Najhodnotnejší športový suvenír roka. Messiho dresy z MS 2022 sa predali za milióny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najhodnotnejší športový suvenír roka. Messiho dresy z MS 2022 sa predali za milióny
V aukcii bol aj finálový dres Messiho.
V aukcii bol aj finálový dres Messiho.Profimedia
Šesť futbalových dresov, ktoré mala na sebe argentínska megahviezda Lionel Messi (36) na majstrovstvách sveta 2022 v Katare, sa na aukcii predalo za 7,1 milióna eur, informoval vo štvrtok aukčný dom Sotheby's.

Na tričká, ktoré aukčný dom opísal ako ikonické dresy Lionela Messiho z jeho historického ťaženia na MS vo futbale v roku 2022, boli celkovo tri ponuky. Cena, po ktorej kladivko buchlo posledný raz, prekonala rekord v predaji predmetu spojeného s argentínskou hviezdou a je to zatiaľ najhodnotnejší športový suvenír predaný na aukcii v tomto roku.

Messi doviedol 18. decembra 2022 na katarskom štadióne Lusail s kapacitou 80 000 divákov teraz už legendárny tím Argentíny k víťazstvu 4:2 po penaltách nad Francúzskom, ktoré krajine z Južnej Ameriky zabezpečilo titul svetových šampiónov.

"MS vo futbale 2022 sú jednou z najväčších udalostí v histórii športu, ktorá je neodmysliteľne spojená s Messiho statočnou cestou a pevne stanovuje jeho status najlepšieho hráča všetkých čias," povedal Brahm Wachter, vedúci oddelenia moderných zberateľských predmetov v Sotheby's. 

"Predaj týchto šiestich dresov predstavuje monumentálnu udalosť v histórii aukcií a ponúka fanúšikom a zberateľom spojenie s Messiho vrcholným úspechom. Pre Sotheby's je cťou predstaviť a vystaviť verejnosti tieto neoceniteľné zbierkové predmety, ktoré vystihujú samotnú genialitu hráča, ktorý definoval hranice futbalovej dokonalosti. Historické dresy sú nielen hmatateľnou pripomienkou jedného z najdôležitejších momentov v dejinách športu, ale sú zásadne spojené s vrcholným momentom kariéry najoceňovanejšieho futbalistu v histórii," dodal.

Začiatkom decembra bol Messi vyhlásený časopisom Time za Športovca roka 2023. Po tohtoročnom odchode z PSG zamieril do USA, kde oblieka dres Interu Miami, ktorý doviedol k triumfu v Ligovom pohári. Víťaz majstrovstiev sveta predtým odmietol lukratívny odchod zo Saudskej Arábie v prospech novej kapitoly v MLS.