Rubialesov bozk Hermosovej má dohru. FIFA začala disciplinárne konanie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rubialesov bozk Hermosovej má dohru. FIFA začala disciplinárne konanie

Rubiales pobozkal pri odovzdávaní zlatých medailí Hermosovú priamo na pery.
Rubiales pobozkal pri odovzdávaní zlatých medailí Hermosovú priamo na pery.Profimedia
Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) začala vo štvrtok disciplinárne konanie voči prezidentovi Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisovi Rubialesovi (46) za jeho správanie sa počas záverečného ceremoniálu MS v Sydney. Rubiales pobozkal na ústa reprezentantku Jennifer Hermosovú (33) po tom, ako Španielky premiérovo triumfovali na svetovom šampionáte.

FIFA áno, UEFA zatiaľ nie

Disciplinárna komisia má posúdiť, či 46-ročný funkcionár porušil "základné pravidlá slušného správania" a či "sa správal spôsobom, ktorý znevažuje futbal alebo FIFA". Navyše, len niekoľko minút pred incidentom sa Rubiales chytil za rozkrok v prítomnosti španielskej kráľovnej Letizie a 16-ročnej princeznej Sofie, pripomína agentúra AP.

"FIFA sa záväzuje rešpektovať integritu všetkých jednotlivcov a dôrazne odsudzuje akékoľvek protikladné správanie," uviedla federácia v oficiálnom vyhlásení. Disciplinárni sudcovia môžu jednotlivcom ukladať sankcie od napomenutí a pokút až po zastavenie činnosti v športe. Európska futbalová únia (UEFA), v ktorej Rubiales zastáva funkciu viceprezidenta, zatiaľ prípad nekomentovala.

Zmena názoru a vyvíjanie tlaku

Hermosová sa bezprostredne po situácii vyjadrila, že sa jej to nepáčilo. Neskôr vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor. "Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti."

Vo štvrtok však vyšlo najavo, že RFEF mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť a tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

Podpora asociácie FUTPRO

Hermosovú následne začala zastupovať asociácia FUTPRO, ktorú tvoria futbalistky pôsobiace v Španielsku. "FUTPRO v koordinácii so spoločnosťou TMJ, ktorá ma zastupuje, preberajú zodpovednosť za bránenie mojich záujmov a v tejto veci sú moji partneri," povedala najnovšie 33-ročná Hermosová, ktorá pôsobí v mexickom klube CF Pachuca.

Rubiales zvolal na piatok mimoriadne zasadnutie RFEF. Nie je jasné, či ho podporí alebo bude reagovať na čoraz vyšší tlak politikov a futbalových predstaviteľov na jeho odvolanie. Podľa španielskych médií však bude federácia stáť za Rubialesom.