Anglicko smúti. Majsterkami sveta sa stali Španielky, víťazný gól strelila kapitánka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko smúti. Majsterkami sveta sa stali Španielky, víťazný gól strelila kapitánka

Španielky prepísali históriu.
Španielky prepísali históriu.Profimedia
Futbalistky Španielska vyhrali finále MS žien 2023 proti Anglicku najtesnejším rozdielom 1:0 a prvýkrát sa stali majsterkami sveta, pričom štartovali iba na svojom treťom svetovom šampionáte.

Španielsko - Anglicko 1:0

Lepšie začali anglické hráčky, pretože po dlhom aute Bronzovej sa lopta dostala k Hempovej, ale jej pohotové zakončenie reflexívne vytesnila Collová. Zakrátko rovnaká hráčka obstarala druhú a ešte väčšiu možnosť. Z diaľky napálila loptu do brvna.

Španielky prvýkrát pohrozili v 18. minúte. Paralluelová zblízka netrafila loptu dobre, tá sa na päťke odrazila a Redondová mala stopercentnú možnosť. Z prvej trafila presne do brankárky Earpsovej, tá v podstate ani nestihla reagovať, ale mala veľké šťastie. Úvodný gól prišiel tesne pred polhodinou hry.

Rýchla akcia španielskeho tímu síce nešla do otvorenej obrany Angličaniek, lenže tie si zle prebrali súperky. Caldenteyová posunula loptu na ľavú stranu pokutového územia, aby kapitánka Olga Carmonová vystrelila po trávniku nechytateľne pozdĺž padajúcej Earpsovej presne k žrdi. 

Carmonová strelila jediný a zároveň víťazný gól finále MS žien.
Carmonová strelila jediný a zároveň víťazný gól finále MS žien.Statsperform/Profimedia

Hráčka Realu Madrid pritom rozhodla semifinále proti Švédsku krásnou strelou pod brvno. Vo veku 23 rokov a 69 dní sa stala štvrtou najmladšou hráčkou, ktorá sa dokázala presadiť vo finále. Náskok mohla zvýšiť Paredesová. Odrazila sa k nej lopta vo vápne, z voleja ju nenasmerovala medzi tri žrde.

S koncom nadstaveného času prvého polčasu si prihrávku sprava našla mladá Paralluelová, z prvej zakončila do tyče. Barcelonská hráčka je mimochodom od roku 1999 prvou futbalistkou mladšou ako 20 rokov, ktorá nastúpila vo finále.

Cez prestávku síce Anglicko reagovalo dvojnásobným striedaním a do hry prišla aj oddýchnutá Jamesová, ktorá vynechala štvrťfinále a semifinále pre červenú kartu, ale aktivitou sršali naďalej španielske reprezentantky. 

Veľmi dobrý výkon predviedla aj útočníčka Salma Paralluelová.
Veľmi dobrý výkon predviedla aj útočníčka Salma Paralluelová.Statsperform/Profimedia

Caldenteyovej sa otvoril priestor pred pokutovým územím, mierila veľmi presne k žrdi, kam s námahou dočiahla Earpsová. Na druhej strane si pas z krídla našla Kellyová, z rohu päťky minula bránu. Akcie sa striedali. Bonmatiová mierila spred šestnástky o centimetre nad brvno.

Najdôležitejší moment finále prišiel po hodine hry. Walshová vo vlastnom pokutovom území zasiahla loptu rukou. Situácia sa riešila niekoľko minút, rozhodkyňa Tori Pensová strávila pri VAR-e dosť času. Nakoniec sa rozhodla nariadiť pokutový kop. Zodpovednosť na seba zobrala Jenifer Hermosová, avšak Earpsová trafila stranu, hodila sa po hracom predmete ako tiger na svoju korisť a krásnym zákrokom uspela.

Momentum sa razom otočilo na stranu Albionu. Hráčky z Britských ostrovov ožili, hýrili pohybom. Jamesová z uhlu takmer prekvapila Collovú, tá si pri pravej tyči dala pozor. Záverečný tlak si ale Albion v trinásťminútovom nadstavení nevedel vytvoriť a navyše Earpsová musela čeliť strele zblízka od Battleovej.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Španielky štartovali iba na svojich tretích MS a len druhý raz postúpili zo skupiny. V prvom finále hneď dokázali uspieť. Anglicko takisto hralo premiérovo posledný duel turnaja, doteraz bolo najlepším umiestnením tretie miesto z roku 2015. Len druhýkrát sa stalo, že víťaz MS žien nestrelil vo finále aspoň dva góly.

"La Furia Roja" prežíva úspešný boom ženského futbalu, pretože po úspešných európskych šampionátoch do 17 a 20 rokov, kde takisto hráčky z Pyrenejského polostrova vyhrali zlato, dokázali úspech zopakovať na najvyššom fóre. Anglicko sa mohlo stať po Nemecku druhou ženskou reprezentáciou, ktorá vyhrá po sebe EURO aj MS.

Španielky sa stali v austrálskom Sydney piatymi víťazkami, štyrikrát triumfovalo USA, dva tituly zaznamenali Nemky a po jednom zlate získali Nórky a Japonky. Najlepšou strelkyňou MS 2023 sa stala japonská útočníčka Hinata Miyazawová s piatimi gólmi. Po štyri vsietili Kadidiatou Dianiová, Alexandra Poppová, Jill Roordová a Amanda Ilestedtová.

Hlasy aktérov /zdroj: AFP/:

Jorge Vilda, hlavný tréner Španielska: "Ťažko sa to opisuje, je to obrovská radosť, som veľmi hrdý na tento tím. Som šťastný za všetkých, ktorí nás teraz sledujú, urobili sme radosť aj im. Sme majstri sveta. Teraz musíme oslavovať, viem si predstaviť, ako je na tom Španielsko."

Olga Carmonová, kapitánka Španielska a autorka víťazného gólu: "Bol to naozaj ťažký zápas. Vedeli sme, že to bude zložité, Anglicko má skvelý tím. Bol to však náš zápas. Mali sme pocit, že to zvládneme, to je nezastaviteľné. Chcem povedať, že toto víťazstvo je pre matku jednej z mojich najlepších kamarátov, ktorá nedávno zomrela. Oslávila som gól s týmto tričkom."

Millie Brightová, kapitánka Anglicka: "Španielsko je fantastický tím. Myslím si, že v prvom polčase sme nehrali dobre, v druhom sme určite pridali. V prvom momente máte pocit, že ste zlyhali, keď ste nevyhrali. Myslím si však, že o pár týždňov budem naozaj veľmi hrdá."

Individuálne ocenenia MS 2023

Najlepšia hráčka: Aitana Bonmatiová

Najlepšia strelkyňa: Hinata Miyazawová

Najlepšia brankárka: Mary Earpsová

Najlepšia mladá hráčka: Salma Paralluelová

Aitana Bonmatiová sa stala najlepšou hráčkou šampionátu.
Aitana Bonmatiová sa stala najlepšou hráčkou šampionátu.Profimedia

Zoznam majsteriek sveta

1991 USA

1995 Nórsko

1999 USA

2003 Nemecko

2007 Nemecko

2011 Japonsko

2015 USA

2019 USA

2023 Španielsko