Barcelona nad sily Lobotkovcov. Katalánci si zahrajú prvé štvrťfinále po štyroch rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona nad sily Lobotkovcov. Katalánci si zahrajú prvé štvrťfinále po štyroch rokoch
Omladená Barcelona si vybojovala štvrťfinále Ligy majstrov.
Omladená Barcelona si vybojovala štvrťfinále Ligy majstrov.Profimedia
Po neúspešných troch sezónach v európskom futbale si Barcelona v odvete osemfinále Ligy majstrov vybojovala proti Neapolu po víťazstve 3:1 prvú štvrťfinálovú účasť od ročníka 2019/2020.

Barcelona - Neapol 3:1

Už pred výkopom mali Katalánci jednu veľkú motiváciu. Ani v jednom z predchádzajúcich štyroch zápasov vo vyraďovacej časti Champions League totiž nevyhrali (0-2-2). Paradoxne, séria sa ťahala od poslednej výhry s Neapolom 3:1 v osemfinálovej odvete v sezóne 19/20. Nikdy predtým nezostali v piatich súbojoch bez triumfu. Xavi Hernández sa s jeho základnou zostavou zapísal do historických análov vyraďovačky, keďže od úvodu dal ako prvý priestor dvom hráčom vo veku 17 a menej rokov - Lamine Yamal (16 rokov a 243 dní), resp. Pau Cubarsí (17 rokov a 50 dní). 

Blaugras nechceli nechať nič na náhodu a na konci úvodnej pätnásťminútovky predviedli expresnú dvojminútovku, počas ktorej hosťujúci brankár Meret vyťahoval loptu spoza svoj chrbát hneď dvakrát. Najskôr sa po práci Raphinhu a jeho prihrávke zvnútra šestnástky presadil Fermín López - 1:0. O pár sekúnd na to predviedol brazílsky krídelník ďalšiu rýchlu akciu, keď potiahol protiútok. Zakončil ho do ľavej žrde, ale z druhej vlny bol na presnú dorážku pripravený Cancelo - 2:0. 

Od apríla 2009 (proti Bayernu v 12. minúte) viedla Barcelona premiérovo takto skoro v Lige majstrov o dva góly. Nejeden fanúšik si povedal, že to je úvod ako zo sna a dokonalá rana pre obhajcu talianskej ligy.

Štatistika odvety v Barcelone.
Štatistika odvety v Barcelone.Opta by StatsPerform

Lenže Partenopei sa nezložili. Práve naopak, ožili, pridali do kroku a v 30. minúte znížil obranca Rrahmani, keď zužitkoval prihrávku Politana - 2:1. V rámci Serie A je v kalendárnom roku 2024 najgólovejším obrancom (3). 

Začal sa hon na domácich, ale tí ustáli viacero nebezpečných náznakov Neapolu. A tak prišiel trest v 83. minúte. Lewandowski svojím 96. zásahom v milionárskej súťaži rozjasal svoju lavičku a potvrdil postup Kataláncov do štvrťfinále - 3:1. V ostatnom trinástom súboji vo vyraďovacej fáze strelil trinásty presná zásah. Okrem toho na šesť asistoval.  

Futbalisti Blaugranas v európskom dvojzápase proti Partenopei v histórii neprehrali (3-3-0). Zároveň potvrdili výbornú formu na vlastnom trávniku. Z ostatných sedemnástich vyraďovacích duelov vyhrali štrnásty (14-2-1). Naopak, Francesco Calzona zaznamenal prvú prehru s jeho novými zverencami. Neapol na španielskej pôde nezvládol šiesty z posledných siedmich stretov (1-0-6). Slovenský reprezentant Stanislav Lobotka odohral plnú minutáž.