Derby bavilo až po zmene strán. Hlas ľudu, hlas boží v Košiciach a Šoltis skončil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby bavilo až po zmene strán. Hlas ľudu, hlas boží v Košiciach a Šoltis skončil
Derby bolo viac o súbojoch ako o futbale. Ale po zmene strán prišli tri strely do priestoru troch žrdí a všetky skončili v sieti.
Derby bolo viac o súbojoch ako o futbale. Ale po zmene strán prišli tri strely do priestoru troch žrdí a všetky skončili v sieti.TASR
Prvá polovica základnej časti Niké ligy je za nami. A medzi najlepšími sú minimálne rozdiely. V 11. kole pútalo pozornosť najväčšie slovenské derby či mimoriadne gólové stretnutia. Šiestu prehru v rade neustál lodivod Anton Šoltis (47). Nielen o tom sú tradičné udalosti uplynulého víkendu najvyššej slovenskej súťaže pohľadom Flashscore Správ.

Samozrejme, záverečné kolo pred odvetami základnej časti nebolo iba o 159. derby. Všeobecne fanúšikov sklamalo prvé dejstvo. Obaja aktéri sa prebrali po zmene strán a pripravili viac ako 12-tísic priaznivcom na Štadióne Antona Malatinského napínavé divadlo. Trnavčania opäť na svojho odvekého rivala nenašli recept. Za to ho Podbrezová našla päťkrát na defenzívu Ružomberka.

Výsledkový servis 11. kola.
Výsledkový servis 11. kola.Flashscore

Sobotné štyri duely priniesli 17 gólov, z toho po šesť v Košiciach a pod Dubňom. Celkovo šesť stretnutí prinieslo 24 zásahov. Trénerská stolička, na ktorej sa neudržal spomínaný kormidelník Šoltis, sa opäť rozstriasla aj pod Adriánom Guľom.

Od svojho bývalého žilinského klubu schytal päťgólovú prehru. Naopak, Peter Struhár neprehral na lavičke Michaloviec ani tretí zápas. Trenčín prišiel o líderskú pozíciu, keďže v druhom kole po sebe vyšiel strelecky naprázdno. Tentoraz ho do zúfalstva priviedol skalický Junas. Záhorací získali prvý bod v aktuálnej sezóna z pôdy súpera.

Program 12. kola Niké ligy.
Program 12. kola Niké ligy.Flashscore

Vyrovnaná prvá šestka

Ak sa v minulej sezóne rozhodovalo o konečnom zložení prvej šestky do posledného kola základnej časti, tak v tejto by to mohlo byť v nadstavenom čase všetkých zápasov. Momentálne je totiž rozdiel prvého Slovana a šiestej Trnavy iba päťbodový, pričom siedma Dunajská Streda získala o bod menej než Spartak.

Navyše prvé dva tímy tabuľky - Slovan a Trenčín, majú po 23 bodov, ďalšie dva, Podbrezová so Žilinou, zhodne 22 a piata Banská Bystrica s Trnavou osemnásť. Keďže z aktuálnych účastníkov TOP 6 už hral každý s každým, môžeme porovnávať.

Neúplná tabuľka po 11. kole.
Neúplná tabuľka po 11. kole.Flashscore

Slovan (13) má proti zvyšným piatim tímom najlepšiu bilanciu, pretože prehral iba raz a okrem remízy s Duklou porazil každého. Trenčín (7) podľahol "belasým" aj Žiline, remizoval v Podbrezovej a dva razy vyhral. "Železiari" (7) zdolali dvoch protivníkov, body si rozdelili s AS a podľahli Slovanu aj Trnave.

Žilina nestačila na trio Podbrezová, Slovan a Banská Bystrica, vyhrala proti Trnave a Trenčínu. Najhoršie je na tom Dukla (4), pretože uspela iba proti Žiline, remizovala na pôde Slovana a zvyšným súperom podľahla. Trnava (6) zdolala Podbrezovú a Banskú Bystricu, potom tri razy prehrala.

