Newcastle s Dúbravkom v Európe končí, PSG postupuje. Barcelona prehrala, žiarili tínedžeri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Newcastle s Dúbravkom v Európe končí, PSG postupuje. Barcelona prehrala, žiarili tínedžeri
Aktualizované
Takto inkasoval Dúbravka prvý gól.
Takto inkasoval Dúbravka prvý gól.Profimedia
Futbalisti PSG remizovali na ihrisku Borussie Dortmund 1:1 a tento výsledok im stačil na postup do osemfinále Ligy majstrov. V základnej F-skupine obsadil francúzsky šampión druhé postupové miesto zásluhou lepších vzájomných zápasov pred AC Miláno. Štvrtý skončil Newcastle prehral doma s milánskym AC 1:2 a v pohárovej Európe dohral. Hráči Manchestru City vyhrali aj šiesty zápas v základnej skupine G a rovnako ako Real Madrid ukončili skupinovú fázu Ligy majstrov s plným počtom 18 bodov.

Skupina E

Atlético - Lazio 2:0

V Madride sa hral priamy súboj o prvé miesto v tabuľke, ktorý ovládlo Atlético a do jarnej fázy pôjde z výhodnejšej pozície ako Lazio. Rozhodol Griezmann, ktorý je s Hojlundom, Moratom a Haalandom na čele tabuľky strelcov Ligy majstrov, každý sa presadil päťkrát.

Celtic - Feyenoord 2:1

Slovenský obranca Dávid Hancko nechýbal v základnej zostave Feyenoordu. Jeho krajan Leo Sauer bol iba na lavičke náhradníkov a nenastúpil. Holandský tím už mal istotu tretieho miesta, nič na tom nezmenila ani prehra na pôde Celticu, ktorý končí štvrtý.

Konečná tabuľka skupiny E.
Konečná tabuľka skupiny E.Flashscore

Skupina F

Borussia Dortmund - PSG 1:1

Slovenský obranca Milan Škriniar nechýbal v základnej zostave PSG. V prvom polčase to bol z oboch strán festival zahodených šancí. Mbappé mal najväšiu, obišiel aj brankára, avšak pokus smerujúci do prázdnej brány mu sklzom neskutočne vykopol Sule. Skóre otvoril Adeyemi, vyrovnal Warren Zaire-Emery. Sedemnásťročný záložník strelil premiérový zásah v LM, pričom na konte má v piatich dueloch aj tri asistencie. "Skupina smrti" bola aj vzhľadom na druhý zápas zamotaná až do poslednej minúty nadstavenia. Ďalším faktorom bol pre ofsajd neuznaný gól Mbappého. Parížania nakoniec postupujú s druhého miesta, no majú zhodný počet ôsmich bodov ako tretie AC Miláno. Dortmund je prvý.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Newcastle - AC Miláno 1:2

Slovenský brankár Martin Dúbravka napriek správam o jeho zdravotnom stave figuroval v základnej zostave Newcastlu. "Straky" začali výborne, pretože krásne sa presadil Joelinton a Lewis Miley sa vo veku 17 rokov a 226 dní stal najmladším Angličanom s asistenciou v Lige majstrov. Po zmene strán však vyrovnal Pulišič a Chukwueze otočil výsledok po minúte na ihrisku. Newcastle končí štvrté a jarná fáza európskych pohárových súťaží sa ho nebude týkať. AC Miláno v hodine dvanástej prešlo aspoň do Európskej ligy. Newcastle je po Blackburne (1995/96), Manchestri United (1995/96, 2023/24) a Manchestri City (2012/13) iba štvrtým anglickým tímom, ktorý skončil na poslednom mieste skupiny Ligy majstrov.

Konečná tabuľka skupiny F.
Konečná tabuľka skupiny F.Flashscore

Skupina G

Crvena Zvezda - Manchester City 2:3

Keďže Manchester City mal istotu prvého miesta a jeho kalendár je poriadne nabitý, tak tréner Guardiola dal priestor aj menej vyťažovaným hráčom. Do základnej zostavy sa dostal Micah Hamilton, ktorý zažil debut v seniorskom futbale. Okamžite sa dokonca zapísal do listiny strelcov, otvoril skóre. Stal sa piatym najmladším Angličanom, ktorý sa presadil pri svojom debute v Lige majstrov.

