Rasistická liga i krajina. Vinícius bol škrtený a urážaný, ale červenú kartu videl on

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rasistická liga i krajina. Vinícius bol škrtený a urážaný, ale červenú kartu videl on
Vinícius ukazuje gesto, ktorým ho zasypali fanúšikovia Valencie.
Vinícius ukazuje gesto, ktorým ho zasypali fanúšikovia Valencie.Reuters
Brazílsky krídelník Realu Madrid Vinícius Junior (22) nazval La Ligu a Španielsko rasistickými po tom, ako sa mu pri nedeľňajšej prehre na štadióne Mestalla vo Valencii dostalo rasistických nadávok z tribún.

Vinícius Jr. poukázal na fanúšikov, ktorí ho urážali, čo viedlo k prerušeniu zápasu na 10 minút. Potom sa dostal do konfliktu s hráčmi Valencie. Bol škrtený protihráčom, no bola to brazílska hviezda, ktorá si po urážkach a nešportovom správaní súpera "vyslúžila" červenú kartu. 

"Nebolo to prvýkrát, ani druhýkrát, ani tretíkrát. Rasizmus je v La Lige normálny. Vedenie súťaže ho považuje za normálny, federácia ho považuje za normálny a súperi ho podporujú," napísal Vinícius po zápase na Twitteri.

Valencia - Real Madrid 1:0

"Liga, ktorá kedysi patrila Ronaldinhovi, Ronaldovi, Cristianovi a Messimu, dnes patrí rasistom."

"Je to krásny národ, ktorý ma privítal a ktorý milujem, ale ktorý zároveň prijal, aby do sveta vyvážal obraz rasistickej krajiny. Je mi ľúto Španielov, ktorí s tým nesúhlasia, ale dnes je Španielsko v Brazílii známe ako krajina rasistov. Som silný a pôjdem proti rasistom až do konca. Aj keď je to odtiaľto ďaleký kus cesty," dodal.

Proti incidentu sa na sociálnych sieťach vyjadril aj manažér Realu Carlo Ancelotti.

"Dnes bol na Mestalle smutný deň, kde skupina fanúšikov ukázala svoju najhoršiu verziu. Je čas prestať hovoriť a konať rázne. Rasizmus nemá miesto vo futbale ani v spoločnosti. NIE RASIZMU KDEKOĽVEK."

Spoluhráč Viníciusa a brazílsky reprezentant Eder Militao vyjadril krajanovi podporu. "Je to hanba! Trpieť rasizmom, brániť sa a potom byť vylúčený pri pokuse brániť sa! Ako dlho to budeme musieť znášať?".

Prezident Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Ednaldo Rodrigues tiež poslal hráčovi odkaz na podporu.

"Ako dlho budeme v polovici 21. storočia zažívať epizódy, ako bola tá, ktorej sme boli práve svedkami, opäť v La Lige? Tam, kde je rasizmus, nie je žiadna radosť. Farba pleti už nemôže vadiť," uviedol na sociálnej sieti.

La Liga si v súvislosti s incidentom vyžiada všetky dostupné zábery, aby mohla vyšetriť, čo sa odohralo. "Ak sa zistí akýkoľvek zločin z nenávisti, podnikneme príslušné právne kroky," uvádza sa vo vyhlásení.

Španielska liga už v minulosti podala sťažnosti na rasistické skandovanie alebo urážky na adresu Viníciusa, pričom poslednou z nich bola žaloba na súde na Malorke. Fanúšikovia boli natočení, ako útočníka rasisticky urážajú.

Španielska polícia tiež vyšetruje možný trestný čin z nenávisti voči Viníciusovi - v januári bola na moste pred tréningovým centrom Realu Madrid zavesená figurína s jeho dresom s číslom 20.