Prekvapenie víkendu podľa dát: Real Sociedad potrebuje v boji o LM body proti Atléticu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu podľa dát: Real Sociedad potrebuje v boji o LM body proti Atléticu
Na jeseň Real Sociedad remizoval s Atléticom 1:1.
Na jeseň Real Sociedad remizoval s Atléticom 1:1.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Atlético Madrid - Real Sociedad, nedeľa 19:00

Real Sociedad sa v máji pod vedením 51-ročného španielskeho trénera Imanola Alguacila vydaril husársky kúsok. Na začiatku mesiaca najprv porazili Real Madrid na jeho štadióne a potom si odniesli všetky tri body z Camp Nou. Navyše to určite nebola náhoda, keďže v oboch zápasoch si mužstvo zo San Sebastianu vytvorilo výrazne vyšší počet nebezpečných príležitostí na skórovanie a celkovo strelilo štyri góly.

Vďaka dvom cenným triumfom predĺžil tím svoju sériu neporaziteľnosti na sedem zápasov a podľa matematických modelov má dve kolá pred koncom La Ligy 95-percentnú šancu kvalifikovať sa priamo do skupinovej fázy Ligy majstrov. Alguacil už porazil Barcelonu a Real, podarí sa mu to isté aj tento víkend proti ďalšiemu istému účastníkovi budúcoročnej najprestížnejšej klubovej súťaže?

Údaje naznačujú, že určite môže. Hoci tréner Atlética Diego Simeone je v médiách oveľa častejšie oceňovaný za výbornú defenzívnu hru, jeho náprotivok si v tejto sezóne vzadu počína veľmi podobne.

Kým Atlético dovolí svojim súperom v priemere 0,91 očakávaného gólu na zápas, Real Sociedad je na tom s 0,87 ešte lepšie. Mimochodom, Real Madrid je na rovnakej úrovni. V podstate to znamená, že všetky tieto tímy umožňujú svojim súperom podobné množstvo nebezpečných gólových príležitostí, čo je pre výrazne ekonomicky slabší klub skvelá vizitka.

Hoci Sociedad bude čeliť tretiemu najlepšiemu útoku ligy, analýza údajov ukazuje, že tím má veľký potenciál otupiť najväčšie zbrane Atlética. Tými sú v aktuálnom ročníku najmä rýchly prechod do útoku (viac brejkov na zápas má len Bilbao) a štandardné situácie, najmä rohové kopy. Sociedad je však druhým najlepším mužstvom v súťaži za Malorkou, čo sa týka priemerného počtu xG povolených na jeden roh. Ide o najobjektívnejší ukazovateľ kvality ich bránenia.

Na ihrisku by tento víkend nemal chýbať nikto zo zvyčajných opôr, zatiaľ čo zoznam zranených hráčov Atlética je pomerne vysoký. Do stretnutia, podľa všetkého, nezasiahnu Morata, Depay, Lemar, Llorente. Vzadu nemôže Simeone počítať s Mandavom, Savičom ani brankárom Oblakom.

Valenciennes - Grenoble, piatok 20:45

Boj o záchranu v druhej najvyššej francúzskej súťaži je stále veľmi intenzívny. Niort a Nimes majú dve kolá pred koncom istotu zostupu a veľmi skoro sa k nim pridajú ďalšie dva tímy zo siedmich možných kandidátov.

Jedným z nich je Valenciennes, ktoré je len bod pred prvým zostupovým miestom a na domácej pôde privíta ôsmy Grenoble. Ten už hrá len o umiestnenie, takže je možné, že zarotuje základnou zostavou, ale ak nastúpi so silným kádrom, Valenciennes to bude mať napriek výhode domáceho prostredia ťažké.

Z hľadiska kvality ide skutočne o jeden z najhorších tímov Ligue 2 a zostup by nebol z pohľadu údajov prekvapením. Spolu s Annecy má najhorší útok súťaže, ktorý vytvára v priemere len 0,85 xG na zápas a druhú najprepustnejšiu obranu za zostupujúcim Niortom. Hre tímu nepomáhajú ani slabé výkony neskúseného Stefana Bajica, ktorý patrí medzi najhorších strelcov ligy.

Forma Grenoble z ostatných desiatich duelov
Forma Grenoble z ostatných desiatich duelovFlashscore

Grenoble je vpredu nemenej schopnejší, ale má oveľa lepšiu obranu a predovšetkým obrovskú oporu medzi troma žrďami. Brice Maubleu je často kritizovaný za svoj prestup, ale v modeloch hodnotiacich kvalitu chytania je jasným brankárom sezóny. Údaje ukazujú, že ak by na jeho mieste stál čo i len priemerný brankár Ligue 2, Grenoble by sa teraz s veľkou pravdepodobnosťou nachádzal v pásme zostupu.

Universitatea Craiova 1948 - FC Voluntari, piatok 19:00

V rumunskej najvyššej súťaži je už síce o majstrovi a zostupujúcich rozhodnuté, ale stále je tu tím, ktorý si musí vybojovať zvyšné miesto v predkole Európskej konferenčnej ligy. Zo skupiny o titul to môže byť ešte CFR Kluž alebo Universitatea Craiova, podľa toho, kto skončí na konečnom treťom mieste.

Druhý menovaný bude hrať o postup proti jednému z dvojice Universitatea Craiova 1948 - Voluntari, ktorí sa stretnú v semifinále play-off ako dva najlepšie tímy v skupine o udržanie.

Stávkové kancelárie pred zápasom favorizujú Craiovu, oba celky však počas celej sezóny podávajú veľmi podobné výkony a podrobná analýza ukazuje, že Voluntari by mohlo ťahať za dlhší koniec.

Spravidla sa im nedarí proti súperom, ktorí si vytvárajú šance najmä prostredníctvom centrov, ale Craiova je ich presným opakom. Rada hrá po zemi a často sa dostáva k strelám zo spätných prihrávok v pokutovom území, alebo krátkych krížnych prihrávok okolo šestnástky.

Posledné vzájomné duely
Posledné vzájomné duelyFlashscore

Zároveň sa ukazuje, že má veľké problémy s bránením centrov zo strán a z hĺbky, čo je práve účinná útočná zbraň Voluntari. Hra vo vzduchu je jeho veľkou silou, čo dokazuje aj pri rohových kopoch, v ktorých je tretím najefektívnejším tímom aktuálnej sezóny. Na druhej strane Craiova bráni rohy najhoršie v lige. Hostia by sa v tomto súboji mohli dostať do viacerých zaujímavých príležitostí.