Ďalšie napätie v Južnej Amerike. Polícia v Peru bila venezuelských hráčov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie napätie v Južnej Amerike. Polícia v Peru bila venezuelských hráčov
Hráči Venezuely oslavujú svoje víťazstvo v Peru pod dohľadom polície.
Hráči Venezuely oslavujú svoje víťazstvo v Peru pod dohľadom polície.Profimedia
Venezuelskí futbalisti draho zaplatili za remízu 1:1 v Peru v juhoamerickej časti kvalifikácie MS 2026. Najskôr národný tím údajne zbila miestna polícia, potom miestni obyvatelia zabránili lietadlu s národným mužstvom natankovať palivo a tím zostal dlho uviaznutý na palube. Udalosti, ktoré nasledovali po násilnom správaní brazílskych poriadkových orgánov voči Argentínčanom, ostro komentoval aj venezuelský prezident, ktorý takéto prejavy označil za xenofóbne a rasistické.

Ministerstvo zahraničných vecí podalo oficiálny protest. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako hosťujúci hráči uviedli, že ich napadla peruánska polícia, ktorá má na starosti bezpečnosť na štadióne. "Po zápase sme sa bežali poďakovať našim fanúšikom. Salomón Rondón im hodil dres a keď som sa pokúsil urobiť to isté, zastavila ma polícia. Potom sa nahnevali aj ostatní. Neviem, čo sa stalo, vytiahli obušky, aby nás zbili. Dvakrát ma udreli," povedal obranca Nahuel Ferraresi a ukázal obviazanú pravú ruku.

Na sociálnych sieťach sa objavili videá venezuelských futbalistov, ktorí sa hádajú s políciou. Niektorí z jej členov sa oháňali obuškami. Okrem toho pred duelom vykonali v okolí štadióna nezvyčajnú kontrolu totožnosti zameranú na Venezuelčanov, čo vyvolalo ostrú kritiku.

Pri odlete z Limy potom Peruánci zabránili pilotovi lietadla s hráčmi natankovať. Stroj zostal stáť na pristávacej dráhe viac ako štyri hodiny. "Uväznenie tímu je pomstou po odohratí skvelého zápasu , " uviedol venezuelský minister zahraničných vecí Yvan Gil na sieti X. Letisková služba sa bránila a odvolávala sa na technické problémy.

Peru je po šiestom kole kvalifikačných zápasov na poslednom mieste tabuľky iba s dvomi bodmi a doma sa stalo terčom ostrej kritiky. Zatiaľ čo Venezuela, jediná juhoamerická krajina, ktorá sa nikdy nekvalifikovala na záverečný turnaj, má deväť bodov a je štvrtá. Peru je domovom jeden a pol milióna migrantov z Venezuely, ktorú zasiahla veľmi hlboká hospodárska kríza.

V utorok večer došlo k nepokojom aj na štadióne Maracana v Riu de Janeiro, kde hrali brazílska a argentínska reprezentácia. Stretnutie bolo o polhodinu odložené pre násilné strety medzi políciou a fanúšikmi počas hrania národných hymien.

Majstri sveta na čele s kapitánom Lionelom Messim prišli na tribúnu upokojiť situáciu, po čom opustili ihrisko a na viac ako 10 minút sa vrátili do šatní. Zápas nakoniec vyhrali Argentínčania 1:0. "Albicelestes" vedú kvalifikáciu s 15 bodmi, zatiaľ čo Brazília je až šiesta so siedmimi bodmi. "Canarinhos" utrpeli historicky prvú domácu prehru v kvalifikácii.