Na hrote hral druhý raz v sezóne od začiatku mladík Oscar Bobb, zasiahol do celkovo deviateho stretnutia. Nór skóroval po zmene strán a rovnako to bol pre neho premiérový zásah za áčko "Cityzens". Už svoju tretiu asistenciu počas tejto skupinovej fázy zaznamenal Lewis. Na záverečnú štvrťhodinu naskočil aj osemnásťročný španielsky záložník Mahamadou Susoho.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Bol pri inkasovanom góle v podaní Hwanga, ktorého našiel bývalý trenčiansky krídelník Bukari. V závere si ponúknutú penaltu zobral na starosť netradičný autor Kalvin Phillips a premenil ju. Bol to jeho premiérový gól za Manchester City a na klubovej úrovni prvý od augusta 2021, kedy sa trafil ešte za Leeds. Počas júna tohto roka však skóroval za národný tím Anglicka do siete Macedónska.

Manchester City napriek zásahu Kataia z nadstavenia napodobnil Real Madrid a stal sa druhým tímom, ktorý základnú skupinu Ligy majstrov ukončí s plným počtom 18 bodov, čo sa mu podarilo prvý raz v histórii, ale na čele štvorčlennej skupiny sa umiestnil už siedmy raz po sebe. Srbská Crvena Zvezda končí s jediným bodom na poslednej priečke skupiny.

RB Lipsko - Young Boys Bern 2:1

V prvom polčase gól nepadol, za to počas piatich minút na začiatku druhého dejstva videli diváci hneď tri. Skóre otvoril Šeško, na ktorého reagoval Ebrima Colley a stal sa prvým hráčom z Gambie, ktorý sa presadil v Lige majstrov. V tejto súťaži tak skórovali futbalisti zo 108 rôznych krajín. Forsberg ale vrátil vedenie favoritovi. Lipsko už pred týmto stretnutím malo istotu druhého miesta. Young Boys Bern z tretej priečky putuje do jarnej fázy Európskej ligy.

Konečná tabuľka skupiny G.
Konečná tabuľka skupiny G.Flashscore

Skupina H

Royal Antverpy - FC Barcelona 3:2

Antverpy prehrali všetkých päť predošlých stretnutí a už nemali možnosť dostať sa z posledného miesta, ale rozlúčili sa výhrou proti Barcelone, ktorá zároveň mala istotu prvej priečky. V Belgicku to bol večer tínedžerov, keďže Lamine Yamal sa vo veku 16 rokov a 153 dní vďaka asistencii stal najmladším hráčom, ktorý v Lige majstrov priamo prispel ku gólu. 

Domáci Arthur Vermeeren vsietil svoj prvý presný zásah v LM, prispel už na tri góly a spomedzi násťročných futbalistov je na tom najlepšie v tejto sezóne celej súťaže. Na svoj prvý zápas v seniorskom futbale nastúpil dokonca v základnej zostave sedemnásťročný pravý obranca Hector Fort. Na záverečné minúty prišiel Marc Guiu a rovnako ako koncom októbra v La Lige skóroval, bol to jeho druhý štart v LM.

Nakoniec sa ale hrdinom stal sedemnásťročný George Ilenikhena, ten sa o víťazný gól postaral v tretej minúte nadstavenia.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

FC Porto Šachťar - Doneck 5:3

Porto v priamom súboji o druhé miesto splnilo pozíciu favorita, pretože zažiaril Galeno, ktorý v prvom polčase dva góly strelil a v druhom na ďalšie dva asistoval. Stopér Pepe prekonal svoj vlastný rekord, keďže pred mesiacom sa stal najstarším hráčom, ktorý strelil gól v Lige majstrov. Teraz tento zápis ešte "vylepšil". Šachťar si tak zahrá na jar Európsku ligu.

Konečná tabuľka skupiny H.
Konečná tabuľka skupiny H.Flashscore

Žreb osemfinále sa uskutoční v pondelok (18.12. o 12:00) vo švajčiarskom Nyone. Tímy z prvých miest sa postavia proti mužstvám na druhých priečkach. V tejto fáze sa ešte nemôžu stretnúť dva kluby z rovnakej krajiny a ani celky, ktoré boli spolu v skupine.

Tímy na prvých miestach: Bayern, Arsenal, Real Madrid, Real Sociedad, Atlético Madrid, Dortmund, Manchester City, Barcelona

Tímy na druhých miestach: Kodaň, PSV Eindhoven, Neapol, Inter, Lazio, PSG, Lipsko, Porto

Tímy na tretích miestach (EL): Galatasaray, Lens, Braga, Benfica, Feyenoord, AC Miláno, YB Bern, Šachťar Doneck

Tímy na štvrtých miestach: Manchester United, Sevilla, Union Berlín, Salzburg, Celtic, Newcastle, Crvena Zvezda, Antverpy