Udalosti La Ligy: En-Nesyri oživil Sevillu, ter Stegen sa stal legendou Barcy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti La Ligy: En-Nesyri oživil Sevillu, ter Stegen sa stal legendou Barcy

Marc-André ter Stegen patrí k tomu najlepšiemu, čo La Liga v prebiehajúcom ročníku ponúka.
Marc-André ter Stegen patrí k tomu najlepšiemu, čo La Liga v prebiehajúcom ročníku ponúka.AFP
Začína sa záverečná fáza La Ligy. Do konca sezóny zostáva odohrať osem kôl. Barcelona, ktorá si splnila domácu úlohu, zdolala vo forme hrajúce Atlético Madrid najtesnejším rozdielom. Sevilla si, naopak, opäť vydýchla. Výhrou nad Villarrealom 2:1 a vďaka gólu En-Nesyriho z nadstaveného času sa v tabuľke vyšvihla na 12. miesto.

Preteky o titul majú už len jednu farbu. "Blaugrana" smeruje nezadržateľne do cieľa na prvom mieste. Barça je jednoznačne najlepším tímom La Ligy. Dvadsaťštyri víťazstiev, štyri remízy a iba dve prehry potvrdzujú skvelú fazónu, ktorú tím Xaviho Hernándeza prežíva.

Culés dúfajú, že sa im podarí zdvihnúť nad hlavu trofej, ktorú nezískali od sezóny 2018/2019. Pre Barcelonu je nezvyčajné, že na víťazstvo v domácej súťaži čaká také obdobie. Inštitucionálna kríza, ktorá vyplynula z prípadu "Barçagate", odchod Messiho do PSG a následné ekonomické problémy prinútili fanúšikov prejsť si, po všetkých predchádzajúcich úspechoch, aj negatívnym obdobím.

Tentoraz je titul čoraz bližšie. S vyššie spomínanou štatistikou môže Barça oslavovať 24. mája, keď vycestuje na pôdu Realu Valladolid. 

Gól kola: Youssef En-Nesyri

Yousef En-Nesyri dokázal, že je jedným z kľúčových hráčov Sevilly. Zverenci Josého Luisa Mendilibara, ktorí nedávno postúpili do semifinále Európskej ligy, ukázali v posledných zápasoch obrovské zlepšenie.

Vzostup prišiel v ideálnom čase, pretože vďaka pozitívnym výsledkom sa klub vzďaľuje vypadnutiu z najvyššej súťaže. Na druhej strane, Sevilla má motiváciu a sníva o ďalšom titule v Európskej lige. Andalúzania doma zdolali Manchester United rozdielom triedy a potvrdili výbornú formu.

Hráč kola: Marc-André ter Stegen

Kým Sevilla sa pri víťazstve nad Villarrealom spoliehala na En-Nesyriho, Barcelona má silu v podobe Marca-Andrého ter Stegena. Nemecký brankár je nepochybne hviezdou 30. kola La Ligy. Vďaka víťazstvu 1:0 nad Atléticom dosiahol 23. čisté konto v ročníku, čím vyrovnal bilanciu Claudia Brava zo sezóny 2014/2015. 

Ter Stegen je jedným z hráčov, vďaka ktorým Barcelona zbiera body. Trénersky štáb naordinoval pragmatický systém, v ktorom hrá Nemec medzi tromi žrďami špeciálnu úlohu. Nie tak dávno sa stal jedným z kapitánov tímu. Svojimi skúsenosťami usmerňuje mladíkov z La Masie a ako opora ťahá mužstvo za vysnívaným titulom.

V doterajších 30 zápasoch inkasovala Barca iba deväť gólov a veľmi sa priblížila k londýnskej Chelsea, ktorá v sezóne 2004/05 dostala v Premier League 15 zásahov. Podľa tohto ukazovateľa bola obrana "The Blues" považovaná za najlepšiu v popredných európskych ligách. O výnimočnú sezónu sa zaslúžili napríklad stopér John Terry a brankár Petr Čech, ale zásluhu na tom mal najmä tréner José Mourinho.