Prekvapenia víkendu podľa dát: Sevilla si ide po body do Sociedadu, Ravas do Poznane

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Sevilla si ide po body do Sociedadu, Ravas do Poznane
Adriel Ba Loua (vpravo), bývalý krídelník Karvinej a Plzne, sa musí pripraviť na dobýjanie brány Widzewu spolu s Lechom Poznaň.
Adriel Ba Loua (vpravo), bývalý krídelník Karvinej a Plzne, sa musí pripraviť na dobýjanie brány Widzewu spolu s Lechom Poznaň.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Real Sociedad - Sevilla, nedeľa 16:15

Máloktorý futbalový fanúšik prežíva v poslednom čase taký emocionálny kolotoč ako tí, ktorí uctievajú farby španielskej Sevilly. Hoci sa tím z Andalúzie v uplynulej sezóne potácal vo výsledkovej kríze, ktorá vyústila do 12. miesta v La Lige, v jej závere nechal na všetko zabudnúť siedmym triumfom v Európskej lige. Eufória však netrvala dlho...

Hneď ako sa začal nový ročník, zverenci trénera Josého Mendilibara opäť nedokázali zvíťaziť v lige, ako aj v skupinovej fáze Ligy majstrov s Arsenalom, PSV Eindhoven a Lens. V polovici októbra preto vedenie klubu španielskeho lodivoda odvolalo a nahradilo Diegom Alonsom, ktorý naposledy viedol uruguajskú reprezentáciu.

Ten sa uviedol sériou štyroch ligových remíz a teraz bude chcieť vo vonkajšom zápase prekvapiť šiesty Real Sociedad. Hoci medzi oboma tímami je v tabuľke rozdiel siedmich priečok, na ihrisku by malo ísť o oveľa vyrovnanejšie stretnutie, než naznačujú kurzy stávkových kancelárií. Napríklad podľa ukazovateľa očakávaných bodov, ktorý hodnotí kvalitu vytvorených a dovolených šancí, by sa Real Sociedad mal pohybovať okolo ôsmeho miesta a Sevilla o dve priečky nižšie. Najmä ich útoky sú veľmi podobné. Vytvárajú 1,3 očakávaného gólu na zápas, čo je opäť hodnota okolo ligového priemeru.

Poradie La Ligy podľa očakávaných bodov na zápas.
Poradie La Ligy podľa očakávaných bodov na zápas.11Hacks / Livesport

Oba tímy budú chcieť v nedeľu hrať futbal. Domáci tréner Imanol Alguacil predpisuje svojmu tímu najvyšší defenzívny blok v celej La Lige, intenzívnym pressingom dokáže účinne rozbíjať rozohrávku súpera a jeho mužstvo často hrá s loptou. Z malej vzorky doterajších stretnutí sa zdá, že Alonso bude od svojich zverencov vyžadovať predovšetkým hru s loptou s vysokým počtom prihrávok, no zároveň si je dobre vedomý toho, aký silný je jeho celok vo vzduchu a chce to využiť.

Sevilla si totiž dlhodobo vytvára väčšinu svojich šancí v záverečnej tretine ihriska pomocou centrov, ktoré sú tiež veľmi nebezpečné. Ich bránenie je Achillovou pätou Sociedadu a to nielen z hry, ale aj zo štandardných situácií, s čím si nevie dať rady len Granada, Rayo Vallecano a Almería. Sevilla je pritom v ich realizácii druhá najlepšia v lige. Nebolo by prekvapením, ak by sa v tomto súboji zrodila remíza.

Lech Poznaň - Widzew Lodž, nedeľa 17:30

Tretí Lech Poznaň privíta v 16. kole poľskej Ekstraklasy na svojom ihrisku súpera zo stredu tabuľky a očakáva sa, že minimálne obháji svoje súčasné postavenie v ligovej tabuľke. Treba sa však mať na pozore, pretože Widzew rozhodne má potenciál favorizovaného súpera potrápiť. Oba tímy sú si totiž opäť oveľa bližšie, ako naznačuje ich umiestnenie. Sú si veľmi podobné v ukazovateľoch hodnotiacich kvalitu a objem vytvorených a povolených šancí.

V nie príliš ofenzívnej poľskej súťaži sa momentálne pohybujú na úrovni 1,1 očakávaného gólu na zápas, čo je, verte či nie, nadpriemer. Rozdiel spočíva v tom, že zatiaľ čo Widzew strelil pri celkovom 16 xG 15 gólov, hráči Lechu skórovali až 27-krát (bez penált). Adriel Ba Loua a Mikael Ishak strelili spolu o šesť zásahov viac, ako bola očakávaná hodnota, pričom ani jeden z nich nie je dlhodobo považovaný za elitného zakončovateľa. Obaja majú za sebou životnú sezónu z hľadiska premieňania šancí a časom sa ich strelecká potencia veľmi pravdepodobne vráti na pôvodnú úroveň.

Mapa tohtosezónnych zásahov Mikaela Ishaka v poľskej lige.
Mapa tohtosezónnych zásahov Mikaela Ishaka v poľskej lige.11Hacks / Livesport

Oba tímy sú v podstate identické aj v najdôležitejších defenzívnych ukazovateľoch. Kde má však Widzew viditeľnú výhodu, je pozícia brankára. Kým Bartosz Mrozek patrí v modeloch hodnotiacich kvalitu chytania k najhorším brankárom v Ekstraklase, Slovák Henrich Ravas sa radí k oporám svojho tímu a k dobrým výkonom prispieva nielen chytaním, ale aj prácou nohami.

Silnou zbraňou Lechu je výborné riešenie štandardných situácií, ale tie Widzew v tejto sezóne veľmi dobre bráni. Lepšie sú na tom v tomto smere len Jagiellonia a Pogoń. A za zmienku stojí aj to, že Lech nebude mať veľa času na rozohrávku, keďže jeho nedeľňajší súper je jedným z najintenzívnejších a najlepšie pressujúcich celkov  v lige.

Athletico-PR - Vasco, sobota 23:30

Athletico Paranaense v posledných piatich zápasoch ani raz nevyhralo a má na konte len tri remízy, zatiaľ čo Vasco da Gama v rovnakom období neokúsilo chuť jedinej prehry a vyhralo trikrát za sebou. S 11 bodmi ich štyri kolá pred koncom brazílskej Serie A delí jeden bod od postupu do skupinovej fázy Copa Sudamericana. Na druhej strane, Athleticu chýba na postup do pohára osloboditeľov šesť bodov, pretože má zlé výsledky...

Herná pohoda je teda na strane Vasca, ktorého posledné výkony navyše nie sú náhodné. Zatiaľ čo Athletico Paranaense je mimoriadne kvalitný tím, ktorý by mal podľa matematických modelov bojovať o titul, Vascu by podľa rovnakých meradiel oveľa lepšie sedelo v hornej polovici tabuľky. Podľa metriky očakávaných gólov majú piaty najlepší útok v lige a zhruba priemernú ligovú obranu, no tento rok za nich chytá spoľahlivý Léo Jardim.

Athletico je jedným z najútočnejších tímov súťaže, ale Vasco, hrajúce väčšinu času v nízkom bloku, dokáže dobre brániť brejky, a preto má slušnú šancu prekvapiť.