LM očami slovenského analytika: PSG sa bez Messiho posunulo. Tuchel je ideálny kouč na play-off

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
LM očami slovenského analytika: PSG sa bez Messiho posunulo. Tuchel je ideálny kouč na play-off
Podľa analytika Mareka Kabáta rastie v PSG zaujímavý projekt.
Podľa analytika Mareka Kabáta rastie v PSG zaujímavý projekt.Profimedia
Napíše Real Madrid ďalší veľký príbeh alebo jeho šancu na zisk 15. titulu v Lige majstrov utne Bayern pod diktatúrou Thomasa Tuchela (50)? Aké šance má Borussia Dortmund proti obrodenému PSG bez Lionela Messiho (36)? Semifinále Champions League v rozhovore pre Flashscore Správy rozobral slovenský dátový analytik a konzultant spoločnosti StatsBomb Marek Kabát.

Ako vás baví aktuálne play-off Ligy majstrov? 

"Asi ako každý rok. Stoja proti sebe špičkové tímy, európska kvalita. Nie sú medzi nimi také rozdiely. Štvrťfinálové zápasy boli pre divákov veľmi atraktívne. Zaujalo ma, že vo viacerých prípadoch zvíťazil pragmatický prístup. Teraz nemám na mysli iba Real, ale napríklad aj Bayern. Na jednej strane bola "guardiolovská" škola, kde bol fokus na herný prejav a kontrolu, zatiaľ čo na druhej flexibilnejší prístup Ancelottiho či Tuchela. Druhý variant je oveľa vhodnejší na pohárové duely a vyplatilo sa im to."

Prečo sa podľa vás z osemfinále nedostal ďalej ani jeden z troch talianskych tímov?

"Nepovedal by som, že nie sú konkurencieschopné, ale napríklad Inter ma vyložene prekvapil, že sa nedostal ďalej. Je to veľmi nedocenený tím, v aktuálnej sezóne Serie A dominuje, veril som, že uspeje aj v Lige majstrov, ale opäť sa ukázalo, že v play-off hrajú veľkú úlohu rôzne vplyvy."

Predpokladám, že najzáživnejší duel bol pre vás ten medzi Realom a Manchestrom City. Súhlasíte? 

"Pre mňa to bolo predčasné finále. Prvý zápas bol oslavou futbalu, druhý už bol ovplyvnený pragmatickým prístupom Realu."

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Postúpil Real vďaka šťastiu? Malo City veľkú smolu? 

"Riešiť ich dva zápasy z pohľadu dát je nešťastné, pretože vždy by malo ísť o väčšiu vzorku. Avšak je zrejmé, že Manchester mal prevahu a zaslúžil si postup. Ale v rámci jedného zápasu je miera náhody fakt veľká. Real potreboval veľké množstvo šťastia, ale na druhú stranu sa mu darilo uspieť proti City aj s nízkym blokom. Počas sezóny sa objavili názory, že Real má problémy s obranou, ale v tomto zápase ukázal, že dokáže ubrániť top ofenzívu, možno jednu z najlepších na svete."

Skúste to priblížiť z pohľadu analytika. 

"Videli sme dva odlišné duely. Je extrémne zaujímavé sledovať, aký je Real flexibilný a do akej miery jeho hráči dokážu variovať svoj herný štýl a prispôsobiť sa taktike. Ancelotti je v tom dlhodobo jeden z najlepších trénerov, ktorý vie maximalizovať svoje silné stránky, využiť slabiny súpera a prispôsobiť sa štýlu oponenta. Takže môžeme Real vidieť hrať maximálne ofenzívne, kontrolovať zápas, ale nerobí mu problém ísť do nízkeho bloku proti City a brániť."

Pritom to vôbec nie je mužstvo stavané na takýto spôsob hry. Čím si to vysvetľujete? 

"Je to sila tímu a trénera, že dokážu hrať rôznymi spôsobmi. V tomto bol Ancelotti vždy silný. Vie si vyhodnotiť svoje možnosti. Vidíme to aj na zaradení Judea Bellinghama do zostavy - našli mu ideálnu pozíciu, upravili preňho rozostavenie."

Hviezdou zápasu bol brankár Andrij Lunin. Čo o ňom hovoria údaje?

"V lige má veľmi kvalitné čísla. Keď ho porovnáme s Kepom, tak je výrazne lepší v zastavovaní striel aj centrovaných loptách. V Lige majstrov má trochu horšie čísla, ale to je menšia vzorka, ktorá to skresľuje. Dáta ale potvrdzujú, že ide o veľmi luxusnú dvojicu a je to plnohodnotný záskok za zraneného Thibauta Courtoisa. Slabinu vidím možno v hre nohami. Nie som si úplne istý, že je to brankár, ktorý vie perfektne rozohrávať a pasuje do tímu, ktorý chce držať loptu, kombinovať od gólmana. Tam predsa len mám otázniky."

Aké bude semifinále medzi Realom a Bayernom? 

"Real bude aktívnejším tímom v oboch zápasoch. Bude to výrazne odlišné od Manchestru City. Tuchel je viac pragmatickejší a defenzívnejší tréner ako Ancelotti. Arsenal vyradil paradoxne tým, čo mu je vyčítané celú sezónu, teda menej atraktívnejším futbalom a väčším fokusom na obranu."

