O titule rozhodol Hanckov spoluhráč geniálnym sólom. Gold Cup si podmanilo Mexiko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

O titule rozhodol Hanckov spoluhráč geniálnym sólom. Gold Cup si podmanilo Mexiko

Mexičania oslavujú triumf v Gold Cupe.
Mexičania oslavujú triumf v Gold Cupe.Profimedia
Futbalová reprezentácia Mexika sa stala víťazom turnaja Gold Cup, ktorý je kontinentálnym šampionátom pre krajiny zo Severnej a Strednej Ameriky i Karibiku. Na podujatí štartoval na pozvánku aj hostiteľ MS 2022 z Kataru.

A-skupina

1. USA, 2. Jamajka, 3. Trinidad a Tobago, 4. Sv. Krištof a Nevis

USA ako favorit nielen skupiny nezačal najlepšie, pretože iba zachraňoval remízu s Jamajkou, ale potom ukázal svoju silu a dvoch zvyšných súperov zdolal zhodne hladko 6:0, pričom v oboch dueloch sa hetrikom blysol útočník Jesus Ferreira. Druhé miesto si zaistila Jamajka. Tá takisto nemala problém vyhrať nad Trinidadom 4:1 a Sv. Krištof zdolala 5:0. Táto ostrovná krajina skončila na poslednom mieste bez bodu pri skóre 0:14.

B-skupina

1. Mexiko, 2. Katar, 3. Honduras, 4. Haiti

Mexiko vyhralo základnú skupinu B so šiestimi bodmi. Honduras zdolalo 4:0 a Haiti 3:1. Keď už malo istú prvú priečku, tak veľmi prekvapivo podľahlo Kataru tesne 0:1. Ten sa práve týmito tromi bodmi a remíze 1:1 s Hondurasom posunul na druhú postupovú pozíciu. Krajina, ktorá dostala na Gold Cup pozvánku, išla ďalej vďaka lepšiemu skóre. Honduras porazil len Haiti, ktoré zároveň vyhralo dvomi gólmi v nadstavených časoch nad Katarom.

C-skupina

1. Panama, 2. Kostarika, 3. Martinik, 4. Salvador

Panama zvládla na úvod najdôležitejší zápas skupiny, keďže porazila Kostariku 2:1. Rovnakým skóre zdolala aj Martinik a napriek remíze so Salvadorom skončila prvá so siedmimi bodmi. Kostarika zvládla potvrdiť úlohu favorita iba proti Martiniku. Šialenú prestrelku vyhrala 6:4. Napriek bezgólovej remíze so Salvadarom mala na druhom mieste štyri body.

D-skupina

1. Guatemala, 2. Kanada, 3. Guadeloupe, 4. Kuba

Kanada by za normálnych okolností bola veľmi silná, ale k dispozícii neboli opory ako Davies, Larin, David, Buchanan či Eustáquio, a tak skončila druhá. Proti Guadeloupu a Guatemale iba remizovala, nakoniec porazila Kubu 4:2. Guatemala však zvyšných dvoch protivníkov porazila, preto skončila prvá so siedmimi bodmi na svojom konte.

Štvrťfinále

Guatemala - Jamajka 0:1

Ani víťazstvo v skupine nepomohlo Guatemale dostať sa medzi štyroch najlepších, pretože čelila dobre poskladnému tímu Jamajky. O jediný zásah stretnutia sa postaral Bell.

Mexiko - Kostarika 2:0

Prekvapivé zaváhanie s Katarom dokázali Mexičania veľmi rýchlo odčiniť zvládnutým štvrťfinále a v podstate to znamená, že v konečnom dôsledku sa stratou troch bodov nič nestalo. Pineda premenil penaltu, aby Sánchez pridal poistku.

USA - Kanada 3:2 po pen.

Veľká dráma sa odohrala medzi dvomi rivalmi. Na gól čakali diváci až do 88. minúty, keď Vázquez poslal USA do vedenia, avšak v tretej minúte nadstaveného času nariadený pokutový kop premenil Vitória. V 109. minúte dokázal skórovať Shaffelburg a "javorový list" bol na ceste do semifinále, o ktoré ho pripravil vlastný gól Kennedyho a pokutové kopy. Zaváhali až traja Kanaďania.

Panama - Katar 4:0

Katar nemal proti Paname žiadnu šancu a dokázal tak, že účastník MS 2022 nepatrí medzi špičku ani v zóne CONCACAF. Hladký priebeh režíroval svojím prvým hetrikom na medzinárodnej úrovni Ismael Díaz.

Semifinále

USA - Panama 1:2 po pen.

Panama prekvapila tím zo spoluorganizátorskej krajiny. Po tom, ako v riadnom hracom čase gól nepadol, poslal v 9. minúte predĺženia Stredoameričanov do vedenia Anderson. Domáci vyrovnali v 105. minúte zásluhou najlepšieho strelca šampionátu Ferreiru. V jedenástkovom rozstrele rozhodla šiesta séria, keď na strane USA nepremenil svoj pokus Roldan a za Panamu skóroval Carrasquilla. Američania chýbali vo finále Gold Cupu iba druhýkrát počas desiatich edícií.

Jamajka - Mexiko 0:3

Mexičania položili základ triumfu nad Jamajkou už v prvom polčase, keď sa strelecky presadili Martin a Chavez. V nadstavenom čase spečatil postup Alvarado

Finále

Mexiko - Panama 1:0

"El Tri" proti Paname získali svoj deviaty titul na šampionáte zóny CONCACAF. Vo finálovom súboji padol jediný zásah, na ktorý bolo náročné odpovedať. Santiago Giménez, mimochodom spoluhráč Dávida Hancka z Feyenoordu, prišiel na trávnik v 85. minúte, aby o tri minúty neskôr po famóznom sóle od polovice ihriska urobil Mexičanov šťastnými.