Kat Realu zložil už druhý poker. Vždy som mal kvôli Leovi radšej Barcu, prezradil Taty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kat Realu zložil už druhý poker. Vždy som mal kvôli Leovi radšej Barcu, prezradil Taty

Taty Castellanos a jeho typická oslava gólu.
Taty Castellanos a jeho typická oslava gólu.@GironaFC
Preslávil sa zo dňa na deň. Štyri góly Realu Madrid totiž nestrelí len tak niekto. Konkrétne desať futbalistov v histórii, zatiaľ čo v tomto storočí len traja: Robert Lewandowski (34), Diego Milito (43) a Valentín Taty Castellanos (24). Práve posledný menovaný prišiel do katalánskej Girony z Argentíny cez Čile, Uruguaj a USA, aby zložil už druhý "poker" svojej pestrej kariéry.

Príbeh sa začína v Guaymalléne, štvrti v argentínskej Mendoze, kde malý Valentín začal svoju futbalovú kariéru v klube Leonardo Murialdo. Práve odtiaľ Castellanos dvakrát odišiel presviedčať trénerov veľkých akadémií v Buenos Aires. V Lanúse a River Plate však neuspel. "Povedali mi, že som príliš chudý," spomína na svoje začiatky útočník Girony.

Napriek tomu tréner Tony Torres cítil, že talentovanému útočníkovi môže pomôcť. Kontaktoval preto svojho priateľa Diega Rivarolu, ktorý pracoval ako športový manažér pre klub Universidad de Chile.

Stretnutie s otcom

Z Mendozy do Čile je to po horských diaľniciach "len" 500 kilometrov, zatiaľ čo do Buenos Aires takmer dvojnásobok. A čo je najdôležitejšie, Valentínov otec žil v Čile. "Bolo pre mňa ťažké odísť, mal som 17 rokov. Ale všetci mi hovorili, že je to len na chvíľu. Môj otec práve žil v Čile. Nevidel som ho sedem rokov. Podarilo sa mi ho opäť stretnúť, za čo vďačím futbalu," povedal Castellanos pre noviny Clarín.

Určite to pre neho nebolo ľahké. "Najprv ma (otec a jeho manželka) chceli poslať do internátu. Na to som povedal, že sa vrátim do Mendozy. Potom sme všetko vyriešili, otvoril mi dvere svojho domu a ja som tam býval. Naučil ma veľa vecí, ktoré mi pomohli," povedal Castellanos, pre ktorého sa tým začalo futbalovo plodné obdobie.

Hoci Castellanos odohral za Universidad de Chile len jeden zápas a opäť sa presťahoval, všetko bolo naplánované. Tentoraz zamieril do Montevidea na východnom pobreží Južnej Ameriky, kam smeroval na hosťovanie. Pobyt v Uruguaji sa ukázal ako kľúčový. V Torquayi sa Taty, ako sa mu začalo hovoriť, podieľal v prvej sezóne na postupe do prvej ligy, v ktorej hral chvíľu aj v tej nasledujúcej.

"Začal som tam strieľať góly a odvtedy som sa nezastavil. Nechali ma hrať na hrote a je fakt, že dnes sa považujem za skutočnú deviatku. V Uruguaji túto pozíciu nepovoľujú. V tom čase ma inšpiroval Luis Suárez a veľmi sa mi páčil Falcao," povedal.

Guardiolova pravá ruka

Góly v drese Torquaya ho katapultovali na ďalšiu, ešte zaujímavejšiu adresu. Videozáznamy Castellanosových akcií sa dostali do rúk Domenica Torrenta, v tom čase bývalého asistenta slávneho Pepa Guardiolu a zároveň hlavného trénera New York City, ktorý v tínedžerovi spoznal poklad. A tak sa Taty opäť presťahoval.

"Záležalo mu na mne tak veľmi, že moje hosťovanie sa skončilo v polovici sezóny a okamžite som sa presťahoval do White Plains, žil tam Maxi Moralez. Chvíľu som u neho býval. Bolo to asi 20 minút na Manhattan," vysvetlil.

Práve duo Moralez, Castellanos potom tri roky ťahalo New York Citizens nahor a odmenou im bolo víťazstvo v play-off Major League Soccer v roku 2021. Argentínčan sa stal najlepším strelcom tímu a súťaže, pričom bývalý spoluhráč a výnimočný útočník David Villa zostal zabudnutý.

