V mladosti takmer skončil s futbalom. Teraz má Valjent na konte 200 zápasov za Malorku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V mladosti takmer skončil s futbalom. Teraz má Valjent na konte 200 zápasov za Malorku
Počas uplynulých rokov bránil Valjent najväčšie futbalové hviezdy ako Lionel Messi či aktuálne tiež Roberta Lewandowského.
Počas uplynulých rokov bránil Valjent najväčšie futbalové hviezdy ako Lionel Messi či aktuálne tiež Roberta Lewandowského.Profimedia
V historických tabuľkách Malorky je Martin Valjent (28) na dvanástom mieste. Do najlepšej desiatky mu chýba 20 zápasov. Na absolútneho lídra Javiera Olaizolu musí odohrať ešte minimálne 65 stretnutí. V každom prípade sa slovenský stopér už teraz so svojimi 200 súbojmi zapísal nezmazateľným písmom do klubovej histórie. "Hrdosť, privilégium a, samozrejme, pocity šťastia," reagoval.

Pritom všetko mohlo byť inak. Valjent vyrástol kedysi vo vyhlásenej liahni futbalových talentov - Dubnici nad Váhom. V dospievaní si privodil dve vážne zranenia. Najskôr sa mu ozval meniskus, neskôr nočná mora prakticky každého futbalistu. Natrhnutý skrížený väz. Životný sen bol v ohrození, doktor nemal pre dnes 28-ročného futbalistu pozitívne správy. 

Napriek nepriazni sa Martin Valjent osudu vzoprel. Nevzdal to a žne "zaslúžené ovocie". Do Španielska sa dostal cez Taliansko a pôsobenie v Chievo Verona. Úvodný rok strávil na hosťovaní, ktoré sa neskôr premenilo na trvalý transfer. Od leta 2019 je rodák z Dubnice hráčom Malorky. 

"Počas prvého roka, keď som tu bol na hosťovaní, som si nič z toho nevedel predstaviť. Na druhej strane, vedel som, že tu chcem zostať veľmi dlhý čas," netají s odstupom času svoje myšlienky slovenský futbalista vo videu na klubových sociálnych sieťach, ktorým mu Malorčania vyjadrujú úctu za jeho dosiahnutý míľnik. Dočkal sa ho po stretnutí s Alavésom (1:1), ktorý dohral s kapitánskou páskou.

Ako sa mu zmenila kariéra príchodom do Malorky s odstupom piatich rokov? "Veľmi. Zmenilo mi to na profesionálnej úrovni všetko. Našťastie, najvyššiu súťaž hráme dlhšie ako rok. Z pohľadu rodiny je to taktiež skvelé. Narodila sa nám tu dcérka. Osobne sa tu cítim ako doma, čo je určite najdôležitejší bod života," nadviazal Valjent.

Do klubu prišiel v čase, keď mužstvo bojovalo v druhej lige o najvyššiu súťaž. Hneď pri premiérovom ročníku odohral prakticky všetko. Aj štyri barážové duely. Pamätná je najmä odveta s Deportivo La Coruňa. Vonku tím prehral 0:2, no doma po triumfe 3:0 zavládli obrovské oslavy. 

"O najpamätnejšom zápase sa nemusíme ani baviť. Odpoveď bude vždy Depor. Vďaka odvete sme si vybojovali La Ligu. Pre mňa to bolo dôležité, pretože som zostal v Malorke. Nemusím ani hovoriť, ako dôležité to bolo pre samotný klub, keďže išli z nižšej súťaže postupne do najvyššej. To je obrovský krok. Asi aj dôvod, vďaka ktorému sme boli schopní po vypadnutí opätovne sa vrátiť do La Ligy. Dokonca silnejší než predtým," zdôraznil Slovák naznačujúc, že so svojimi spoluhráčmi sú na najvyššom leveli tretí ročník po sebe. 

Tohtosezónne ligové štatistiky.
Tohtosezónne ligové štatistiky.Flashscore

Spolu s druhým Slovákom v tíme, brankárom Dominikom Greifom, majú možnosť zažiť niečo výnimočné. V utorok čaká Malorku odveta semifinále Copa del Rey. Trofej, ktorú získala len raz v histórii v sezóne 2002/03. Úvodný stret s Realom Sociedad sa doma skončil bez gólov. 

"Jasné, že by som chcel s klubom a spoluhráčmi dosiahnuť niečo veľké. Jednoducho sa zapísať do histórie. Teraz máme na to jedinečnú príležitosť," uzavrel pre oficiálny instagramový kanál Malorky.

V 200 zápasoch strelil Martin Valjent jeden presný zásah a na jeden prihral. Videl 31 žltých kariet, čo je na stopéra skvelá bilancia. Ešte lepšia je však nula v kolónke červených. Bodaj by sme podobných slovenských stopérov či celkovo futbalistov mali na svetovej úrovni oveľa viac.

Real Sociedad - Malorka (utorok, 21:30)