Ekvádor zažíva úspešné roky, nová generácia s vidinou seniorského úspechu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ekvádor zažíva úspešné roky, nová generácia s vidinou seniorského úspechu
Ekvádor obhajuje na MS do 20 rokov tretie miesto.
Ekvádor obhajuje na MS do 20 rokov tretie miesto.Profimedia
Druhým súperom Slovenska na MS do 20 rokov bude Ekvádor, ktorý na poslednom svetovom šampionáte mladíkov získal bronz a v roku 2019 vyhral aj juniorský turnaj Copa América. Aj teraz má mužstvo niekoľko veľmi kvalitných futbalistov, takže na zverencov trénera Rusnáka (49) nečaká nič jednoduché.

Seniorský futbal v krajine

Prvý zápas národného tímu sa datuje do roku 1938. Jedna z najmenších krajín Južnej Ameriky zaostáva za blízkymi štátmi aj futbalovo, no niekoľko úspechov zaznamenala. Ekvádor štyrikrát štartoval na majstrovstvách sveta, premiérovo v roku 2002, následne aj 2006, 2014 a 2022.

Len v Brazílii sa dostal do štvrťfinále, v ktorom podľahol Anglicku. V rámci Copa América nikdy nezískal medailu. Dvakrát prehral boj o bronz (1959, 1993). Rekordérom v počte odohratých zápasov za reprezentáciu je obranca Iván Hurtado so 168 štartmi. Enner Valencia má najvyšší počet gólov (38).

Zdá sa, že pred ekvárodským futbalom je slušná budúcnosť, pretože mu vyrastajú mladí kvalitní hráči. Z toho už napríklad Moisés Caicedo či Pervis Estupiñán žiaria v Premier League, jedným z najlepších obrancov Bundesligy je Piero Hincapié.

Určite sa oplatí zapamätať si mladé mená, ktoré sú už oporami seniorského národného tímu ako Pacho, Ordóñez, Sarmiento, Plata či Angulo.

Cesta Ekvádoru na MS do 20 rokov

Pred štyrmi rokmi sa na MS tejto vekovej kategórie postaral Ekvádor o obrovské prekvapenie, pretože získal bronzové medaily. V základnej skupine pritom skončil až na treťom mieste. Postúpil iba vďaka lepšiemu skóre ako malo v tabuľke tímov na tretích miestach Portugalsko.

Následne prišla výhra proti Uruguaju (aj vďaka dvom penaltám), takisto s USA. V semifinále síce boli nad sily mladíkov z Južnej Ameriky hráči Južnej Kórei, no v súboji o tretie miesto Ekvádor vrátil Talianom prehru zo skupiny a mohol sa tešiť.

Navyše v roku 2019 ovládol juhoamerický šampionát do 20 rokov, čím sa postaral o historický úspech mládežníckeho futbalu. Na tohtoročné MS do Argentíny sa Ekvádor kvalifikoval vďaka štvrtému miestu na spomínanom podujatí tímov z južnej pologule.

Súčasný káder

Jednotkou tímu je Gilmar Napa, ktorý už má skúsenosti zo seniorského futbalu v najvyššej ekvádorskej lige. Jasným lídrom nielen defenzívy, ale aj celého tímu, je stopér Joel Ordóñez. Vysoký obranca patrí do belgického tímu Club Bruggy. A hoci zatiaľ nastupuje zväčša v druhej lige za "béčko", patrí k veľkým prísľubom do budúcnosti.

Dopĺňa ho Christian García. Ten sa rozvíjal aj v akadémii Realu Madrid, momentálne sa snaží preniknúť do A-tímu Legánesu. Na kraji zaujme pohyblivý Maiky de la Cruz z francúzskeho Reimsu.

Stredopoliar Denil Castillo výkonmi v LDU Quito zaujal Šachtar Doneck. Ofenzívnym esom mužstva by mal byť Nilson Angulo z Anderlechtu. Technicky veľmi dobre vybavený krídelník či ofenzívny stredopoliar si postupne získava miesto v základe belgického tímu a trikrát už hral aj za seniorský výber Ekvádoru.

Na hrote sa má o góly starať Justin Cuero. Zaujímavé bude sledovať, kam to dotiahne najmladší člen súčasného tímu, len 16-ročný stredový hráč Kendry Páez, ktorý už hráva seniorský futbal v domácej lige. Najväčšou stratou je neúčasť Patricksona Delgada, ktorý svoj talent rozvíja v poprednej akadémii Ajaxu.

Ekvádor - Slovensko, utorok 23:00 

Ekvádor otvoril MS prehrou proti USA, takže zostávajúce dve stretnutia bude chcieť vyhrať.
Ekvádor otvoril MS prehrou proti USA, takže zostávajúce dve stretnutia bude chcieť vyhrať.Flashscore