Odchádzam s čistým svedomím, hlási Xavi. Na našu prácu môžeme byť hrdí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odchádzam s čistým svedomím, hlási Xavi. Na našu prácu môžeme byť hrdí

Xavi absolvoval poslednú tlačovú konferenciu ako tréner Barcelony.
Xavi absolvoval poslednú tlačovú konferenciu ako tréner Barcelony.AFP
Tréner Xavi Hernández (44), ktorého vedenie klubu v piatok zbavilo po aktuálnom ročníku funkcie, má za sebou poslednú predzápasovú tlačovú konferenciu. Bývalý legendárny stredopoliar pred výkopom záverečného 38. kola so Sevillou zdôraznil, že odchádza s čistým svedomím.

Spokojný a vďačný

Prezident Joan Laporta sa rozhodol odvolať z lavičky Xaviho v piatok, len niekoľko týždňov po tom, čo prízvukoval, že je rád, že sa 44-ročný lodivod rozhodol dodržať posledný rok svojej zmluvy. V januári totiž predčasne, v prebiehajúcom ročníku, štvronásobný víťaz Ligy majstrov oznámil, že na konci sezóny skončí. Lenže v apríli forma jeho zverencov vygradovala natoľko, že si s prezidentom sadli a dohodli sa na pokračovaní.

Napriek správam v médiách, podľa ktorých sa Laporta v uplynulých dvoch týždňoch rozhodol Xaviho vyhodiť, tréner trval na tom, že sa teší na budúci rok a od predstavenstva nič podobné nepočul, až kým sa informácie nakoniec nepotvrdili. 

Xaviho bilancia pred posledný duelom na lavičke Barcelony.
Xaviho bilancia pred posledný duelom na lavičke Barcelony.Flashscore

"Som v pohode. Nebolo to ľahké, bolo to zložité obdobie. Na prácu, ktorú sme odviedli, môžeme byť hrdí. Najmä v situácii, v akej sa klub nachádzal. Mám čisté svedomie. Vo všeobecnosti som spokojný. Odviedli sme kus práce, aj keď sme tento rok nedosiahli naše vytúžené ciele. Som spokojný a vďačný," prezradil novinárom pred duelom so Sevillou.

Dvere nezatvára, mosty nepáli

Barcelona pod Xaviho vedením ovládla v minulej sezóne La Ligu prvýkrát od 18/19 a španielsky Superpohár, no tento ročník ukončí bez zisku čo i len jedinej trofeje. Na trón španielskej ligy sa vrátil "poľahky" Real Madrid a v Lige majstrov mužstvo stroskotalo vo štvrťfinále na Paríži St. Germain.

Štyridsaťštyriročný šéf lavičky zopakoval, že je vďačný Laportovi a predstavenstvu za to, že mu dali šancu trénovať klub a že odchádza "v pokoji". Dúfa, že jedného dňa bude opäť spolupracovať s Barcelonou.

"Rozhodli sa takto, keď mysleli na smerovanie klubu. Ja to môžem iba akceptovať a rešpektovať. Potrebujeme si oddýchnuť. Ak ma bude Barca opäť potrebovať, vyhodnotíme si všetky okolnosti. Verím, že sa budem môcť vrátiť k práci v klube môjho života," nadviazal Xavi Hernández.

Ako hráč nastúpil Xavi za katalánsky klub v 767 zápasoch, čím zaostal len za Lionelom Messim a okrem iných trofejí získal osem v La Lige. Médiá okamžite informovali, že jeho nástupcom sa stane bývalý tréner Bayernu Mníchov a reprezentácie Nemecka Hansi Flick.

Päťdesiatdeväťročný kormidelník netrénuje od roku 2023, keď ho odvolalo vedenie národného tímu po zlých výsledkoch. Predtým doviedol Flick Bavorov k zisku treble v roku 2020 vrátane vysokej výhry 8:2 práve s Barcelonou vo štvrťfinále Ligy majstrov.

Sevilla - Barcelona (nedeľa, 21:00)