"Šoltis, von!" alebo "Hlas ľudu, hlas boží..."

O možnom odvolaní trénera Antona Šoltisa sa rozprávalo už minulú jeseň, keď sa Košičanom nedarilo podľa predstáv napĺňať postupovú ideu o návrate medzi slovenskú elitu. "Žlto-modrí" zaostávali za najväčším rivalom z Prešova, ale po jarnom posilnení situáciu otočili a nakoniec dokráčali k postupu.

Prišla letná príprava, viac ako solídne posily na nováčika, ale za 11 kôl je z toho iba chudobných sedem bodov. Košice nepotrebovali zdolávať tímy ako Slovan (s ktorým síce na úvod remizovali), Trnavu či Dunajskú Stredu, ale v súbojoch so Skalicou, Banskou Bystricou a Podbrezovou mali ukázať, že po ročnej pauze, keď proti sebe súperili v II. lige, sa niekam posunuli. 

Košická forma.
Košická forma.Flashscore

Nepodarilo sa. V hre východniarov nebolo cítiť evidentný rukopis a štýl hry, ktorým by sa chceli prezentovať, ktorý by zaručil výsledky a potešil fanúšikov. Nezmenilo na tom nič ani striedanie systémov s tromi, respektíve štyrmi obrancami.

A nepomohlo tomu ani zranenie kľúčových hráčov - stopérov. Ján Krivák s Dominikom Kružliakom sú obrovskými smoliarmi, ktorí mali byť oporami defenzívy i celého klubu. Miestami chýbali aj ďalšie esá ako Pačinda, Medved či Faško, čo vyústilo v nestabilné výkony s množstvom inkasovaných, no zároveň s minimom gólov v sieti súpera. 

Ostatné výsledky futbalistov Košíc.
Ostatné výsledky futbalistov Košíc.Flashscore

Šesť prehier po sebe však už bolo priveľa aj na košické vedenie, ktoré musí zháňať náhradu. A to celkom rýchlo, keďže už v stredu sa nováčik Niké ligy predstaví v rámci pohára na pôde druholigového Šamorína. Pripomíname, že finále aktuálnej edície Slovnaft Cupu sa odohrá v Košickej futbalovej aréne. O to väčšie by malo byť snaženie východniarov o vyriešenie hernej, trénerskej a výsledkovej krízy.

Skandovanie košických fanúšikov "Šoltis, von!" bolo naplnené ani nie 40 hodín od konca stretnutia s Banskou Bystricou. A kto bude novým mužom na lavičke? Spomínajú sa mená ako Gergely Geri (aktuálne športový riaditeľ Akadémie FC Košice) i Ján Kozák mladší...

Zápas dvoch štatisticky najhorších mužstiev

"Šesťbodový súboj" sa hral v piatkovej predohrávke dvoch štatisticky najhorších tímov. Aj po ňom však obaja čakajú na prvú výhru v sezóne. Zároveň to bol duel dvoch rozdielnych polčasov. Zatiaľ čo v prvom dominoval ViOn a zaslúžene sa dostal do vedenia, po zmene strán patrila hra Zemplínu.

Tréner Struhár bodoval aj v treťom stretnutí na lavičke vďaka spolupráci aktívneho kapitána Marcina, ktorý dvakrát našiel v šestnástke dobre postaveného Issu. Druhý zásah je na diskusiu, keďže krátko pred ním napálil Danko loptu do hlavy stopéra Moška.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Hra prerušená nebola a hostia skórovali. Domáci obranca má silný otras mozgu. Ďalšie vyšetrenia, našťastie, poškodenie krčnej chrbtice, nepotvrdili. Od futbalu si oddýchne minimálne mesiac. Nigérijský útočník otočil skóre, no zahodil šancu na hetrik.

Pri tretej možnosti sa zranil, a tak sa na druhej strane stal hrdinom Karol Mondek. Jeho kuriózny gól, keď mu po centri Gona lopta nesadla, vzniesla sa vysoko do vzduchu a nakoniec na prekvapenie všetkých, na čele so Szárazom, zapadla pod brvno, už obletel internet. Každopádne, bod nerieši ani pre jedného absolútne nič. 

