Oslabená Barcelona prišla o Araúja aj Xaviho, Mbappé dokonal skvelý obrat Parížanov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Oslabená Barcelona prišla o Araúja aj Xaviho, Mbappé dokonal skvelý obrat Parížanov
Mbappé a PSG sa môžu pripravovať na semifinále Ligy majstrov.
Mbappé a PSG sa môžu pripravovať na semifinále Ligy majstrov.Profimedia
Futbalisti PSG vyhrali v odvetnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov na pôde Barcelony 4:1 a napriek domácej prehre 2:3 sa tešia z postupu do semifinále. Veľmi zaujímavé stretnutie prinieslo hneď niekoľko červených kariet.

Barcelona - PSG 1:4

/prvý zápas 3:2, postupuje PSG/

Slovenský obranca Milan Škriniar rovnako ako pred týždňom nebol v základnej zostave PSG, ale iba na lavičke. Hosťom sa však vrátil Achraf Hakimi, ktorý si naposledy odpykával trest za žlté karty. Do základu Barcelony po zranení prvý raz od začiatku marca naskočil Pedri.

Prvýkrát vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov sa stalo, aby do jedného zápasu nastúpili traja hráči vo veku 18 rokov alebo menej, postarali sa o to Lamine Yamal, Pau Cubarsí a Warren Zaïre-Emery.

Na dvojzápas proti parížskemu tímu si formu skvele načasoval Raphinha, pretože po dvoch góloch v Parku Princov otvoril skóre aj tentoraz, presadil sa teda tretí raz vo štvrťfinále a zároveň sú to jeho jediné góly v milionárskej súťaži. Iba Karim Benzema strelil počas posledných ôsmich sezón viac gólov do siete PSG v Lige majstrov a to päť.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Brazílčan je prvým hráčom Barcy s tromi zásahmi vo štvrťfinále LM od sezóny 2014/15, keď to takisto proti PSG dokázal Neymar. Druhú asistenciu v LM a premiérovú vo vyraďovačke si pripísal mladý Yamal. 

Dôležitý moment prišiel v 29. minúte, keď Barcola takmer išiel sám na bránu. Tesne pred šestnástkou ho faulom zastavil Ronald Araújo a videl červenú kartu, prvú v LM. Xavi zareagoval tým, že stiahol Yamala a do hry naskočil skúsený stopér Iňigo Martínez.

Hostia vyrovnali zhruba po desiatich od tohto momentu, rovnako ako naposledy sa presadil bývalý katalánsky hráč Ousmané Dembélé, ktorý vo vyraďovačke LM skóroval do siete Barcelony rovnaký počet gólov ako strelil za ňu, teda zhodne po dva. Francúz sa presadil len tretí raz v sezóne.

Presným pasom ho našiel mladý krídelník Bradley Barcola, ktorý hral veľmi dobre a zaknihoval premiérovú asistenciu v LM, pričom sa gólovo presadil v osemfinále. Menoslov prvých troch strelcov bol nakoniec rovnaký ako pred týždňom, keďže skóre otočil strelou z diaľky Vitinha.

Ten zaznamenal deviaty gól vo všetkých súťažiach počas tejto sezóny a zažíva najlepší ročník. Okrem toho má na konte päť asistencií, čo je takisto jeho osobné maximum. Nesmierne zaujímavý priebeh iba naberal na obrátkach. Krátko po zásahu Portugalčana strieľal Gündoğan do žrde a následne bol za nešportové správanie vylúčený Xavi.

Aby toho pre Barcelonu nebolo málo, tak Cancelo vo vlastnom pokutovom území fauloval Dembélého a PSG získalo pokutový kop. Kylian Mbappé prudkou strelou do rohu zvýšil na 3:1 z pohľadu hostí a razom boli v postupovej pozícii Parížania. Jeho druhý zásah definitívne rozhodol.

Hviezdny útočník sa stal prvým hráčom tejto sezóny, ktorý sa dostal na 40 gólov, dokopy ich má už 41. Zároveň v prebiehajúcej sezóne LM zaznamenal osem zásahov a je jej najlepším strelcom. Keď berieme do úvahy všetky góly strelené v rámci vyraďovačky LM v Barcelone, tak Mbappé (4) ich má viac ako Henry, Iniesta, Eto’o, Ronaldinho, Kluivert či Rivaldo.

Mbappé sa znova stal hrdinom PSG.
Mbappé sa znova stal hrdinom PSG.Statsperform

Iba Cristiano Ronaldo (23 v 39 zápasoch) strelil viac gólov na ihriskách súperov vo vyraďovačke LM ako Mbappé (15), ten na to potreboval iba 12 stretnutí. Mbappé je so 48 gólmi už desiatym najlepším strelcom histórie LM, rovnaký počet majú Ibrahimovič (46) a Ševčenko (46), tesne pred ním sú Di Stéfano (49) či Henry (50).

Parížania prvý raz v histórii postúpili z dvojzápasu Ligy majstrov po tom, ako v prvom stretnutí prehrali. Barcelona negatívne zmenila jednu zaujímavú štatistiku, keďže posledných 25 tímov, ktoré vyhrali úvodný duel vonku, doma neprehralo.

Luis Enrique je prvým bývalým trénerom Barcelony, ktorý následne tento klub vyradil z Ligy majstrov. PSG sa dostalo do semifinále LM prvý raz od sezóny 2020/21, keď nestačilo na Manchester City, rok predtým bolo s Bayernom v neúspešnom finále. Súperom PSG v semifinále bude Borussia Dortmund, ktorá vyradila Atlético Madrid.

Barcelona hrala štvrťfinále prvý raz od sezóny 2019/20 a do semifinále nepostúpila od ročníka 2018/19, vtedy vypadla v pamätnom odvetnom stretnutí na Anfielde s Liverpoolom, keďže prehrala 0:4.