To sa však vyplatilo.

"Áno, Arsenal sa vôbec nedokázal presadiť. Za oba duely nazbieral xG 1,4, čo je veľmi málo. Tuchel je napriek silnej kritike ideálnym koučom do pohárových zápasov. Z tohto hľadiska bude Real čakať úplne iný protivník."

Kadiaľ vedie cesta k úspechu pre oba tímy?

"Ak bude Real hrať viac útočne a vo vyššom postavení, Bayern môže hroziť z ofenzívnych protiútokov. V prípade Bayernu si myslím, že je otázka, ako si s Realom poradí, pretože v mojich očiach je kvalitatívne horší, a to aj na individuálnej úrovni. Budú si musieť pomôcť taktikou a tímovým výkonom. Na druhú stranu nechcem zhadzovať Bayern, pretože jeho bodový priemer v Bundeslige by stačil na titul v každej z posledných piatich sezón. Doplatil na to, že Leverkusen mal pod Xabim Alonsom výnimočnú sezónu, ktorá sa bude ťažko opakovať."

Štatistiky odvetného zápasu Bayern – Arsenal.
Štatistiky odvetného zápasu Bayern – Arsenal.Opta by Stats Perform

V druhom semifinále proti sebe nastúpia PSG a Dortmund. Čo očakávate od tohto duelu? 

"Paríž je jasný favorit. Dortmund zatiaľ v Lige majstrov nemusel vyradiť žiadny top tím. Síce postúpil z ťažkej skupiny, ale v oboch zápasoch s PSG bol horší. V play-off mali PSV Eindhoven a Atlético, ktorí podľa mňa nepatria k absolútnej špičke. V Bundeslige majú veľké problémy s obranou. Majú najhoršie inkasované xG za posledné roky. Pre Paríž je kľúčom k úspechu kontrolovať zápas a nepúšťať sa s Borussiou do prestrelky, ako to urobilo Atlético. Ak to PSG zvládne, tak jeho individuálna kvalita je na takej úrovni, aby oba zápasy zvládlo a postúpilo do finále."

Ako vyzerá súčasné PSG bez Lionela Messiho a Neymara?

"Dosť rozdielne. Paríž zmenil herný prejav. Je to viac do súčasného moderného futbalu, sú viac priamočiari. Majú schopnosť ísť rýchlo do prechodu, nespoliehajú sa len na postupný útok. Najväčší rozdiel je v defenzíve. Je poznať posun k agresívnejšiemu prístupu v rámci tlaku na súpera a výšky postavenia obrany, čo s Messim a Neymarom nebolo možné. Hoci sú obaja geniálni futbalisti, tak pri hre bez lopty tím výrazne limitovali."

Hodí sa tréner Luis Enrique do tímu?

"Je tam vidieť nesporný rozdiel v hernom prejave, ale ono to bolo nevyhnutné, pretože Messi s Neymarom odišli a v lete odchádza aj Mbappé. Zrazu to vyzerá, že by v Paríži konečne mohli budovať tím s dlhodobou stratégiou, ktorá je zameraná na správne hráčske profily, šírku kádra a nie iba na povesť jednotlivých hráčov."

Inými slovami to po rokoch začína dávať zmysel? 

"Jednoznačne. Majú veľmi kvalitný káder, ktorý je navyše dostatočne široký. Nahradiť Mbappého bude ťažké, skôr nemožné. PSG sa určite bude snažiť za neho niekoho priviesť, ale aj tak sú v tom tíme veľmi zaujímavé mená s veľkým potenciálom."

Ktoré to sú?

"Veľmi podarený príchod bol Ousmane Dembélé, ktorý je kľúčový z hľadiska herných činností a je veľmi dominantný vo finálnej tretine. Zaujímavý je Barcola. Na lavičke sú Kolo Muani či Goncalo Ramos. Obaja silní hráči v ofenzíve. V zálohe vyčnieva Vitinha, ktorý má výbornú sezónu. Potom je tam ešte len 18-ročný Zaïre-Emery, ktorý je extrémny talent."

Kto sa podľa vás stretne vo finále na štadióne Wembley? A čo by medzi nimi vo finále rozhodlo?

"Moji favoriti sú Real a PSG. O Paríži som už hovoril a v prípade Realu ide o to, že ak nás história niečo naučila, tak že je veľmi hlúpe nefavorizovať Real v Lige majstrov. Pre Paríž by bolo najväčšou výzvou vyrovnať sa so skúsenostiami, ktoré káder Realu má. Hoci sa jeho tím postupom času mení a prichádzajú iní hráči, tak kľúčová os na čele s Kroosom a Modričom v tíme stále je. Navyše Ancelotti preukazuje, že aj s inými hráčmi vedia v Lige majstrov dosiahnuť úspech. PSG by muselo nájsť taktiku ako maximalizovať prednosti svojich ofenzívnych hráčov vo finálnej tretine. O Mbappém sa nemusíme baviť, ale ide o ostatných hráčov."