Pri súčasnom systéme (od sezóny 2017/18) mala po polovici základnej časti najmenej bodov Senica v sezóne 2017/18, keď za toto obdobie získala dva body za dve remízy (doma so Slovanom a s Prešovom v Poprade). Zemplínčania zaznamenali zatiaľ štyri. Hráči od Žitavy tri a pokračujú v historicky najhoršom štarte do ligového ročníka. Michalovce zároveň so Zlatými Moravcami neprehrali v dvanástom vzájomnom vystúpení. Sedemkrát vyhrali, päťkrát remizovali.

Moment kola: 159. najväčšie slovenské derby 

Už pred výkopom varovali obaja tréneri všetkých, ktorí sa na derby tešili, že to nebude pekný futbal. Nastúpili zrkadlovo, v totožnom rozostavení. A presne tak to aj vyzeralo na trávniku. Úvodných 45 minút za futbalom zaostali v každom smere.

Bojovalo sa medzi oboma šestnástkami a ako Dominik Takáč, tak aj Milan Borjan zostali bez práce. Naopak, tú mali hasiči už po pár sekundách. V domácom sektore sa zapálila vlajka, ktorá spôsobila požiar. Rýchlo ho potrebné zložky dostali pod kontrolu a mohlo sa pokračovať ďalej. 

Štatistika derby.
Štatistika derby.Flashscore

Na hosťujúcej strane vynikal stred poľa. Výborne pracoval Juraj Kucka, blysol sa dvomi asistenciami, a Jaba Kankava. Obaja boli takmer nepriechodní a najmä gruzínsky reprezentant stihol pomáhať ďalším defenzívnym spoluhráčom, keď sa Oforimu podarilo od jedného z nich odpútať.

Lodivod Gašparík zdôrazňoval, že je správny čas poraziť Slovan, ale ani v deviatom ligovom dueli po sebe sa mu to nepodarilo. Ba čo viac, v ôsmich vzájomných zápoleniach nevyzrel na svojho náprotivka Vladimíra Weissa. Dočkal sa troch remíz a piatich prehier. Spartakovci naposledy v lige bodovali proti Slovanu v máji 2021. 

Až po zmene strán sa najvyššia návšteva tejto sezóny (12 528) dočkala futbalového predstavenia. Po individuálnej stránke mal navrch Slovan, čo premenil na dva góly. Najmä druhý stál za to a radíme ho k najkrajšiemu v rámci 11. kola. "Belasí" sa vďaka trom bodom a sérii piatich duelov bez prehry dostali prvýkrát v ročníku do čela tabuľky. A to ich čaká dohrávané domáce stretnutie (1. novembra) s Michalovcami.

Vo vynikajúcej forme hrá Aleksandar Čavrič. Priznal, že pre zranenie poriadne netrénoval, ale Trnavu načal otváracím zásahom. Štvrtým vo štvrtom po sebe idúcom vystúpení. Už viac ako osem rokov v derby platí, že kto dá prvý gól, zvíťazí. 

Gól kola: Lucas Lovat

V tomto prípade sa nedalo vybrať iný presný zásah. Brazílsky ľavý obranca rozhodol výstavnou strelou zhruba z tridsiatich metrov. Prebral si prihrávku od Kucku. Mal otvorený priestor a ľavačkou namieril presne do pravého horného rohu Takáčovej brány. Navyše išlo o gól proti jeho bývalému zamestnávateľovi a iba o tretí v najvyššej slovenskej súťaži.

Pri zásahu Brazílčana sa spojili v podstate všetky možné okolnosti, aby jeho ľavačka nechytateľne skončila v sieti. S určitosťou môžeme tvrdiť, že ide o jeden z najkrajších zásahov histórie týchto derby a rovnako tak si táto rana vyslúži nomináciu na najkrajší gól celej sezóny v Niké lige. Už teraz tam patrí minimálne svojou dôležitosťou.