Vinícius povedie špeciálny výbor proti rasizmu, FIFA chce prísne tresty a právne kroky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vinícius povedie špeciálny výbor proti rasizmu, FIFA chce prísne tresty a právne kroky

Vinícius Junior počas štvrtkovej tlačovej konferencie.
Vinícius Junior počas štvrtkovej tlačovej konferencie.Reuters
Útočník Realu Madrid Vinícius Júnior (22) povedie špeciálny výbor FIFA pre boj proti rasizmu zložený z hráčov, ktorý navrhne prísnejšie tresty za diskriminačné správanie vo futbale, povedal vo štvrtok prezident Gianni Infantino (53).

Brazílčan bol v máji počas zápasu Madridu vo Valencii rasisticky urážaný fanúšikmi, čo bol desiaty takýto incident, ktorý La Liga v tejto sezóne nahlásila prokuratúre. Infantino uviedol, že FIFA bude okrem uplatňovania disciplinárnych a súťažných trestov podnikať aj právne kroky proti vinníkom v krajinách, kde sa rasizmus na futbalových zápasoch vyskytuje.

"Už nebude existovať futbal s rasizmom. Zápasy by sa mali okamžite zastaviť, keď sa to stane. Stačí," povedal Infantino vo štvrtok po stretnutí s Viníciusom a brazílskym národným tímom, ktorý v sobotu hrá v Barcelone s Guineou v rámci kampane proti rasizmu vedenej Brazílskou futbalovou federáciou (CBF).

"Požiadal som Viníciusa, aby viedol skupinu hráčov, ktorá predstaví prísnejšie tresty proti rasizmu. Neskôr ich zavedú všetky futbalové orgány na celom svete. Musíme vypočuť hráčov a to, čo potrebujú, aby sme mohli pracovať v bezpečnejšom prostredí. Myslíme to veľmi vážne," uviedol najvyšší činovník FIFA a pokračoval:

"Potrebujeme tvrdšie tresty. Už nemôžeme tolerovať žiadny rasizmus vo futbale. Ako prezident FIFA cítim, že som sa o tom musel osobne porozprávať s Viníciusom."

Prezident FIFA Gianni Infantino oznamuje tento krok
Reuters

BOJ PROTI RASIZMU

La Liga a Španielsky futbalový zväz (RFEF), najvyššie futbalové orgány v krajine, sú pod tlakom, aby urobili viac v boji proti rasizmu po tom, čo ofenzívny hráč Realu získal podporu z celého sveta po urážkach, ktoré zažil vo Valencii.

"Som ohromený a vďačný za obrovskú podporu, ktorej sa mi dostalo. Dáva mi to ešte viac sily pokračovať v tom, aby deti tmavej pleti, ktoré prídu po mne a ktoré možno nemajú takú silu a odolnosť ako ja, nemuseli znášať podobné zneužívanie," nechal sa počuť rýchlonohý futbalista a dodal:

"Infantino mi dnes prišiel vyjadriť podporu a požiadal ma o radu, ktorí hráči by podľa mňa mali byť vo výbore. Myslím si, že je to dôležité a potrebné, prijímam to."

Infantino však zdôraznil, že na odstránenie diskriminácie vo futbale by sa mali prijať opatrenia na celom svete a že aj politické orgány a miestni prokurátori v každej krajine musia rasizmus riešiť s väčšou rozhodnosťou:

"Rasizmus, žiaľ, nie je problém, ktorý existuje len v Španielsku. Je zakorenený v mnohých ďalších krajinách. Preto musíme prijať spoločné opatrenia na boj proti nemu na celom svete. Akt rasizmu je trestným činom. Odteraz bude FIFA podnikať právne kroky aj s miestnymi orgánmi, pripojíme sa k sťažnostiam podaným v miestnej justícii."

Rodák zo Švajčiarska chce spoluprácu s dostupnými orgánmi na odstránenie rasizmu nielen z futbalových štadiónov.

"Nie je možné to ďalej tolerovať. Potrebujeme pomoc a podporu úradov, pretože rasistov treba identifikovať, zadržať a doživotne im zakázať vstup na všetky štadióny na svete. Nielen na štadiónoch, ale aj na sociálnych sieťach. Je to tiež veľmi vážne a potrebuje to rovnaký trest," vysvetlil.