Bez Benzemu, ale s Bellinghamom. Real Madrid v honbe za získaním strateného trónu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bez Benzemu, ale s Bellinghamom. Real Madrid v honbe za získaním strateného trónu
Bellingham oslavuje svoj prvý gól za Real Madrid.
Bellingham oslavuje svoj prvý gól za Real Madrid.AFP
"Merengues" bez svojho najlepšieho hráča a strelca posledných sezón Karima Benzemu (35), no za to s čerstvou krvou, ktorú môžu priniesť nové posily. Najmä Jude Bellingham (20) sa bude snažiť pomôcť zosadiť Barcelonu z trónu a získať pre Real vytúžený titul v La Lige. Po všetkých špekuláciách zostáva na lavičke aj "pán pokojný", teda Carlo Ancelotti (64).

Keďže nie je dôležité, ako to vyzerá na začiatku, ale bič plieska až na konci, Madridčania po sľubnom úvode nakoniec prišli o španielsky titul v minulej sezóne pre "krízu", ktorá ich postihla po skončení majstrovstiev sveta. 

Únava z Kataru si vybrala daň na mnohých hráčoch a tím za to nakoniec draho zaplatil, keď niekoľko mesiacov pred koncom ročníka prakticky rezignoval v prospech Barçy. Tá hrala s oveľa väčším elánom a nadšením. Víťazstvo v Copa del Rey nebolo žiadnou útechou.

Nastal tak čas na prehodnotenie, hlavne pre Carla Ancelottiho, ktorý napriek negatívnemu obrazu posledných mesiacov a neúspechu v Lige majstrov zostal na čele mužstva. Mužstva, ktoré prišlo o svojho najlepšieho hráča Karima Benzemu. Francúzsky kanonier neodolal vábeniu zo Saudskej Arábie. 

V kádri nefiguruje už ani Marco Asensio, ktorý si vybral PSG. Síce nepatril k futbalistom zo základnej zostavy, ale vždy, keď sa na trávnik dostal, priniesol oživenie v podobe gólov či asistencií.

Prestupové okno s Bellinghamom a starými známymi

Kým svet čaká, čo sa stane s Mbappém a kde nakoniec zakotví, Real Madrid nemá úplne otvorené ruky. Suma 103 miliónov eur zaplatená za Bellinghama je pre klub najväčšou investíciou za posledné roky. Až taká, že Angličan prišiel s visačkou hráča základnej zostavy. Aj preto bol tréner pre jeho vlastnosti nútený zmeniť taktický variant, aby mu pripravil miesto a pootvoril pozíciu tvorcu hry.

Po troch rokoch sa z Milána vracia skúsiť po druhý raz šťastie na Bernábeu Brahim Díaz a konkurenciu bude vyvíjať aj na Bellinghama. Lenže už predsezónna príprava naznačila, že ho nečaká ľahká cesta. Od Ancelottiho nedostal želanú minutáž. V štyroch dueloch naskočil na 96 minút. Skončil bez gólu či asistencie.

Zdá sa, že Fran García a Joselu budú hrať dôležitejšiu úlohu. Prvý menovaný popri zraneniami sužovanom Mendym určite. Joselu, klasický útočník, si na príležitosti počká z lavičky, keď bude potrebná zmena priebehu s klinickým zakončovateľom.

Brahim a Joselu, dvaja navrátilci.
Brahim a Joselu, dvaja navrátilci.AFP

Veteráni Kroos, Modrič a nováčikovia

V tíme je mix skúseností a mladíckej dravosti. Napríklad piatym prírastkom do tímu sa stal Arda Güler, keď Real zužitkoval príležitosť na trhu. Nebolo v pláne ho podpísať, ale bolo to buď, alebo. Získať jeden z najväčších svetových talentov, alebo ho nechať najväčšiemu rivalovi z Katalánska. Svalové zranenie mu zabránilo v debute, no v tréningu ukázal záblesky svetovej triedy. Musíme počkať, či ich dokáže zopakovať aj v ostrých zápasoch.

Tí, v ktorých je stopercentná dôvera, sú stálice Kroos a Modrič. Áno, rotovanie pri Camavingovi, Tchouaménim a Valverdem, dokonca pri Ceballosovi, je zaručená. Avšak Nemec s Chorvátom predĺžili kontrakty, aby hrali ďalej, nie aby sledovali stretnutia z lavičky. Od toho, aké lekcie môžu ešte na ihrisku ponúknuť, bude veľmi závisieť úspech tímu v nadchádzajúcej sezóne. 

Toni Kroos a jeho štatistiky.
Toni Kroos a jeho štatistiky.Flashscore

Nový systém

Ako bolo vyššie spomenuté, príchodom Bellinghama a odchodom Benzemu sa zmení systém Madridu. Zámerom je hrať s klasickým rozostavením 4-4-2 v diamantovej formácii, pričom ako útočné zbrane zostanú Vinícius a Rodrygo. Uvidíme, ako im to bude vyhovovať, najmä v prípade Viníciusa, nového čísla sedem, ktorý sa presunie z ľavého krídla, svojho prirodzeného prostredia.

Keď sme povedali A, je potrebné uviesť aj B. Momentálne tento systém nie je presvedčivý. V ofenzíve síce hráči dokážu vytvoriť viac, ale zakončovatelia skôr bojujú s bránkovou konštrukciou. Horšie je to v obrane, kde sa striedajú dobré a zlé výkony, no hromadia sa chyby. Obavy vyvoláva forma Carvajala a Alabu, ktorí už v minulej sezóne výrazne klesli pod svoj štandard.

Brazílske duo má na starosti góly Realu Madrid
Brazílske duo má na starosti góly Realu MadridAFP

Silné stránky

Ak máte Viníciusa, disponujete jedným z najlepších súčasných hráčov na svete. A to je viac ako dosť. K tomu si pripočítajte, že máte ďalšieho hráča ako on. Len s menším mediálnym hlukom okolo seba, no za to s ešte väčším počtom gólov, sa môžu diať len dobré veci. To je to najlepšie, čo dnes Real Madrid má.

Slabé stránky

Mať jedného z najlepších brankárov na svete nezaručuje, že si udržíte čisté konto. Potrebujete obrancov, ktorí sú sústredení na svoje úlohy. V tomto má Ancelotti problém, pretože okrem spomínaného Alabu a Carvajala potrebuje, aby sa presadili Militao, Rudiger, Nacho či Mendy. Ak tak neurobia, čaká mužstvo bolehlav, čo sa ukázalo aj počas turné v Spojených štátoch.

Príprava z pohľadu Realu Madrid.
Príprava z pohľadu Realu Madrid.Flashscore