s nimi v piatom stretnutí v rade.

Kto ale oslavoval, boli priaznivci Dunajskej Stredy. Adrián Guľa pripravil svoje mužstvo dostatočne dobre a Trnava odchádzala domov s prehrou 1:3. Urobila množstvo chýb, ktoré plynuli z aktívnej hry domácich. A to by si tím, ktorý chce pomýšľať na umiestnenie v prvej trojke, nemal dovoliť. Čelo tabuľky sa jej vzdialilo na jedenásť, resp. sedem bodov. Na šesť bodov sa jej priblížila Žilina. DAC neprehral v sedemnástom ligovom dueli v rade. Majstrovská forma.

Výsledky uplynulého kola.
Výsledky uplynulého kola.Flashscore

Najgólovejší zápas sezóny: Žilina - Banská Bystrica

Odohral sa v predohrávke 2. kola nadstavbovej časti skupiny o titul Fortuna ligy v Žiline. Nezvyčajne otvorené obrany mali oba celky. Bol to súboj plný obratov. Najskôr zareagovala Bystrica v prvom dejstve dvomi rýchlymi gólmi a po zmene strán zasa žlto-zelení. Nezlomilo ich ani Baličove vyrovnanie, pretože zakrátko sa hráči Jaroslavy Hyneka dostali opäť do vedenia o dva góly, ktoré si postrážili až do konca. 

Štatistika bláznivého zápasu.
Štatistika bláznivého zápasu.Opta by Stats Perform

Duel pod Dubňom sa zapísal do histórie najvyššej slovenskej súťaže. Stal sa štvrtým najgólovejším, teda desaťgólovým. Predchádzajúci bol ešte v októbri 2008, v ktorom remizovali Košice s Prešovom 5:5. Tri roky predtým, v júni, znova sa znova o divoký súboj postarali Žilinčania s Interom (7:3) a vôbec prvý v samostatnej ére sa odohral na Interi, ktorý vyhral 10:0 proti Bardejovu v apríli 1999.

Pozitívna reakcia belasých na koniec v Európe

"Železiari" vstupovali do prvej šestky ako líder neoficiálnej tabuľky, pretože ak by sme brali do úvahy iba vzájomné zápasy medzi týmito šiestimi tímami, tak zverenci trénera Romana Skuhravého v nich nazbierali až 20 bodov, čo je o jeden viac ako Dunajská Streda. Nadstavbu však otvorili vysokou prehrou 1:6 v Trnave a teraz podľahli Slovanu. Odstup od prvej trojice čoraz viac narastá. 

Slovan Bratislava splnil úlohu favorita, aj keď to hlavne do prvého gólu nemal jednoduché. Hlavný arbiter Očenáš nepískal penaltu po kontakte Blahúta v pokutovom území súpera. Ten istý hráč predložil výborný center pred prázdnu bránku, neskoro dobiehali jeho spoluhráči a Sangare vo veľkej šanci prestrelil. Okrem toho Trnovského natiahol pokusom z diaľky Ďatko.

V rámci gólových príležitostí to na oboch stranách bolo vyrovnané.
V rámci gólových príležitostí to na oboch stranách bolo vyrovnané.Opta by Stats Perform

"Belasí" v tomto ročníku v ligových zápasoch hraných hneď po európskych stretnutiach nevyhrali štyrikrát. Najskôr na úvod Fortuna ligy so spomínanou Podbrezovou, potom remizovali v Trnave, podľahli Trenčínu a dvakrát Žiline. Naposledy 12. marca. Keďže pred týždňom sa strata na vedúcu Dunajskú Stredu prehĺbila, tréner Weiss nemohol riskovať druhú ligovú prehru v rade.

Preto v základnej zostave nastúpili aj "vyžmýkaní" hráči zo zápasu s Bazilejom ako Kucka, Kankava, Weiss, De Marco a Kašia. Napriek tomu bolo v základe šesť zmien, vrátane brankárskej pozície. Zaknihovali možno zlomový trojbodový zápis na ceste naháňať. Dunajskostredčanov. Po reprezentačnej prestávke cestujú belasí do malého Ríma odohrať najväčšie slovenské derby.

Program 3. kola nadstavby.
Program 3. kola nadstavby.Flashscore

Hráč kola: Adrián Kaprálik

Azda len ťažko by sme mohli vybrať niekoho iného. Ešte stále len 20-ročný ofenzívny hráč predviedol s Banskou Bystricou skvelý výkon. Dva góly dal sám, na ďalšie dva prihral. Najmä jeho sólo z vlastnej polovice po pravej strane bolo ukážkové. Potvrdil svoju neobyčajnú rýchlosť i chladnokrvnosť v šestnástke, kam sa dostal a ranou pod brvnou na prvú žrď nedal brankárovi Hruškovi žiadnu šancu. Odchovanec Žiliny má v šiestich jarných vystúpeniach na konte tri presné zásahy a dve asistencie. Celkovo sa v 24 zápasoch presadil deväťkrát a rozdal štyri gólové prihrávky. Medzi strelcami je na treťom mieste za Krstovičom (15) a Polievkom (14). Po tom, čo Dávid Ďuriš stratil svoj jesenný lesk, je forma hráča, ktorý poslal Žilinu do prvej šestky, skvelou správou. 

Kaprálik proti Bystrici.
Kaprálik proti Bystrici.Opta by Stats Perform

Gól kola: Rego Szánthó

Podobne ako v predchádzajúcom kole, aj v tomto bolo z čoho vyberať. Krásne mieril Kaprálik, individuálnym sólom sa blysol Slávik. Bobček vymietol pavučiny brány ViOnu, ale najkrajší gól padol na Žitnom ostrove. Stopér Lukáš Štetina nezažehnal chybu v rozhohrávke, rozhodol sa hrať konštruktívne, na čo zareagoval Szántó a zhruba z dvadsiatich piatich metrov napriahol nechytateľne. Pálil presne do ľavého horného rohu brankára Vantrubu. (Vo videu v čase od 3:57). Aj vďaka futbalistovi z Maďarska si Dunajská Streda udržala štvorbodový náskok na čele tabuľky.