Rasizmus vyjde Getafe draho: Pokuta a uzavretá časť štadióna na tri zápasy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rasizmus vyjde Getafe draho: Pokuta a uzavretá časť štadióna na tri zápasy

Terčom útoku sa stal aj Marcos Acuňa.
Terčom útoku sa stal aj Marcos Acuňa.AFP
Španielska futbalová federácia uzavrela časť štadióna Getafe na tri zápasy za rasistické a xenofóbne urážky na adresu trénera Sevilly Quiqueho Sáncheza Floresa (59) a obrancu Marcosa Acuňu (32) počas sobotňajšieho ligového zápasu 30. kola.

Rozhodca Javier Iglesias prerušil hru v 68. minúte stretnutia Getafe - Sevilla (0:1), keď diváci na Acuňu nevhodne pokrikovali. Hra pokračovala po tom, čo hlásateľ upozornil domácich fanúšikov, aby nepoužívali rasistické alebo xenofóbne výrazy. Flores po záverečnom hvizde uviedol, že aj na jeho adresu smerovali urážky.

"Som hrdý na každý pór v mojom tele. Jedna vec je byť Róm a druhá je byť za to urážaný. Niektorí fanúšikovia si myslia, že na štadióne môžu povedať, čo chcú. Deje sa to všade. Sme ľudia, ktorí sem prichádzajú pracovať v pokoji a chcú byť rešpektovaní. Ale v týchto časoch, keď napredujeme toľkými spôsobmi, nás títo jednotlivci ťahajú dozadu," citovala Sáncheza agentúra AP.

Klub z predmestia Madridu dostal podľa agentúry Reuters pokutu 27 000 eur. Priaznivci na tribúnach nazvali argentínskeho majstra sveta Acuňu "opicou" a bývalého trénera Getafe "cigáňom".

K incidentu došlo len štyri dni po tom, čo Španielsko odohralo v Madride prípravný duel s Brazíliou (3:3), ktorý venovali boju proti rasizmu na štadiónoch. Terčom urážok je už dlhšiu dobu aj brazílsky útočník Vinícius Junior v službách Realu Madrid. Ten vyjadril kritiku voči neschopnosti futbalových orgánov podniknúť účinné kroky na ochranu jeho a ostatných hráčov.