Barcelona si užila majstrovskú jazdu mestom. Oslava titulu i skandovanie Messiho mena

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona si užila majstrovskú jazdu mestom. Oslava titulu i skandovanie Messiho mena
Futbalisti sa dočkali vytúžených osláv.
Futbalisti sa dočkali vytúžených osláv.AFP
Mužský aj ženský tím Barcelony si v pondelok popoludní v uliciach mesta vychutnávali obdiv tisícok priaznivcov, ktorí oslavovali ich dva ligové tituly.

Xaviho zverenci v nedeľu zdolali Espanyol a získali 27. ligový titul, prvý od roku 2019, zatiaľ čo ženský tím získal koncom apríla štvrté prvenstvo v Lige F za sebou. Celky sa viezli v dvoch autobusoch s otvorenou strechou, ktoré smerovali z Camp Nou k päť kilometrov vzdialenému mestskému pamätníku Arc de Triomf, pričom ulice boli napriek hrozbe dažďa lemované oslavujúcimi priaznivcami.

Obranca Ronald Araújo bol zahalený do uruguajskej vlajky, zatiaľ čo najlepší strelec La Ligy Robert Lewandowski v slnečných okuliaroch a barcelonskom šále mával fanúšikom. Tréner Xavi, ktorého meno sa často skandovalo, hodil dole plechovku piva potešeným smädným fanúšikom.

Hráči a zamestnanci mužského futbalového tímu FC Barcelona defilujú na palube otvoreného autobusu, za ktorým nasleduje ženský tím (mimo záberu), aby oslávili svoje tituly v La Lige
Hráči a zamestnanci mužského futbalového tímu FC Barcelona defilujú na palube otvoreného autobusu, za ktorým nasleduje ženský tím (mimo záberu), aby oslávili svoje tituly v La LigeAFP

Majstri a majsterky mali na sebe tričká s nápisom "Liga je naša, budúcnosť tiež". Davy ľudí sa zväčšovali, keď autobusy smerovali po svojej trase na hlavné námestie Plaza Catalunya.

"Vidíte, že fanúšikovia sú z toho veľmi nadšení. Samozrejme, my tiež. Je hrdosť podeliť sa s nimi o to a byť k nim bližšie než kedykoľvek predtým," povedal pre klubovú televíziu brankár Marc-André Ter Stegen.

Pred autobusmi šlo vozidlo hrajúce popové piesne na navodenie atmosféry, ktoré sa predieralo ulicami plnými modrého a červeného dymu. Pocity priaznivcov boli veľmi pozitívne, ako sa počas sprievodu predpokladalo, hoci od oboch tímov očakávajú veľa najmä v európskych súťažiach.

Barcelonské ženy sa dostali do finále Ligy majstrov, kde sa 3. júna v Eindhovene stretnú s Wolfsburgom, zatiaľ čo muži vypadli z milionárskej súťaže v skupinovej fáze už druhú sezónu po sebe.

Španielska stredopoliarka Barcelony Alexia Putellasová (5L) a zvyšok hráčok ženského futbalového tímu FC Barcelona v sprievode na palube autobusu s otvorenou strechou
Španielska stredopoliarka Barcelony Alexia Putellasová (5L) a zvyšok hráčok ženského futbalového tímu FC Barcelona v sprievode na palube autobusu s otvorenou strechouAFP

"Fanúšikom odkazujeme, že dnes oslavujeme, ale v mysliach sa sústredíme na Eindhoven. Dáme do toho všetko a ešte viac, aby na nás boli hrdí," povedala pre Barca TV dvojnásobná držiteľka Zlatej lopty pre ženy Alexia Putellasová. Podporovatelia stáli na balkónoch a mávali vlajkami, zatiaľ čo iní sa šplhali na prístrešky autobusových zastávok, aby mali lepší výhľad.

"Som si istá, že mužskému tímu sa v budúcej sezóne Ligy majstrov bude dariť," povedala pre AFP 37-ročná priaznivkyňa Laura Nieto z neďalekej Terrassy.

Skandovanie Messiho mena

Niektorí priaznivci skandovali meno Lionela Messiho, tvorcu hry Paríža Saint-Germain, dúfajúc, že Barcelona si ho toto leto po skončení zmluvy vo Francúzsku privedie späť "domov".

Iní zase boli rozpoltení myšlienkou Messiho návratu napriek tomu, že prezident Joan Laporta prisľúbil, že klub urobí všetko, aby ho podpísal.

"Na jednej strane by sa mi to páčilo, pretože by to prinieslo veľa vzrušenia. Ale na druhej strane by to znamenalo znovu prebudovať tím a z dlhodobého hľadiska by nám to ublížilo, nebolo by to dobré," myslí si fanúšička Anabel Sanzová.

Messi, ktorý v júni dovŕši 36 rokov, je najlepším strelcom Kataláncov všetkých čias a s klubom sa v roku 2021 rozlúčil so slzami v očiach, keď si nemohol dovoliť predĺžiť zmluvu.

"Barca sa musí dostať aspoň do semifinále Ligy majstrov. Je ťažké rozhodnúť, či by sa mal Messi vrátiť, nie pre jeho vek. Ide o to, prečo prichádza, aký je cieľ jeho príchodu? Prichádza sem, aby bojoval o svoje miesto? Neviem, či je to najlepšie pre tím," uviedol 60-ročný Josep Martinez.