Calzona pri debute na lavičke Neapola nedovolil vyhrať Barcelone. Do odvety vezie remízu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Calzona pri debute na lavičke Neapola nedovolil vyhrať Barcelone. Do odvety vezie remízu
Osimhen zachraňoval remízu.
Osimhen zachraňoval remízu.AFP
Štadión Diega Armanda Maradonu netrpezlivo očakával premiéru Francesca Calzonu (55) na lavičke Neapola. Priaznivci s prvým dejstvom spokojní neboli, no po zmene strán ich potešil Osimhen, ktorý zariadil do odvety remízu 1:1. Skóre otváral Poliak Lewandowski.

Neapol - Barcelona 1:1  

Duel pútal už po zverejnení základných zostáv. Na domácej strane šéfoval lavičke premiérovo Francesco Calzona, ktorý má vo svojom popise práce aj národný tím Slovenska. Po Interi (03/04) a Ríme (04/05) sa "Partenopei" stali tretím talianskym klubom, ktorý mal v jednej edícii Champions League troch rôznych trénerov.

Okrem toho sa premiérovo v roku 2024 predstavil priaznivcom kanonier Victor Osimhen. Na opačnej strane zlomil ďalší rekord Lamine Yamal. V 16 rokoch a 223 dňoch nastúpil od úvodu ako najmladší v histórii vo vyraďovacej časti Ligy majstrov. V najprestížnejšej klubovej súťaži v Európe sa oba celky proti sebe postavili v piatom vzájomnom súboji. Predchádzajúce štyri zvládla všetky lepšie Barcelona.

Štatistický pohľad na súboj.
Štatistický pohľad na súboj.Opta by Stats Perform

Vstúpila lepšie aj do stredajšieho. Prakticky celý prvý polčas držala súpera ďaleko od svojej brány. Nedovolila mu ani raz vystreliť do priestoru troch žrdí ter Stegena. Nemec zaznamenal v Lige majstrov 81. štart, ktorým prekonal Daniho Alvesa a zaradil sa na druhú priečku za Lionela Messiho v počte zápasov (149). Katalánci čelili nula pokusom premiérovo od decembra 2016, keď udržali pod kontrolou Mönchengladbach. Vo vyraďovacej časti sa pozrieme ešte hlbšie a to do roku 2011. Vtedy sa nepodarilo ohroziť bránu Barcy jej najväčšiemu rivalovi Realu Madrid.

Po zmene strán sa s naplnením hodiny hry do streleckej listiny zapísal Robert Lewandowski. Poliak sa dočkal presného zásahu po štyroch stretnutiach. Zároveň, v 35 rokoch a 184 dňoch, sa stal najstarším strelcom Barcelony v play-off najprestížnejšej klubovej súťaže. Doterajší rekord držal Lionel Messi (33 rokov, 259 dní) z marca 2021 proti PSG. 

Lenže kým v prvom dejstve boli "calzonovci" neškodní, v tom druhom začali hrýzť. Hrali sebavedomejšie, viac si dovolili a v 75. minúte sa dočkali odmeny. Z jedine strely na bránu. Victor Osimhen rozjasal domáce tribúny vyrovnávajúcim gólom. Nigérijčan sa radoval zo šiesteho domáceho zásahu v šiestom strete Ligy majstrov. Slovenský reprezentant Stanislav Lobotka odohral celých 90 minút.

"Blaugranas" tak natiahli svoju mizernú sériu prvých osemfinálových duelov. V posledných šiestich nedokázali zvíťaziť. Naposledy sa im to podarilo v ročníku 15/16 proti Arsenalu vďaka dvom gólom Messiho. Odveta je na programe 12. marca v Barcelone.