Škandalózny bozk ho nezlomí. Luis Rubiales rázne odmieta odstúpiť z funkcie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škandalózny bozk ho nezlomí. Luis Rubiales rázne odmieta odstúpiť z funkcie

Rubiales nechce odstúpiť.
Rubiales nechce odstúpiť.Reuters
Prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales (46) v piatok vyhlásil, že neodstúpi z funkcie napriek tlaku politikov, hráčov, zväzov a FIFA za bozk na pery hráčky Jennifer Hermosovej (33) po víťazstve Španielska na majstrovstvách sveta.

V piatkovom prejave na mimoriadnom zhromaždení RFEF sa Rubiales sťažoval, že "falošné feministky sa ho snažia zabiť". Bozk na ústa Hermosovej opísal ako slobodný, vzájomný a dobrovoľný.

"Neodstúpim. Budem bojovať až do konca," povedal Rubiales a zožal potlesk prevažne mužského publika. To, že neodstúpi, zopakoval niekoľkokrát.

Vláda uviedla, že incident predá športovému tribunálu. Ak sa preukáže, že bozk nebol dobrovoľný, môže byť súdený podľa zákona o sexuálnom násilí, ktorý vlani zaviedli socialisti. Jeho prejav okamžite odsúdila úradujúca ministerka práce Yolanda Diazová, ktorá ho označila za neprijateľný.

Rubiales odmietol odstúpiť
Reuters

"Vláda musí konať a prijať naliehavé opatrenia, beztrestnosť machistických činov sa skončila. Rubiales nemôže pokračovať vo funkcii," napísala Diazová na sociálnych sieťach.

Prezident RFEF vo svojom prejave uviedol, že to bola Hermosová, kto inicioval fyzický kontakt. Kritika jeho správania sa hromadila od spomínaného momentu, ku ktorému došlo pri odovzdávaní medailí po tom, ako v nedeľu vo finále majstrovstiev sveta v austrálskom Sydney Španielky porazili Anglicko 1:0

Vyvrcholilo to tým, že FIFA proti nemu vo štvrtok začala disciplinárne konanie po tom, ako Hermosová v stredu vo vyhlásení uviedla, že pracuje na obrane jej záujmov a že takéto činy by nikdy nemali zostať nepotrestané.

Rubiales spočiatku reagoval na reakciu vzdorne a svojich kritikov označil za idiotov. Rýchlo však ustúpil a zverejnil video s ospravedlnením, ktoré nahral počas letu zo Sydney. Keďže sa ukázalo, že jeho ospravedlnenie nezískalo odozvu, premiér Pedro Sánchez ho označil za nedostatočné. Španielska televízia neodvysielala celý záznam z odovzdávania medailí.

"Toto je neprijateľné. Je koniec. Sme s tebou, spoluhráčka Jenni Hermosová," uviedla jej tímová kolegyňa Alexia Putellasová na Twitteri.

Protestovali aj niektorí mužskí hráči. Borja Iglesias z Realu Betis, ktorý naposledy hral za Španielsko v roku 2022 povedal, že sa nebude hlásiť do výberu národného tímu, kým sa veci nezmenia a takéto činy zostanú nepotrestané.

"Som zahanbený potupou, ktorú pre španielsky futbal naďalej predstavuje prezident RFEF a naďalej sa drží svojej funkcie," uviedol prezident FIFPro David Aganzo. 

Viacerí členovia zväzu očakávali Rubialesovu rezignáciu. Niektorí ale uviedli, že záležitosť sa im zdá zbytočne nafúknutá, čo si podľa nich myslela aj väčšina prítomných funkcionárov. 

Rubiales sa krátko pred zhromaždením mal stretnúť s kľúčovými členmi federácie a povedať im o svojom pláne neodstúpiť. Jediný, kto mal námietky, bol Rafael del Amo, predseda národného výboru pre ženský futbal, ktorý povedal, že odstúpi zo svojho postu.