Liga majstrov: Sezónu začínal ako trojka, teraz je hrdinom Realu Madrid. Pozoruhodný príbeh Lunina

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Sezónu začínal ako trojka, teraz je hrdinom Realu Madrid. Pozoruhodný príbeh Lunina
Lunin je v tejto sezóne nečakaným hrdinom Realu.
Lunin je v tejto sezóne nečakaným hrdinom Realu.Profimedia
Keď Real Madrid prišiel pred sezónou o svoju brankársku jednotku, fanúšikovia mali obavy, čo sa bude diať. Situácia sa ale úplne otočila po tom, ako šancu dostal pomerne neznámy gólman. Andrij Lunin (25).

Thibaut Courtois sa zranil na tréningu tesne pred štartom ročníka 2023/24. Klub následne na hosťovanie priviedol Kepu z Chelsea. Je to ale Andrij Lunin, dlho prehliadaný brankár, ktorý je hrdinom tejto sezóny. Rodák z ukrajinského Krasnohradu si prešiel tŕnistou a ťažkou cestou, no teraz zbiera plody svojej tvrdej práce.

"Som najšťastnejší človek na svete," vyznal sa po postupe Realu Madrid cez Manchester City. Lunin prestúpil do hlavného mesta Španielska v roku 2018 zo Zorije Luhansk. Prichádzal ako totálne neznámy gólman a mnoho fanúšikov sa čudovalo, ako na neho klub vôbec prišiel. Vtedy však mal iba 19 rokov a všetko pred sebou.

Manchester City - Real Madrid 1:2 pen.

Ukrajinskú ligu chytal pravidelne už od sedemnástich. Po prestupe na Santiago Bernabéu bol až trojkou. Kredit mu výrazne zvýšili MS do 20 rokov, na ktorých ako najlepší brankár šampionátu doviedol Ukrajinu k historickému zlatu. Následne ho Real poslal na hosťovanie do Leganésu, ktorý bojoval o záchranu.

Štatistický pohľad na stredajší zápas.
Štatistický pohľad na stredajší zápas.Statsperform

Očakávalo sa, že bude jednotkou, avšak šancu dostal iba na päť stretnutí. Ďalší ročník začínal vo Valladolide, kde v La Lige nenastúpil vôbec. Preto druhú polovicu sezóny 2019/20 krátkodobo hosťoval v druholigovom Oviede, čo mu pomohlo, nakoľko absolvoval 20 duelov. V lete 2020 sa vrátil späť do Realu, no v rovnako ťažkej pozícii.

Cez Courtoisa v podstate nemal šancu prepracovať sa do základu, počas ďalších dvoch sezón nastúpil v lige iba deväťkrát, aj to väčšinou v čase, keď už na konci o nič nešlo. Všetko ale zmenilo posledné leto. Courtois sa zranil a Lunin okamžite ukázal svoje kvality. Napriek tomu ho z brány vytlačil skúsenejší Kepa.

Po úvodných dvoch vystúpeniach nechytal trinásťkrát v rade. Potom však aj tréner Ancelotti pochopil, čo v podobe Lunina má a získal si jeho plnú dôveru. Teraz je jasné, že Kepa po skončení hosťovania odíde. Ukrajinec predvádza neskutočné výkony a prakticky v každom stretnutí predvedie exkluzívne zákroky.

Lunin zažiaril hlavne proti postupe cez Lipsko, pretože pri výhre 1:0 predviedol až deväť zákrokov, čím vyrovnal rekord klubu v Lige majstrov a hráčov súpera privádzal do zúfalstva. Konštantnú formu si drží naďalej.

Pri stredajšom postupe cez Manchester City do semifinále LM sa blysol ôsmimi zákrokmi a následne v rozstrele chytil dve penalty. Absolútne na ňom nebolo vidieť, že by bol nervózny alebo mu chýbali skúsenosti s takýmto duelmi. Silva to síce kopol zle, no Lunin ostal stáť a nespravil žiadny pohyb. To sa na tejto úrovni skoro vôbec nevidí.

Potom bravúrne vystihol zakončenie Kovačiča a po víťazstve priamo na ihrisku neudržal slzy šťastia. "Najnáročnejšia skúsenosť, akú v kariére môžete získať, je presne takýto zápas proti City. Viete totiž, že budeme musieť trpieť," povedal po stretnutí.

Real Madrid naozaj trpel, ale predviedol skvelý defenzívny výkon. Až na jeden moment zvládať pokrývať hviezdy súpera. "Nedokázal by som behať ani päť minút, nie to 120. Moji spoluhráči predviedli úžasné výkony," dodal nadšený Andrij Lunin.