Analýza: Ako Mbappé pomôže Realu a vylepší si už tak vynikajúce štatistiky?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Analýza: Ako Mbappé pomôže Realu a vylepší si už tak vynikajúce štatistiky?

Mbappé odíde z PSG do Realu Madrid.
Mbappé odíde z PSG do Realu Madrid.AFP
Po siedmich úspešných sezónach v Paríži sa Kylian Mbappé (25) rozhodol opustiť miestneho ligového hegemóna PSG a prestúpiť do Realu Madrid. Čo môžu fanúšikovia Bieleho baletu od francúzskeho majstra sveta očakávať? Aká bude jeho pozícia a úloha na ihrisku? A dokáže z Realu urobiť lepší tím? Na tieto a ďalšie otázky odpovedá analýza údajov spoločnosti Stats Perform, ktorá bola vypracovaná pre Flashscore Správy.

Mbappé debutoval v Ligue 1 v sezóne 2015/16 v drese Monaka, ale skutočne sa mu začalo dariť až v nasledujúcom ročníku. Vtedy sa AS pod vedením trénera Leonarda Jardima prebojovalo do semifinále Ligy majstrov a prekvapujúco ovládlo Ligue 1 pred hlavným favoritom PSG.

Mbappé bol v tom čase symbolom monackého tímu, útočníkom, ktorého sa zdalo nemožné zadržať a ktorý svojou energiou, nepredvídateľnosťou a predovšetkým futbalovými schopnosťami uchvátil mnohých futbalových fanúšikov na celej planéte.

Bilancia Mbappého v L1.
Bilancia Mbappého v L1.Opta by Stats Perform

Práve sezóna 2016/17 bola v mnohých ohľadoch najlepšia v jeho kariére. Dosiahol na najvyššiu hodnotu nadpriemeru očakávaných gólov (+8,1), presnosti streľby (77,8 %) a úspešnosti zakončenia (28,9 %). V tom roku zaznamenal aj svoje najlepšie defenzívne štatistiky (3,4 zisku lopty a 0,24 zachytených prihrávok za 90 minút).

V lete 2017 prestúpil do Paríža Saint-Germain, kde sa z neho rýchlo stala najväčšia hviezda ligy. Čoraz viac prejavoval tendenciu byť tým, kto rozhoduje zápasy. Stával sa z neho väčší sólista, o čom svedčí okrem iného aj jeho zvýšený počet driblingov a striel.

V počte driblingov nemá konkurenciu.
V počte driblingov nemá konkurenciu.Opta by Stats Perform

Jeho hviezda stúpala natoľko, že pomaly prerastala samotný klub. Aj keď v tíme PSG boli niektorí z najlepších hráčov na svete, zdalo sa, že všetko je prispôsobené Mbappého želaniam a ostatní sú vedľajšími postavami. Celok, ktorý sa túžil etablovať medzi európskou elitou, sa jednoducho snažil udržať svoj klenot šťastný za každú cenu.

Výberom Realu Madrid ako svojej ďalšej destinácie sa však Mbappé pripojil ku klubu, ktorý je väčší ako ktorýkoľvek hráč. Jeden z najúspešnejších tímov na svete. Klub, ktorý má vo svojom kádri niekoľko mien, ktoré môžu s francúzskym kanonierom v najbližších rokoch súperiť o pozíciu najlepšieho hráča planéty.

Heat mapa Mbappého.
Heat mapa Mbappého.Opta by Stats Perform

Tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti vie o úspechu svoje. Je jediným kormidelníkom, ktorému sa podarilo získať tituly v piatich najlepších európskych ligách a ktorý štyrikrát ovládol Ligu majstrov. Bude nadmieru zaujímavé sledovať, kde v zostave ukotví hviezdnu posilu.

Francúz, aj keď hrá na poste útočníka, si zvykne zbiehať na pozíciu ľavého forwarda. Práve na tomto poste má však Biely balet výborného Viníciusa Júniora. Pri pohľade na heat mapy týchto dvoch hráčov je zrejmé, že sa na ihrisku pohybujú v takpovediac identických priestoroch.

Heat mapa Viníciusa.
Heat mapa Viníciusa.Opta by Stats Perform

Mbappé bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou úlohu čistokrvného útočníka, a tak bude musieť držať stredovú pozíciu viac, než bol doteraz zvyknutý. Môže však dostať viac voľnosti. Koniec koncov, skutočnosť, že Real nebol v poslednom prestupovom období veľmi aktívny na prestupovom trhu, čo sa týka útočníkov, môže naznačovať, že Francúzova úloha môže byť podobná ako v PSG.

Aktuálny líder La Ligy už dlho nepodpísal klasickú deviatku. Joselu sa z hrotu dosť často sťahuje do stredu poľa a brazílsky talent Endrick, ktorý príde po sezóne, pravdepodobne začne svoje pôsobenie na Estadio Santiago Bernabéu v Castille, rezervnom tíme Realu.

Štýl PSG sa od Realu veľmi nelíši.
Štýl PSG sa od Realu veľmi nelíši.Opta by Stats Perform

Po príchode Mbappého sa pragmatik Ancelotti pravdepodobne vráti k systému 4-3-3. Vpredu pravdepodobne bude nastupovať trojica Vinícius, Mbappé a Rodrygo, ktorú doplní stiahnutejší Jude Bellingham. A ak bude treba hrať defenzívnejšie, tréner sa môže vrátiť k súčasnej formácii s dvoma útočníkmi a klasickou desiatkou.

Takéto "hranie sa" s rozostavením by sa mohlo ukázať ako plodné. Veď jednou z najúspešnejších sezón PSG je ročník 2020/21, keď si útočníci Neymar a Ángel Di María operatívne vymieňali pozície s Mbappém a obrany súperov si s nimi vo väčšine prípadov nevedeli poradiť.

Šance, ktoré v LM vytvoril individuálnou akciou.
Šance, ktoré v LM vytvoril individuálnou akciou.Opta by Stats Perform

Vďaka množstvu útočných hviezd a hernej inteligencii futbalistov, ktorými Real disponuje, plus so schopnosťami spomínaného kvarteta pri hľadaní a využívaní ideálnych priestorov by mohol vzniknúť smrtiaci ofenzívny kokteil.

Pokiaľ ide o celkový štýl hry, Mbappé nebude mať problém v Madride zapadnúť. Ancelotti od svojich útočníkov nevyžaduje prílišný pressing ani bránenie a rozohrávka PSG sa pohybuje v podobnom pomalom tempe ako tá v Reale Madrid.