Podľa vlastných slov však zostal skromný. "Iste. Je to sen žiť sám v New Yorku vo veku 21 rokov. Ale nebojte sa, dobre sa o seba starám a správam sa slušne. Nechodím veľa von a varím si sám," zasmial sa pri otázke o vtedajšom lákadle veľkomesta. "Ani sa necítim osamelý, je tu veľa chalanov z Latinskej Ameriky, stretávame sa pri jedle a mám veľa priateľov aj mimo futbalu," vysvetlil.

15 miliónov dolárov

Castellanos ďalšiu sezónu v tíme Citizens nedokončil. Zamieril do Girony na ročné hosťovanie. A ak sa pýtate, prečo do priemerného klubu španielskej ligy, keď na stole boli ponuky z brazílskeho Palmeirasu, argentínskeho River Plate a anglického Leedsu, slová športového manažéra New York City Davida Leeho sú viac než dostatočným vysvetlením.

"Máme pocit, že nielen európske kluby podceňujú kvalitu MLS a svojich hráčov. Podľa nášho názoru žiadna z ponúk nezodpovedala jeho hodnote. Zostalo nám teda len niekoľko možností. Pokúsiť sa Valentína udržať alebo dokonca zvýšiť jeho hodnotu," vysvetlil pre web The Athletic. Citizens si svoj útočný klenot ocenili na 15 miliónov dolárov. Takúto sumu však do neho nikto nechcel investovať.

Girona, ktorú vlastní holding City Football Group, rovnako ako Manchester City, Melbourne City, francúzske Troyes a Montevideo City Torques, sa tak zdala byť ideálnou adresou. Či už pre ľahkú adaptáciu, jazyk a možnosť ukázať Argentínčana na európskom trhu.

"Myslím si, že ak bude podávať dobré výkony tak, ako od neho očakávame, jeho hra a cena budú o 12 mesiacov lepšie. Je to pre nás strategické rozhodnutie a pre Tatyho príležitosť hrať v Európe, čo si veľmi želal," vysvetlil Lee.

Medzi elitou 

Taty je v súčasnosti jedným z najlepších strelcov La Ligy. Na svojom konte má už 11 gólov, čo je rovnako ako Antoine Griezmann a dokonca o jeden viac ako Vinícius Júnior. A to hrá len za Gironu.

Štyri góly do siete Realu Madrid boli len pečaťou jeho kvality. V 21. storočí sa to podarilo iba dvom ďalším hráčom. V roku 2006 Diego Milito vyradil "Biely balet" v semifinále Copa del Rey, keď štyrikrát skóroval pri víťazstve Zaragozy 6:1. Podobný úspech dosiahol aj Robert Lewandowski, ktorému sa to podarilo v semifinále Ligy majstrov v roku 2013.

Taty Castellanos strelil štyri góly v jednom zápase druhýkrát v kariére.
Taty Castellanos strelil štyri góly v jednom zápase druhýkrát v kariére.Livesport / @GironaFC

Pre Castellanosa to však nebolo nič nové. "Poker", ako sa vo futbalovej terminológii hovorí štyrom gólom v jednom zápase, bol druhým prípadom v jeho kariére. Takmer na deň presne pred rokom (17. apríla 2022) zariadil kanonádu 6:0 proti Salt Lake City. "One man show" z Estadi Montilivi, domova Girony, sa však cení oveľa viac. "Vždy som mal radšej Barcu ako Real. Kvôli Leovi," prezradil Taty pre Madrid Universal s odkazom na Lionela Messiho.

Na internetovej stránke Transfermarkt, ktorá sa špecializuje na trhové hodnoty vo svete futbalu, svieti pri mene Tatyho Castellanosa suma 10 miliónov eur. Tá by sa po utorkovom večeri mohla ešte zvýšiť. Nehovoriac o povedomí v Argentíne. Hoci si dres "La Albiceleste" obliekol šesťkrát v kategórii do 20 rokov, na svoj prvý štart za "áčko" stále čaká.

Ďalší strelci štyroch gólov proti Realu Madrid:

Eulogio Martínez (Barcelona, 1957, Copa del Rey), Esteban Echevarría (Oviedo, 1947, LaLiga), Emilín (Oviedo, 1944, LaLiga), Martínez Català (Oviedo, 1940, LaLiga), Marti Ventolrà (1935, LaLiga), Carlos Bestità Europe, 1929, LaLiga) a Josep Samitier (Barcelona, 1926, Copa del Rey).