Kolumbia má ďalší kvalitný tím mladíkov, skupinu prešla bez prehry

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kolumbia má ďalší kvalitný tím mladíkov, skupinu prešla bez prehry
Kolumbia sa chce tešiť aj proti Slovensku.
Kolumbia sa chce tešiť aj proti Slovensku.Profimedia
Futbalisti Kolumbie budú súperom Slovenska v osemfinále MS do 20 rokov. V stredu od 19:30 toto stretnutie ponúkne v priamom prenose aj RTVS.

História kategórie U20

Juhoamerická krajina počas svojej histórie štartovala na svetovom šampionáte spomínanej kategórie celkovo jedenásťkrát, pričom najlepšie umiestnenie bolo tretie miesto z roku 2003.

Kolumbia vtedy v skupine porazila Anglicko (4:1), neskôr počas semifinále ju poslal do boja o bronz z penalty Iniesta. Súboj o tretie miesto proti Argentíne sa však skončil víťazne 2:1.

Okrem toho "Los Cafeteros" trikrát vyhrali juhoamerický šampionát do 20 rokov (1987, 2005, 2013) a takisto v mládežníckom futbale vysoko hodnotený Toulon Tournament, ktorý sa už oficiálne premenoval na Maurice Revello Tournament.

Cesta do osemfinále

Kolumbia potvrdila pozíciu favorita v skupine C, kde získala sedem bodov a obsadila prvé miesto. Napriek tomu nebola extra dominantným tímom a súperi ju vedeli potrápiť. Na úvod sa zrodil výsledok 2:1 proti Izraelu, ktorý dokonca vyhrával, ale Cortés z penalty vyrovnal a počas 90. minúty prišlo rozhodnutie.

Stretnutie s Japonskom malo takmer rovnaký scenár. Takisto viedol outsider, ale po zmene strán prišli dva zásahy Kolumbie. Pred záverečným duelom už mali futbalisti z Južnej Ameriky isté prvé miesto, takže na lavičke ostalo niekoľko opôr a bola z toho remíza so Senegalom 1:1, ktorá rovnako dopomohla k postupu Slovákom do osemfinále.

V základnej skupine Kolumbia ani raz neprehrala.
V základnej skupine Kolumbia ani raz neprehrala.Flashscore

Súčasný káder

Jednotkou na brankárskom poste je Luis Marquinez, ktorý sa postupne prebíja do "áčka" v najvyššej domácej súťaži. Chrbát mu kryje stále iba 17-ročný Alexei Rojas hrajúci za mládežnícke výbery Arsenalu.

Aj v defenzíve sa tréner Héctor Cárdenas spolieha najmä na hráčov z domácej ligy. Počas úvodných dvoch stretnutí skupinovej fázy nastúpili Ocampo, Mantilla a Salazar, ktorých doplnil Fernando Álvarez. Rodák z amerického New Yorku má mexického otca a kolumbijskú mamu. Mexiko reprezentoval v kategóriách do 16 a 18 rokov.

Zatiaľ raz bol v základe talentovaný stopér Devan Tanton. Takisto sa narodil v USA, dokonca v Texase, ale má kolumbijskú matku. Vyrastal na Floride, odtiaľ zamieril do španielskej Cornelly, aby si ho v roku 2021 všimol Fulham

Kapitán Gustavo Puerta je v rozostavení 4-2-3-1 jedným z dvojice pilierov stredu poľa. Všestranný záložník od osemnástich rokov pravidelne hrával za Bogotu, preto zaujal Leverkusen, ktorý ho na aktuálny ročník poslal zbierať hernú prax do Norimbergu. V kategórii do 20 rokov nastúpil za Kolumbiu už 24-krát.

Lídra mužstva dopĺňa Jhojan Torres. Pred nimi na krídle nastupuje Yáser Asprilla z Watfordu, kde prišiel počas leta 2022 a odvtedy odohral 37 ligových stretnutí. Okrem toho má za sebou dva štarty za reprezentačné "áčko", pričom stihol streliť už aj gól. 

Pod hrotovým útočníkom vie robiť problémy Daniel Luna, ktorý hrával za Deportivo Cali od sedemnástich rokov, čo si všimla Malorka a získala ho na hosťovanie s možnosťou kúpy. Na viacerých ofenzívnych pozíciách dokážu nastúpiť Óscar Cortés či Miguel Monsalve.

Najvyššie postaveným futbalistom v rozostavení bol dvakrát Jorge Cabezas, lenže ani raz neoslnil. Videl jednu žltú kartu a proti Japonsku ho tréner stiahol už cez polčas. Je tak možné, že Kolumbia bude hrať proti Slovensku rozostavením 4-3-3, aké skúšala so Senegalom, keď už mala isté prvé miesto. Vtedy bol najvyššie Cortés, dal aj gól.

Kolumbia - Slovensko, streda 19:30

Dokáže Slovensko prekvapiť Kolumbiu?
Dokáže Slovensko prekvapiť Kolumbiu?Flashscore