Návrat Guardiolu do Barcelony? Zdroj z okolia klubu potvrdil záujem

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Návrat Guardiolu do Barcelony? Zdroj z okolia klubu potvrdil záujem
Pep Guardiola sa čoraz hlasnejšie spomína v spojitosti návratu do Barcelony.
Pep Guardiola sa čoraz hlasnejšie spomína v spojitosti návratu do Barcelony.CTK
Návrat najlepšieho trénera v histórii FC Barcelona sa javí ako možnosť a nie nereálny sen. Aspoň také sú posledné správy z Katalánska. Samotný Pep Guardiola (53) viackrát pripustil, že ak by bola príležitosť vrátiť sa domov, výzvu by prijal.

Zo vzdialeného sna realita? 

Oznámenie Xaviho Hernándeza, že po skončení aktuálnej sezóny opustí Barcelonu, spôsobilo poriadny rozruch. Okamžite sa začalo hovoriť o rozhodnutí legendárneho hráča, ale najmä špekulovať o nástupcoch, ktorí by sa mohli pokúsiť zvrátiť zlú situáciu v tábore Culés.

Nad všetkými týmito menami sa vznášalo jedno, ktoré bolo vnímané skôr ako vzdialený sen než realita, a preto sa mu na žiadnom zozname nevenovala veľká pozornosť. Je ním Pep Guardiola. Aktuálny tréner Manchestru City a legenda "Blaugranas". V priebehu štyroch ročníkov získal v pozícii šéfa lavičky s mužstvom 14 trofejí a nezmazateľným písmom sa zapísal nielen do barcelonskej, ale i futbalovej histórie.

Španielska mutácia Flashscore Správ prišla v pondelok so zaujímavým zistením. Zdroj, ktorý sa pohybuje v okolí Joana Laportu, tvrdí, že prezident klubu je v rámci návratu Guardiolu optimistický. Z 53-ročného lodivoda je tak razom silný kandidát, ktorý by mohol zvrátiť nepriaznivú situáciu a pokúsiť sa dopriať Barcelone zašlú slávu. To všetko od sezóny 2024/25.

"Ak budem trénovať Manchester City alebo kdekoľvek inde a Barcelona mi zavolá, pôjdem do Barcelony, je to môj klub," povedal úradujúci európsky šampión na jednej z tlačových konferencií, keď sa ho novinári pýtali na možnosť stať sa opäť trénerom klubu, v ktorom štartoval svoju hviezdnu kariéru.

Vážne prekážky

Je však potrebné brať do úvahy viacero prekážok, ktoré by Joan Laporta musel prekonať, ak chce, aby jeho mužstvo viedol opäť Pep Guardiola. Prvou je fakt, že Španiel predĺžil zmluvu so City do roku 2025 a jeho súčasný plat (viac ako 22 miliónov eur za sezónu) je z hľadiska ekonomicky nepriaznivej situácie pre Barcelonu nedostupný.

Guardiola a jeho štatistika počas rokov v Barcelone.
Guardiola a jeho štatistika počas rokov v Barcelone.Flashscore

Cityzens určite svojmu trénerovi neuľahčia odchod pred koncom kontraktu. Preto si budeme musieť počkať a uvidíme, koľko si skupina City Football Group vypýta za prípadný návrat Guardiolu.

Narušený vzťah so Xavim

Španielska mutácia Flashscore Správ sa tiež dozvedela zaujímavú informáciu o tom, ako vzťah medzi Xavim a Laportom nebol nikdy taký, ako sa javil na verejnosti. Išlo skôr o " pracovné manželstvo" než vrúcny vzťah. Prezident pochopil, že príchod klubovej legendy na post trénera po búrlivom období, ktoré zažil s Ronaldom Koemanom, by mohol fanúšikov upokojiť a zároveň nadchnúť.

Treba uznať, že táto stratégia, z krátkodobého hľadiska, vyšla. Mužstvo sa radovalo z ligového titulu (2022/23) i španielskeho Superpohára (2023). Bohužiaľ, bývalý výnimočný stredopoliar nedokázal dať tímu jasnú identitu a koniec je dramatický.

Laporta a Xavi predviedli pri predstavovaní trénera divadlo.
Laporta a Xavi predviedli pri predstavovaní trénera divadlo.FC Barcelona

Xaviho vzťah s prezidentom klubu sa úplne rozbil. Postupom času bol oveľa horší než pri jeho príchode. Oznámenie o odchode po skončení sezóny je akousi poslednou kvapkou kapitoly, ktorý možno nazvať aj ako "kompromis medzi dvomi profesionálmi".