Bellingham musí hrávať, Modrič s Kroosom prídu o pozíciu. Aký bude stred poľa Realu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bellingham musí hrávať, Modrič s Kroosom prídu o pozíciu. Aký bude stred poľa Realu?

Ako bude vyzerať stred poľa Realu v budúcej sezóne?
Ako bude vyzerať stred poľa Realu v budúcej sezóne?Profimedia
Jedna z najväčších tohtoročných prestupových ság je na konci. Mladý Jude Bellingham (19) za čiastku presahujúcu sto miliónov eur posilnil Real Madrid, kde prichádza ako najlepší hráč Bundesligy v sezóne 2022/23.

Tvrdý boj o základnú zostavu

Razom sa tak pre "biely balet" naskytá veľmi zaujímavá situácia v strede poľa. Pri systéme 4-3-3, ktorý Ancelotti dlhodobo na Santiago Bernábeu preferuje, bude o čas na ihrisku bojovať viacero mien, pričom každý si svojim spôsobom zaslúži byť v základnej zostave.

Bellingham napriek mladému veku už niekoľko rokov na najvyššej úrovni preukazuje, že patrí medzi najlepších hráčov sveta. Angličan spĺňa všetky podmienky moderného a kvalitného stredopoliara s perfektným prehľadom, výbornou rozohrávkou, citom pre finálnu prihrávku aj výstavbu hry. Zároveň mu nie je cudzí návrat do defenzívy a získavanie lôpt.

S jeho príchodom získal Real Madrid hráča na najbližších, okojne, pätnásť rokov. To už ale nie je situácia Luku Modriča a Toniho Kroosa. V súvislosti s obomi legendárnymi hráčmi sa spomínal odchod, no nakoniec sa rozhodli ostať a predĺžiť zmluvu na ďalší ročník. S veľkou pravdepodobnosťou ich posledný v Madride.

Potom bude otázne, či definitívne ukončia kariéry, alebo si ešte futbal trochu spestria. Každopádne, posledným hráčom, ktorý ukončil kariéru ako hráč Realu Madrid, bol Zinedine Zidane v roku 2006, takže niečo takéto by fanúšikovia zažili prvýkrát po 18 rokoch.

Real má v kádri dostatok potenciálu pre budúcnosť

Všetko nasvedčuje tomu, že vzhľadom na pretlak hráčov v strede poľa a omladzovanie kádra budú Chorvát aj Nemec už skôr futbalistami do rotácie. Dá sa očakávať, že v najdôležitejších dueloch ich bude Ancelotti potrebovať na ihrisku od začiatku, ale v tradičnom ligovom vystúpení by mohli prísť do hry až z lavičky na posledné minúty a vďaka svojej pretrvávajúcej kvalite by stále mohli dať hre potrebné parametre.

To by dávalo naozaj veľký zmysel, pretože okrem Bellinghama sú budúcnosťou Realu ďalší mladíci, ktorí majú všetko pred sebou. Aurelien Tchouameni mal na pozícii "šestky" nahradiť Casemira, no nevybojoval si až takú úlohu a pozíciu v tíme, v akú sa dúfalo. Stále však má iba 23 rokov. Zasiahol do 33 ligových duelov a bude sa len zlešovať.

Federico Valverde je už dlhšie hráčom svetového formátu. Jeho prakticky bezodný fyzický fond mu dovoľuje hrávať na viacerých pozíciách súčasne. Krásne sa to ukázalo minulý rok pri výhre "Los Blancos" v Lige majstrov, kde oficálne nastupoval ako pravé krídlo, ale pri rozohrávke sa dostával do pozície pravého stredopoliara, odkiaľ sa posúval vyššie a pri bránení bol v podstate piatym obrancom.

Federico Valverde má byť budúcim kapitánom Realu Madrid.
Federico Valverde má byť budúcim kapitánom Realu Madrid.Profimedia

Takto dokázal odohrať celé zápasy v obrovskom tempe a aj v záveroch mal stále odkiaľ čerpať sily. Ancelotti ho často využíval na tejto pozícii. Predovšetkým počas veľkých stretnutí. Okrem LM to bolo často proti najlepším tímom La Ligy a prakticky vždy to malo veľký úspech.

Napriek tomu sa očakáva, že by mal hrávať primáne v strede poľa, nakoľko vľavo má isté miesto Vinícius a vpravo je čoraz lepší Rodrygo. V hornej trojke bude otáznikom skôr pozícia stredného útočníka, odkiaľ odišiel Benzema. Očakáva sa Harry Kane, avšak toto je téma najbližších týždňov.

Ďalším do partie je Eduardo Camavinga. Toho na MS v Katare tréner Deschamps zaradil na jeden zápas na ľavý kraj defenzívy. Po dlhom zranení Ferlanda Mendyho to vyskúšal i Ancelotti. Nešlo to síce zle, lenže proti vyspelejším protivníkom sa ukázalo, že Francúz nikdy obrancu nehral.

Aj keď spravil veľa vecí dobre, žltú kartu videl v takmer každom zápase. Veľakrát bol pozične zle postavený, súperi mu vedeli ujsť za chrbát. Guardiola to využil najlepšie ako mohol a hral na neho. Tou stranou prišla aj prvá gólová akcia, pri druhej sa chaoticky vracal a rozhodil svoju stopérsku dvojicu.

Rušné leto na Bernábeu

Zabudnúť nemôžeme ani na Daniho Ceballosa. Hráča, ktorý bojuje a naozaj hrá dobre, lenže v silnej konkurencii nedostával veľa priestoru. Nejaký čas hosťoval. Počas už uplynulého ročníka si vždy zastal svoje miesto. Po poslednom ligovom stretnutí mu fanúšikovia dali najavo, že by chceli, aby ostal.

Španielovi sa končí zmluva a či predĺži, ostáva zatiaľ nejasné. Chce ho množstvo klubov. Za Bellinghamom, Kroosom, Modričom, Tchouamenim, Valverdem a Camavingom by ale bol až siedmou voľbou na trojčlenný stred poľa. To bude aj dôvod toho, prečo odídu talentovaní Blanco s Arribasom.

Real Madrid tak má k dispozícii množstvo skúsených hráčov, ale tréner Ancelotti veľký otáznik, ako ich bude využívať. Leto však môže ešte priniesť nejaké odchody, aj keď to sa pri prvej šestke neočakáva.

Prestupové obdobie bude na Santiago Bernábeu podľa všetkého veľmi pestré a také, aké si v Reale dlho nepamätajú. Klub už ohlásil, že odchádzajú Benzema, Asensio, Mariano aj Hazard. Na ceste preč sú Lunin, Odriozola či Vallejo. Nacho by mal nakoniec ostať, ale záujem je takisto o Vazquéza a Mendyho. Rovnako tak majú byť pohyby smerom dnu.