Valencia odmieta udelený trest za rasizmus voči Viníciusovi: Je to nefér

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Valencia odmieta udelený trest za rasizmus voči Viníciusovi: Je to nefér
Španielskom otriasa ďalší prípad rasizmu.
Španielskom otriasa ďalší prípad rasizmu.Profimedia
Futbalový klub FC Valencia bude pykať za rasistické prejavy jeho fanúšikov voči hráčovi Realu Madrid Viníciusovi Júniorovi (22) čiastočným zatvorením štadióna na päť duelov v La Lige. Zaplatiť musí taktiež pokutu 45 000 eur.

Brazílsky reprezentant sa stal terčom nenávistných prejavov v nedeľnom zápase 35. kola na štadióne Mestalla, v ktorom Valencia zvíťazila 1:0. Na konci stretnutia uvidel v úplnom závere červenú kartu za nešportové správanie, no dištanc pre ďalší ligový súboj nedostane.

"Súťažná komisia rozhodla, že rozhodca nemohol situáciu vyhodnotiť adekvátne, pretože nemal k dispozícii všetky súvislosti. Vinícius sa preukázateľne stal terčom rasistických pokrikov, čo znemožnilo štandardný priebeh duelu," zverejnila Španielska futbalová federácia (RFEF).

Valencia v utorok potvrdila, že polícia identifikovala troch fanúšikov podozrivých z prejavov nenávisti. Priznala mieru zodpovednosti, no odmietla, že by jej fanúšikovia boli výlučne rasisti. "V súvislosti s touto udalosťou sa zverejnilo veľa dezinformácií. Duel proti Realu Madrid sa vysielal naživo a bolo zreteľné, že nie celý štadión je rasistický. FC Valencia pristupuje k tomuto problému s plnou vážnosťou. Rasizmus nemá miesto v našej spoločnosti."

Klub považuje trest za prísny. "Je to nefér, výška trestu je neprimeraná. Navyše rozhodnutie vykonala RFEF na základe dôkazov, ktoré sú v rozpore s tvrdeniami polície i La Ligy. Klub nevidel a nedostal možnosť sa k nim vyjadriť pri vypočutí," zverejnil FC Valencia podľa DPA.

Udalosť nabrala aj politický rozmer. Rasizmus voči Viniciusovi odsúdili aj vrcholní politickí predstavitelia v Brazílii. V Sao Paule sa konala aj demonštrácia pred španielskym konzulátom.