Barca môže potvrdiť postup zo skupiny. Zradí ju nekonzistentnosť výkonov?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Barca môže potvrdiť postup zo skupiny. Zradí ju nekonzistentnosť výkonov?

Xavi chce s Barcelonou uspieť v Lige majstrov.
Xavi chce s Barcelonou uspieť v Lige majstrov.AFP
Po dvoch rokoch trápenia v skupinovej fáze Ligy majstrov má Barcelona v utorok v Hamburgu proti Šachtaru Doneck šancu potvrdiť svoju účasť vo vyraďovacích bojoch. Proti môže byť kolísavá forma, ktorú v ostatných týždňoch "blaugranas" predvádzajú.

Nekonzistentnosť výkonov

Španielski majstri si môžu zaistiť postup štvrtým víťazstvom v rade v skupine H, čo sa im nepodarilo od 2021, keď ich v osemfinále vyradil Kylian Mbappé z Paríža Saint-Germain. Barcelona sa od príchodu Xaviho v novembri toho istého roku nepochybne zlepšila a v minulom ročníku to potvrdila na domácej pôde, keď získala titul La Ligy. V Európe sa stále trápi a v jej hre chýba iskra, ktorú by si mnohí, vrátane trénera, želali. 

Postupné víťazstvá 5:0 s Realom Betis v lige a Royalom Antverpy v Lige majstrov v septembri boli doterajším vrcholom klubovej sezóny, ale na podobne ofenzívny futbal hráči nedokázali nadviazať. Ani si udržať konzistentnosť výkonov. 

Napriek tomu, že v októbri Katalánci zdolali doma Šachtar 2:1, zápas takmer nedotiahli do víťazného konca. V záverečnej fáze tŕpli, keď sa Ukrajinci dostali do tlaku a nemali ďaleko od vyrovnania. O tri dni neskôr prišlo bájne El Clásico. Prakticky sa príbeh zopakoval. İlkay Gündoğan otvoril skóre, ale Jude Bellingham dvomi zásahmi vrátil tri body Realu Madrid.

Počas uplynulého víkendu Barcelona porazila Real Sociedad 1:0 na jeho pôde, aj keď sa celé stretnutie bránila. V nadstavenom čase ju vykúpil obranca Ronaldo Araújo. "Futbal niekedy nemá logiku," povedal Xavi a priznal, že tím musí byť viac sebakritický.

Xaviho futbal má ďaleko od vrcholu tímu pod vedením Pepa Guardiolu, keď bol kľúčovým hráčom, alebo dokonca od dynamických výkonov, vďaka ktorým vyhrali Ligu majstrov v roku 2015 s Luisom Enriquem na čele. Šéf terajšej lavičky sa už skôr vyjadril, že v modernej ére nie je možné byť taký dominantný ako za jeho hráčskych čias, ale jeho mužstvo sa určite neprestane snažiť napodobniť svojich predchodcov.

Neprijateľný výkon

Čo podľa Xaviho nemožno pripustiť, je nevýrazný výkon ako proti Realu Sociedad v San Sebastiáne.

"Dnešok je príkladom toho, čo nesmieme robiť, predovšetkým čo sa týka intenzity - to je niečo neprijateľné," povedal 43-ročný lodivod novinárom. "To sa nemôže stať. Avšak vyhrať a vyhrať, keď nehráme dobre, je niečo, čo robí tím majstrovským," doplnil.

V druhom dejstve duelu proti Sociedadu sa po zranení vrátil stredopoliar Pedri, ktorý naposledy hral v auguste. Práve od jeho uzdravenia si kormidelník sľubuje plynulejší prechod.  "Pedri zmení tvár tímu. Jeho návrat je veľmi dobrou správou pre neho aj pre mužstvo," podotkol. 

Robert Lewandowski sa taktiež vrátil po zranení členka do Clásica. V súboji sa predstavil rovnako z pozície striedajúceho hráča, ale výraznejšie sa na hre nepodpísal. Návrat do Nemecka, kde hviezdil s Bayernom Mníchov a Borussiou Dortmund, by mohol byť pre neho ideálny, aby si zaspomínal na staré časy - Barcelone chýba jeho smrtiace zakončenie.

Xavi sa tiež môže odkloniť od formácie s tromi strednými obrancami, ktorú použil v posledných dvoch zápasoch a ktorej cieľom je zrejme uľahčiť Joaovi Cancelovi plnenie defenzívnych povinností. Ofenzívny portugalský pravý obranca má veľký prínos smerom dopredu, ale v prvých mesiacoch v klube bol nevýrazný smerom dozadu.

Forma oboch tímov.
Forma oboch tímov.Flashscore

Katalánsky tréner zatiaľ nenašiel systém, na ktorý by sa mohol pravidelne spoliehať, čo možno prispieva k nekonzistentnosti. Nie je tiež jasné, aká je najlepšia zostava Barcy, keď sú všetci fit - množstvo stredopoliarov a talenty Lamine Yamal a Fermín López spôsobujú Xavimu vrásky na čele pri výbere, aj keď len pozitívne.

Ak sa "blaugranas" podarí potvrdiť v Nemecku postup zo skupiny, bude mať Xavi Hernández dostatok času, dve kolá pred koncom skupinovej fázy, aby si urobil v zostave poriadke a našiel ideálne zoskupine pred oveľa dôležitejšími stretnutiami vo vyraďovacej časti. 

Šachtar - FC Barcelona (utorok, 18:45)