Prekvapenie víkendu podľa dát: Frankfurt, Betis a Kluž proti neobľubenému štýlu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu podľa dát: Frankfurt, Betis a Kluž proti neobľubenému štýlu
Snímka z jesenného zápasu medzi Mönchengladbachom a Frankfurtom, v ktorom hostia vyhrali 3:1.
Snímka z jesenného zápasu medzi Mönchengladbachom a Frankfurtom, v ktorom hostia vyhrali 3:1.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

CFR Kluž - Sepsi, sobota 18:00

Sepsi je analytickým fenoménom aktuálneho ročníka rumunskej najvyššej súťaže. Podľa metriky očakávaných bodov, ktorá zohľadňuje kvalitu vytvorených a povolených šancí a následne vypočítava pravdepodobnosť, s akou tím vyhrá, prehrá či remizuje, by mal byť aktuálnym lídrom tabuľky.

V skutočnosti však tím nazbieral o 17 bodov menej, ako je jeho očakávaná hodnota. V skupine o titul je až piaty. Šance na zisk majstrovskej trofeje sa síce rozplynuli, ale druhý Kluž to v sobotňajšom zápase proti Sepsi nebude mať ľahké.

Poradie podľa očakávaných bodov.
Poradie podľa očakávaných bodov.11Hacks / Livesport

Sepsi má najlepšiu obranu v lige, čo sa týka počtu a kvality vytvorených streleckých príležitostí. Očakáva sa, že jeho súperi proti nemu dosiahnu hodnotu 0,74 gólu na zápas, čo je podobné číslo ako napríklad proti Manchestru City v Premier League alebo Neapolu v Serii A. Kluž je na úrovni približne 0,9 xGa. V prospech Sepsi hovorí aj kvalita vytvorených šancí, ktorá je 1,3 xGa na zápas oproti 1,2 v prípade Klužu.

Analýza prihrávok v poslednej tretine ihriska ukazuje, že Kluž inkasuje najväčší počet šancí po centroch zo strany a z hĺbky ihriska a je tiež zraniteľný krátkymi prihrávkami smerujúcimi do šestnástky zo strany. Sepsi je tím, ktorý má k dispozícii arzenál veľkého množstva útočných riešení a práve tieto typy prihrávok hrajú hlavnú úlohu. Stred ihriska bráni Kluž veľmi dobre a je nepravdepodobné, že by tam súper dostal veľa priestoru. Ak však zaútočí po krídlach, jeho hráči budú nebezpeční.

Frankfurt - Mönchengladbach, sobota 18:30

Fanúšikovia bundesligového Frankfurtu by sa v sobotu mohli dočkať nepríjemného prekvapenia. Do Deutsche Bank Parku totiž pricestuje Borussia Mönchengladbach, ktorá bude aktuálne siedmemu tímu tabuľky viac ako vyrovnaným súperom. Oba tímy v tejto sezóne zatiaľ generujú približne 1,4 očakávaného gólu na zápas a ich obrany sú taktiež porovnateľné.

Mönchengladbach síce púšťa svojich súperov do o niečo kvalitnejších šancí, ale do úvahy treba brať aj veľmi kolísavé výkony brankára Frankfurtu Kevina Trappa. Ten nedokázal nadviazať na výbornú predchádzajúcu sezónu, počas ktorej spolu s Stefanom Ortegom z Bielefeldu, súčasnou dvojkou Manchestru City, dominovali vo väčšine dôležitých ukazovateľov hodnotiacich kvalitu chytania. Teraz dosahuje v tých istých ukazovateľoch výrazne podpriemerné výsledky.

Borussia navyše bude môcť proti Frankfurtu využiť dve svoje silné disciplíny, ktorými sú štandardné situácie a rýchle protiútoky. V celkovom počte šancí zo štandardných situácií je siedma najlepšia v Bundeslige a jej rohové kopy sú dokonca druhé najefektívnejšie za Lipskom. Frankfurt je v bránení týchto situácií až na 12. mieste. Viac gólov z nich inkasovali len tímy z dolnej časti tabuľky: Hertha, Augsburg a Bochum.

Mönchengladbach je tiež jedným z najviac protiútokových mužstiev v súťaži a ich kvantita je podporená najmä kvalitou. Lepšie strely z brejkov si vytvorili len Bayern, Lipsko a Leverkusen. Borussia najlepšie otvára obrany súperov diagonálnymi prihrávkami zo stredu ihriska a oboch medzipriestorov. Spolu s prihrávkami z "cutback zón" sú to situácie, ktoré Frankfurt bráni najhoršie. Udržať si čisté konto tak pre nich bude veľmi náročná úloha.

Betis - Espanyol, sobota 18:30

Espanyol prežíva ťažké obdobie. Prehral päť zápasov v rade, v La Lige klesol na predposledné miesto a teraz sa stretne so šiestym Betisom, ktorý bude mať navyše výhodu domáceho prostredia. Jasná záležitosť? Zdanie klame.

Súčasné postavenie oboch tímov v tabuľke ani zďaleka nezodpovedá tomu, čo predvádzajú na ihrisku. Podľa metriky očakávaných bodov by sa obaja súperi mali nachádzať v strede tabuľky a kvalita ich obrán a útokov je z analytického hľadiska prakticky totožná.

Poradie podľa xG zo štandardných situácií.
Poradie podľa xG zo štandardných situácií.11Hacks / Livesport

Silnou zbraňou Espanyolu sú štandardné situácie, z ktorých si vytvára najviac nebezpečných šancí vôbec v lige. Veľmi účinné sú najmä jeho rohové kopy - hoci ich zahráva podpriemerný počet na zápas, len štyri ďalšie tímy z nich strelili viac gólov. Betis je ideálnym cieľom, keďže patrí medzi tímy, ktoré bránia štandardky najhoršie.

Zároveň to však neznamená, že barcelonský tím sa v útoku spolieha len na centre. Často dostávajú prihrávky do vnútra pokutového územia alebo z "cutback zón" a dokážu si z nich vytvoriť kvalitné strelecké príležitosti. Betis je navyše z týchto situácií veľmi zraniteľný. Čerstvá zmena na trénerskom poste by mohla byť pre krízou zmietaný Espanyol vzpruhou. Minulý týždeň sa kormidla ujal Luis García, ktorý je s klubom úzko spätý ako jeho bývalý hráč a v najbližších kolách by mohol pôsobiť ako dobrý motivátor.