Ajax po zahanbujúcom vyradení umlčal svoje sociálne siete. Amatéri z Herculesu oslavovali

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ajax po zahanbujúcom vyradení umlčal svoje sociálne siete. Amatéri z Herculesu oslavovali
Hráči Herculesu oslavujú gól Tima Pietersa.
Hráči Herculesu oslavujú gól Tima Pietersa.Profimedia
Ajax Amsterdam ukončil biedny rok 2023 blamážou. Vo štvrtok večer podľahol v domácej pohárovej súťaži amatérskemu tímu Hercules Utrecht 2:3. Po zahanbujúcej prehre navyše neprišla zo strany tímu žiadna reakcia smerom k fanúšikom. Sociálne siete slávneho klubu sa okrem oznámenia výsledku rozhodli mlčať. Na druhej strane sa oslavovalo.

Životná hanba pre fanúšikov

Ešte nikdy v histórii sa nestalo, aby Ajax vyradil z pohára KNVB amatérsky klub. "Toto sa nemalo stať," reagoval asistent trénera Ajaxu Michael Valkanis v pozápasovom rozhovore pre ESPN. Hlavný tréner John van 't Schip nebol pri tomto prešľape osobne, keďže bol v Austrálii na svadbe svojho syna. "Prežívame veľmi náročné obdobie. Musíme sa však naďalej snažiť a dostať na správnu cestu," pokračoval Valkanis.

Ajax na svojich účtoch na sieti X a Instagrame zverejnil iba grafickú podobu výsledku a nepridal žiadny komentár. "Každý by mal ísť domov pešo. Najväčší neúspech všetkých čias...," netajil sklamanie v komentároch pod správou o nečakanom vyradení fanúšik. "Nikdy som si nemyslel, že niekedy v živote budem musieť zažiť takú hanbu," napísal ďalší.

Ajax utrpel v kalendárnom roku 2023 celkovo 14 prehier, čo znamenalo ústup z najvyšších európskych pozícií do spodných poschodí holandskej ligy. Len v roku 1964 bola situácia ešte horšia, vtedajší slávny holandský klub prehral 17 zápasov.

Hráči tridsaťšesťnásobného holandského majstra majú pred sebou dovolenku, po ktorej sa začne príprava na druhú polovicu sezóny. Najbližší duel odohrajú v nedeľu 14. januára na pôde Go Ahead Eagles.

Ideme do Európy

Na druhej strane hráči Herculesu sú doma hrdinami. Vo štvrtok viedli proti favoritovi 2:0 až do 82. minúty. Potom sa síce Ajaxu podarilo vyrovnať, ale v tretej minúte nadstaveného času strelil Mats Grotenbreg šokujúci víťazný gól. Zápas sa hral na 23-tisícovom štadióne Galgenvaard, ktorý si Hercules na svoj historický súboj požičal od slávnejšieho FC Utrecht.

Cestou na domáce ihrisko vo Voordorpe sa potom rozbehli improvizované oslavy. Ulicami Utrechtu prechádzal autobus s hráčmi amatérskeho klubu, ktorí oslavovali svoj nečakaný triumf. "Ideme do Európy," spievala skupina fanúšikov Herculesu.

Bujaré oslavy sa konali v preplnenej klubovej jedálni. "Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za všetko," zakričal tréner René van der Kooij davu, keď stál na pódiu. "A ak dokážete poraziť Ajax, môžete vyhrať aj proti Cambuuru," dodal, načo sa opäť spustil divoký rev. Hercules, ktorý je vo štvrtej najvyššej holandskej súťaži až na 10. mieste, patrí medzi 16 najlepších tímov v pohári a 16. januára privíta v boji o štvrťfinále spomínaný druholigový Cambuur.

USV Hercules - Ajax 3:2