POHĽAD: Ako Xaviho pohltil Xavi. O trénerovi, ktorý zahubil filozofiu Barcelony

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
POHĽAD: Ako Xaviho pohltil Xavi. O trénerovi, ktorý zahubil filozofiu Barcelony
Xavi počas tréningu.
Xavi počas tréningu.Reuters
Keď Xavi (44) v sobotu večer oznámil, že po sezóne opustí trénerský post v Barcelone, zároveň sa nechal počuť, že o svojom kroku premýšľal niekoľko dní. Prezidentovi Joanovi Laportovi ani športovému riaditeľovi Decovi to však nepovedal. Je to zvláštne, keďže nedávno vyhlásil, že s Decom hovoril o plánoch na budúcu sezónu. V piatok opäť poznamenal, že je v klube veľmi šťastný a že cíti dôveru všetkých, aby pokračoval. Takže kedy presne o tom premýšľal? Bolo to jeho vlastné rozhodnutie? Dá sa jeho slovám vôbec veriť?

Strata klubovej identity cez tituly

Pochybnosti v poslednom čase sprevádzali výkony tímu. Keď Xaviho v novembri 2021 vyhľadal Laporta a prosil ho, aby sa ujal vedenia Barcelony a nahradil Ronalda Koemana, cieľom nebolo nič menšie ako obnoviť podstatu klubu, ktorá sa s holandským trénerom stratila. Po svojom príchode Xavi zdôraznil, že dôležité nie je víťazstvo, ale spôsob, akým sa dosiahne. "Nepodpisujem sa pod úspech bez toho, aby som hral dobre. To nie je cieľom."

Jeho presvedčenie sa však zmenilo. Po dvojnásobnom neúspechu v Lige majstrov sa zvyšoval tlak na to, aby klub uspel v lige. Dôležité teraz bolo vyhrať akýmkoľvek spôsobom, Xavi dokonca viac myslel na to, aby tím neinkasoval, než aby sa pozeral na súperovu bránu. Zrada klubovej filozofie. S touto defenzívnejšou taktikou mužstvo postupne zmutovalo.

Jeho útočné DNA sa v mnohých zápasoch zmenilo, dokonca sa upravilo aj taktické rozostavenie 4-3-3 alebo 3-4-3, čo bolo na Camp Nou nedotknuteľné. Mužstvo neváhalo na dlhé minúty zaliezť do obranného bloku a v niektorých stretoch, napríklad proti Realu Madrid, drzo hrať na protiútok. Pretože to, čo Xavi naozaj potreboval, boli tituly. Už nezáležalo na tom, ako k nim príde.

Získal dva: La Ligu a španielsky Superpohár. Kritika utíchla. Lenže všetko, čo sa navonok zdalo byť v poriadku, sa vo vnútri rozpadlo. Odchod Mateua Alemanyho a Jordiho Cruyffa, Xaviho najväčších opôr, mu ublížil. Keď Laporta pred televíznymi kamerami potľapkal Rafu Márqueza, trénera rezervného tímu, keď Barca začala zbierať zlé výsledky, vyvolalo to v ňom strach z najhoršieho.

Málo uznania

Všetky pochybnosti sa zdali byť rozptýlené vlani v septembri 2023, len pred štyrmi mesiacmi, keď Xavi predĺžil zmluvu do roku 2025. Nebolo to však pre neho len papierové potvrdenie. Pôsobil dojmom, že sa cíti zanedbávaný, dokonca nedocenený. Mnohokrát trval na tom, že to, čo on a jeho trénerský tím dosiahli od jeho príchodu, by malo žať uznanie. "Veci treba oceniť teraz, nie až keď odídete," povedal.

Xavi púta pozornosť.
Xavi púta pozornosť.Profimedia

Zlé výsledky v januári, keď potupne prehral s Realom Madrid 1:4 vo finále španielskeho Superpohára a vypadol po predĺžení s Atléticom vo štvrťfinále Copa del Rey, zanechali trpkú pachuť. Prehra 3:5 s Villarrealom napokon Xaviho prinútila vypustiť do sveta nečakaný odkaz.

Nevieme, či to bol on, kto sa po mnohých svojich futbalových rozporoch rozhodol pre tento krok, alebo bol k nemu donútený. Isté je len to, že Xavi sa vrátil, aby so svojou Barcou dobyl svet. Nakoniec ho samého pohltili vysoké nároky v klube, ktorý v súčasnosti nemá ani zdroje, ani manažérske kapacity na to, aby bol stabilný.