Žilinčania sa tešia na Konferenčnú ligu, Hynek vyzdvihuje disciplínu v klube. Anang končí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žilinčania sa tešia na Konferenčnú ligu, Hynek vyzdvihuje disciplínu v klube. Anang končí

Jaroslav Hynek má za sebou prvý rok na Slovensku.
Jaroslav Hynek má za sebou prvý rok na Slovensku.Profimedia
Futbalisti MŠK Žilina prežili sezónu plnú výziev. Mužstvo však na záver ročníka uspelo vo finále play-off s Ružomberkom a v lete ho čaká 1. kvalifikačné kolo Európskej konferenčnej ligy. O filozofii v tíme, očakávaniach či o zmenách v kádri hovoril v interview pre Flashscore Správy hlavný tréner Jaroslav Hynek (47).

Český kormidelník prišiel do celku spod Dubňa v lete minulého roka a stal sa prvým zahraničným trénerom klubu po takmer desaťročí - pred ním to bol Holanďan Frans Adelaar, ktorý vydržal pri kormidle "áčka" osem mesiacov. Hynek navyše po jedenástich rokoch nadviazal na českú stopu kolegu Pavla Hapala.

"Osobne som sa snažil vyhnúť nejakým očakávaniam, je to pre mňa zvláštny termín. Ale rozumiem tomu, že ide pre mnohých o dôležitý a často používaným pojem. Chceli sme s vedením postupne napĺňať body, ktoré sme si vytýčili, hlavne efektívne obmeniť tréningový proces a herný štýl. A to nielen pri A-tíme, ale aj u mládeže. Takisto priviesť schopných ľudí, ktorí nám s tým pomôžu," začal svoje rozprávanie pre náš portál.

Hynek si v minulosti prešiel mládežou Sigmy Olomouc, Baníka Ostrava i Dukly Praha, kde dve sezóny trénoval aj A-tím v najvyššej českej súťaži s bilanciou 21 výhier, 10 remíz a 27 prehier. Žilina je jeho prvou zahraničnou trénerskou zastávkou.

Sezónu ste zakončili víťazstvom v baráži a zabezpečili si miestenku v Európskej konferenčnej lige. Ako by ste zhodnotili práve skončený ročník? 

"Túto sezónu vnímam ako veľmi náročnú, s množstvom zmien. Nie vždy sme sa tešili, boli aj krušné chvíle, ale vo finále ju považujem za úspešnú."

V závere sezóny vás zastihla slabšia forma a zaznamenali ste sériu ôsmich duelov v rade bez víťazstva. Čo bolo príčinou týchto výsledkov?

"Myslím si, že to celkovo bolo o efektivite, či už našej alebo súperovej. V prvej šestke chcú všetci hrať futbal, bolo to veľmi rozvíjajúce. Na začiatku bola efektivita na našej strane. Následne sa nám hra vo všetkých fázach zlepšovala, až na to zakončenie. Napríklad v domácich dueloch s Podbrezovou a Trnavou sme v efektivite zhoreli."

"Slabší záver bol poznamenaný aj väčšími zmenami v zostave. Skúšali sme varianty pred odchodom hráčov na MS U20. Nemôžeme zabudnúť ani na faktor únavy, presýtenosti tímu podnetmi. Predsa len sme zapracovávali veľa zmien a hráči boli po celý čas skvele motivovateľní."

Čo ste svojim zverencom povedali pred finálovým duelom s Ružomberkom? Takéto súboje dokážu byť zradné.  

"Pred súbojom s Banskou Bystricou som im povedal, aby sebe a všetkým ukázali, prečo by sa na nás mali chodiť pozerať, akou hrou sme schopní zaujať. A keď sa im podarilo vyhrať vďaka veľmi zaujímavému výkonu a emóciám, tak aby to potvrdili aj proti Ružomberku. Že dokázať zopakovať výkony je mimoriadne dôležité."

Existuje v lige nejaké mužstvo, ktoré vám herne nesadlo?  

"To nie, všetky boli skvelou výzvou."

S čím ste po prvom roku pôsobenia na lavičke spokojný a čo by ste naopak chceli do budúceho ročníka zlepšiť? 

"Celkovo ma potešil prístup všetkých trénerov, zamestnancov a chcem vyzdvihnúť perfektne vybudovanú klubovú pracovitosť a disciplínu. To je základ všetkého pri každom tíme vo všetkých vekových kategóriách. Páčilo sa mi, že sme dokázali posilniť tím aj personálne. Napríklad príchod trénera Richarda Poláka, ktorý má výnimočné schopnosti rozpitvať každý herný prvok a dostať ho do tréningového procesu."

"Oceňujem aj ďalšie kroky vedúce ku skvalitneniu tréningového systému, taktiež sa zlepšil záťažový a pozáťažový proces. Mám radosť, že sme to naštartovali. O to všetko je potrebné sa neustále starať, posúvať a skvalitňovať. Treba využiť potenciál, ktorému tu dáva majiteľ Jozef Antošík taký priestor. V A-tíme je toho naozaj mnoho. Ale myslím si, že sa všetko ukáže vtedy, keď budeme mať kvalitné aktívne skóre s ďaleko menším počtom inkasovaných gólov."

Letná prestávka prináša aj zmeny v kádri. Môžete naznačiť, kto z mužstva odíde, prípadne kto určite zostane? 

"Dlhodobo vnímame záujem o niektorých hráčov, ale aktuálne nechcem o nikom špekulovať. Zmluva vyprší Bensonovi Anangovi. Benny u nás v lete pokračovať nebude. Už od zimy sme o jeho odchode spoločne diskutovali. Chcem sa mu veľmi poďakovať, jeho prístup si vážim. Napriek tomu, že za A-tím dostal na jar veľmi málo priestoru, odviedol pre klub skvelú a profesionálnu prácu."

Hynek si našiel v Žiline druhý domov.
Hynek si našiel v Žiline druhý domov.Flashscore

V zápasoch vás viackrát podržal gólman Ľubomír Belko. Prekvapili vás jeho výkony v tak mladom futbalovom veku?  

"Nemám za sebou toľko skúsenosti, aby som mohol porovnávať. Myslím si, že sme videli ako na Slovensku (Ťapaj - Ruža, Rehák - Podbrezová) aj napríklad v Česku (Kovář – Sparta), že v našich končinách máme zaujímavé talenty na brankárskych pozíciách."

"V Žiline pracujeme s celkovom mladým tímom na všetkých pozíciách a mohli by sme sa baviť o každom zvlášť. Ale chápem, kam tým mierite. Gólman má v súčasnom vývoji futbalu ďaleko väčšie špecifiká než v minulosti. Ľubo nás veľmi podržal, bol oporou. Dokazuje to aj ocenenie v jedenástke sezóny, ktoré získal od odbornej verejnosti. Vzhľadom k tomu, ako na sebe maká, viem, že to využije k svojmu ďalšiemu rozvoju."

Žilina mala na prebiehajúcich MS U20 v Argentíne značné zastúpenie. Čo hovoríte na výkony vašich zverencov? 

"Myslím si, že ich individuálny prejav bol pre hru národného tímu kľučový. Boli nebezpeční pre súpera a hrali pre mužstvo. Ukazovali sa prvky, na ktorých pracovali v klube a priniesli im efektivitu a využitie takisto v reprezentácii."

Umiestnenie Žiliny na konci sezóny.
Umiestnenie Žiliny na konci sezóny.Flashscore